Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου*
Το όραμα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Τσίπρα – Παπακώστα – Χρυσοβελώνη, παρουσιάστηκε για μια ακόμα αφορά στο Συνέδριο των Δελφών. Σαν τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, είδε ο αντιπρόεδρος στον ουρανό το δικό του «Εν Τούτω Νίκα», που δεν ήταν άλλο από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα με την εισήγηση του αποτυχόντος υποψηφίου για τη θέση του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δεν θα ανταγωνίζεται τις άλλες τράπεζες αλλά θα παρεμβαίνει εκεί που αυτές δεν ανταποκρίνονται, δεν θα λειτουργεί με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά με ευρύτερα κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια που θα μεγιστοποιούν τη δημιουργούμενη αξία στο κοινωνικό σύνολο.
Με τον κίνδυνο να υποστούμε κάκωση στον εγκέφαλο, θα αποπειραθούμε να ακτινογραφήσουμε αυτό το μέρος της εισήγησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Όταν εκ προοιμίου διευκρινίζεται πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες τράπεζες, σε ποιο συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε για τα επιτόκια των χορηγήσεων, για τους όρους των πιστώσεων, για τις εγγυήσεις των δανείων, για τα επιτόκια των ομολόγων που θα εκδίδει, αλλά και για τα λειτουργικά της κόστη;
Όταν διαβάζουμε πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα παρεμβαίνει εκεί, που οι άλλες τράπεζες δεν ανταποκρίνονται, τι να σημαίνει πάλι αυτό; Μήπως πως όποτε οι τράπεζες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αρνούνται να δανειοδοτήσουν ένα εγχείρημα, η καλή Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνοντας χρήση άλλων κριτηρίων θα χορηγήσει αντ' αυτών το δάνειο;
Και όσα γλαφυρά περιγράφονται για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια, τη μεγιστοποίηση όχι του κέρδους, αλλά της αξίας στο κοινωνικό σύνολο, θυμίζουν επιμορφωτικά εγχειρίδια του χειρίστου είδους, που εκδίδονταν κατά καιρούς από εκδοτικούς οίκους με αυτοδιαχειριστικό και τριτοδρομικό προσανατολισμό.
Το μόνο σίγουρο είναι, πως βρισκόμαστε μπροστά στο τελευταίο party που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση με σκοπό να “φροντίσει” το πελατολόγιο της. Κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα. A) να διορίσει τα εναπομείναντα εκτός κρατικών οργανισμών και δημοσίου τομέα, μικρομεσαία στελέχη της, στον μηχανισμό της τράπεζας και Β) να χρηματοδοτήσει τους δικούς της επιχειρηματίες, τις δικές της “συλλογικότητες αλληλέγγυας οικονομίας“, τους ανορθολογικούς πειραματισμούς και οτιδήποτε μπορεί να “αντλήσει χρήμα και προσόδους” από αυτό το υπό ίδρυση τραπεζικό υβρίδιο.
Από επαγγελματική διαστροφή μπήκα στην ιστοσελίδα του opengov για να διαβάσω σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με την αιτιολογική έκθεση, με το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο και με τους “δικαιοπολιτικούς στόχους”. Το όλο κείμενο επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε όσους ασχολούνται με τις κεφαλαιαγορές, με τις χρηματοδοτήσεις και με το τραπεζικό σύστημα, προσφέροντας όμως χαρά σε όσους αρέσκονται να διαβάζουν απλά ωραίες προτάσεις και σε όσους διαβάζουν το ονοματεπώνυμο τους, καλά γραμμένο και κρυμμένο, πίσω από τις λέξεις και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται.
Στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, μαθαίνουμε πως σκοπός της τράπεζας μεταξύ άλλων είναι η προώθηση της δίκαιης, βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης της οικονομίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης αντιμετωπίζοντας και καλύπτοντας δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες της αγοράς, μέσω, ενδεικτικώς, του σχεδιασμού, της δημιουργίας και της εφαρμογής χρηματοδοτικών μέσων για την βέλτιστη διοχέτευση των εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων προς επιχειρήσεις, η προώθηση ποιοτικών, στρατηγικών και καινοτόμων έργων, η την προσέλκυση κεφαλαίων και την προώθηση των επενδύσεων στην χώρα με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και στον Δημόσιο Τομέα, η προώθηση της “κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας”, η χρηματοδότηση και υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδιασμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανάληψη ενεργού και πολυεπίπεδου ρόλου σχετικά με την υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδιασμών του κράτους, των δημόσιων φορέων και οργανισμών και των επιχειρήσεων. Τέλος η Eλληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συμβάλει στην εκπόνηση τομεακών και κλαδικών μελετών, όπως και στην ανάπτυξη και διάχυση τεχνογνωσίας σε θέματα οικονομικού προγραμματισμού και διαχείρισης επενδυτικών έργων.
Είναι αλήθεια είναι πως μια τόσο μακροσκελής πρόσκληση σε party διασπάθισης χρημάτων του δημοσίου, ευρωπαϊκών κονδυλίων, ΕΣΠΑ και κοινοτικών χρηματοδοτικών φορέων δεν έχει ξανακυκλοφορήσει. Η Τράπεζα Αττικής, γνωστή και ως «Syriza Bank», θα ωχριά μπροστά στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μένει να φανεί αν το εγχείρημα θα προχωρήσει πριν τις εκλογές και αν θα προλάβει να το εκμεταλλευτεί με τον τρόπο που προαναφέραμε η κυβέρνηση. Φυσικά μένει επίσης να φανεί, το πως θα χειριστεί αυτό το τραπεζικό μόρφωμα και η επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.