Ύστερα από τρεις επιτυχημένες εκθέσεις, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται εκ νέου με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών διοργανώνοντας την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο Αφίξεων του Αεροδρομίου, θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2021 και είναι η μοναδική που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων!
Η πανοραμική εικόνα που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου αντιγράφει ένα Πανοραμικό Χαρτί Ταπετσαρίας που τυπώθηκε στη Γαλλία το 1828. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται αναπαριστούν διάσημες αρχαιοελληνικές τοποθεσίες (Θερμοπύλες, Δελφοί, Όρος Παρνασσός), καθώς και σκηνές από τον Αγώνα των Ελλήνων (1821-1828) προκειμένου να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, προκάλεσε τη συμπαράσταση του δυτικού κόσμου και μεταβλήθηκε σε κίνημα «Υπέρ των Ελλήνων» με την επωνυμία Φιλελληνισμός. Η αρχαιολατρεία των Ευρωπαίων αποτελεί τον μακροβιότερο σύνδεσμο της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκά έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υιοθετήθηκε από τους Έλληνες νεοκλασσικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.
Το πρωτότυπο του Πανοραμικού Χαρτιού θα παρουσιάζεται στην έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» σε επιμέλεια της Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, που είναι έτοιμη και θα ανοίξει τις πόρτες της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αμέσως μόλις ξεκινήσει η λειτουργία των μουσείων. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική Φιλελληνική Πινακοθήκη ευρωπαϊκών έργων του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και παρουσιάζονται δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821.
Στο βίντεο μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου, παρακολουθεί κανείς μία σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα της έκθεσης στο Μουσείο από τους επιμελητές, Δρα Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και Καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη.
Συντελεστές:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Επιμέλεια
Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου
Ιστορικός Τέχνης
Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Ανδρέας Γεωργιάδης
Συντονισμός
Μαρία Μπασαγιάννη
Video
Alaska
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.
Επιμέλεια – Συντονισμός
Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη
Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού
Τεχνική υποστήριξη
Plan B
Ψηφιακές εκτυπώσεις
Apolyto Creative Spot
«Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου»
Eκθεσιακός χώρος «Τέχνη & Πολιτισμός» Επίπεδο Αφίξεων Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Ελεύθερη πρόσβαση.
Προγράμματα για παιδιά
Επίσης, η Eurolife FFH ξεκινάει τη νέα χρονιά με τον πιο δημιουργικό τρόπο, υποστηρίζοντας τα online εργαστήρια Σαββατοκύριακου για παιδιά του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας. Από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάιο, τα παιδιά και οι γονείς τους θα περιηγηθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.
Το πρώτο online workshop, με τίτλο «Ανακαλύπτουμε τα γεωμετρικά σχήματα στα ειδώλια του Μουσείου», απευθύνεται σε παιδιά 4-6 χρονών και θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, στις 24 και στις 31 Ιανουαρίου. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν, θα χρησιμοποιήσουν απλά υλικά που θα βρουν στο σπίτι και θα τα μεταμορφώσουν σε κυκλαδικά και κυπριακά ειδώλια! Με σύμμαχο τη φαντασία και το δημιουργικό παιχνίδι, θα κατασκευάσουν τους ήρωες των δικών τους παραμυθιών και θα ζήσουν συναρπαστικές ιστορίες και μεγάλες περιπέτειες!
Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Από φέτος, τα εργαστήρια του Σαββατοκύριακου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα πραγματοποιούνται και σε ψηφιακό περιβάλλον, επιτρέποντας σε ακόμα περισσότερα παιδιά, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, να πάρουν μέρος, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη να ταξιδέψει. Με τον τρόπο αυτό, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Eurolife FFH αποδεικνύουν ότι οι δράσεις τους δεν μπαίνουν σε lockdown. Σχεδιασμένα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, τα online workshops στοχεύουν στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων, με την ευκολία και τις δυνατότητες που προσφέρει ο σύγχρονος ψηφιακός κόσμος.
Η Eurolife FFH, στρατηγικός συνεργάτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, συμβάλει διαχρονικά σε όλες τις πρωτοβουλίες για την προώθηση του κυκλαδικού και του αρχαίου ελληνικού και κυπριακού πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων. Για τη Eurolife FFH έχει αξία να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά στις τέχνες και τον πολιτισμό, προάγοντας την γνώση και τη δημιουργικότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
PHOTOS CREDIT: Ilias Georgouleas