Είναι σπάνιο φαινόμενο οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία να κινούν τις αγορές αλλά αυτές που πλησιάζουν στις 26 Σεπτεμβρίου μπορεί να αποδειχτούν η εξαίρεση αν η έκβαση τους μεταμορφώσει ένα έθνος που για μεγάλο διάστημα ήταν παντρεμένο με τη λιτότητα σε ένα μεγάλο ανοιχτοχέρη.
Οι εκλογές θα βάλουν τέλος στην 16ετή θητεία της Angela Merkel ως επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και αυτή τη φορά οι Πράσινοι έχουν παράθυρο ευκαιρίας να γίνουν το ηγετικό κόμμα στη νέα εθνική κυβέρνηση για πρώτη φορά στη 40ετή ιστορία τους.
Εκλογική νίκη των Πρασίνων μπορεί να φέρει μεγαλύτερες δαπάνες στοχευμένες στο περιβάλλον έως και μεγαλύτερη συνοχή στο μπλοκ των 19 κρατών-μελών του ευρώ.
Oι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά από τότε που το κόμμα των Πρασίνων επέλεξε την υποψήφιο του για την Καγκελαρία λόγω της αβεβαιότητας της εκλογικής αναμέτρησης αλλά και της εκτίμησης οτι η επικράτηση τους μπορεί να φέρει δημοσιονομική χαλάρωση με μεγαλύτερες δαπάνες.
«Μια κυβέρνηση συνασπισμού με ηγέτη τους Πράσινους θα ήταν ιστορική αλλαγή για τη Γερμανία, μια χώρα με κουλτούρα πολιτικής σταθερότητας, μετριοπάθειας και κεντρώων απόψεων», σχολιάζουν αναλυτές της Deutsche Bank.
Τι θα σημάνουν οι γερμανικές εκλογές για τις αγορές; Η κρίση της πανδημίας COVID-19 είδε τη Γερμανία να χαλαρώνει τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική αλλά με τους Πράσινους να ηγούνται του κυβερνητικού συνασπισμού η χώρα θα μπορούσε να πει ένα ‘auf wiedersehen’ στη λιτότητα.
Οι Πράσινοι θέλουν νέες δαπάνες ύψους 500 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία και αναθεώρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου φρένου στο δημόσιο χρέος που περιορίζει τον ετήσιο κρατικό δανεισμό στο 0,35% του ΑΕΠ.
Σε κλίμακα αντιστοιχίας με τις ΗΠΑ, τα σχέδια των Πρασίνων ισοδυναμούν με δαπάνες $3 τρις η 1.5% του ΑΕΠ του 2019, σύμφωνα με τη Citi, δηλαδή δημοσιονομική ένεση ανάλογη με αυτή της κυβέρνησης Biden των ΗΠΑ.
Οι Πράσινοι έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν τη χαλάρωση των κανόνων του προυπολογισμού της ΕΕ ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις, όπως επίσης να κάνουν το Ταμείο Ανάκaμψης μόνιμο εργαλείο και τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας θεσμό που θα παρέχει πιστωτικές γραμμές στα κράτη-μέλη του ευρώ άνευ όρων.
Μια άλλη επιδίωξη των Πρασίνων είναι μια στενότερη δημοσιονομική ένωση που θα μείωνε το ρίσκο διάσπασης της ευρωζώνης.
Ο κίνδυνος αυτός απεικονίζεται στα 10ετη ιταλικά ομόλογα το spread των οποίων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών είναι πάνω από τις 100 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την ING που εκτιμά ότι η διαφορά θα συρρικνωθεί στις 75 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες.
Για να χρηματοδοτηθούν οι μεγαλύτερες δαπάνες θα απαιτηθούν νέες εκδόσεις χρέους, κάτι που θα μεταβάλλει το προηγούμενο καθεστώς που κρατούσε χαμηλά τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος.
Ακόμη και αν οι οι σύμμαχοι των Πρασίνων στη μελλοντική κυβέρνηση περιορίσουν τα σχέδια αυτά, οι πρόσθετες εκδόσεις χρέους θα μειώσουν την έλλειψη ασφαλών χρεογράφων στη ζώνη του ευρώ ενώ το σχέδιο ενός μόνιμου Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλλει στη διεύρυνση της δεξαμενής ασφαλών χρεογράφων.
Με τους Πράσινους στο τιμόνι η Γερμανία θα εκδίδει περισσότερα πράσινα ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για το περιβάλλον.
Οι Πράσινοι επιδιώκουν την μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 70% αντί 55% μέχρι το 2030, όπως επίσης και ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο 100% έως το 2030.
Ευνοημένες θα είναι οι επιχειρήσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας όπως και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla.
Υψηλότερη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων μπορεί να πλήξει τις μετοχές μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με τη UBS, η δημιουργία συνασπισμού προϋποθέτει συμβιβασμούς σε αρκετούς τομείς πολιτικής.
Στην εξωτερική πολιτική μερικές από τις προτάσεις των Πρασίνων σηματοδοτούν αλλαγή πλεύσης από τη συντηρητική γραμμή της Merkel και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις με την Κίνα και τη Ρωσσία.
Το κόμμα θέλει να αποσύρει τη στήριξη του για τον σχεδόν ολοκληρωμένο γερμανορωσσικό αγωγό φυσικού αερίου που περνάει κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.
Η Annalena Baerbock, υποψήφια των Πρσίνων για τη Καγκελαρία, πιστεύει οτι οι δημοκρατίες της Ευρώπης πρέπει να υποστηρίξουν τις αξίες τους και να εξετάσουν την απαγόρευση ορισμένων προιόντων από την Κίνα. Οι Πράσινοι επίσης είναι αντίθετοι στην αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ που απαιτεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ.