Από την παρουσία Καλογρίτσα στη Βουλή καταλάβαμε ότι υπήρξε ένας συνεπής κομμουνιστής, ότι διόρισε τον Θεοδωρικάκο γραμματέα της ΚΝΕ και αρκετούς υπουργούς στην κυβέρνηση Τσίπρα. Όλο αυτό μοιάζει με μία ενδοοικογενειακή διαμάχη. Δικαίως τα μέλη της εξεταστικής πιέζουν τον άλλοτε πανίσχυρο εργολάβο να δώσει στοιχεία. Από την άλλη είναι συγκινητική η προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγουν τις παγίδες για το Κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ και τη Βενεζουέλα.
Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από αυτή τη διαδικασία. Θα μπορούσαν να φωτιστούν πολλές σκοτεινές πτυχές της ιστορίας με τη Βενεζουέλα, αλλά προς το παρόν δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Ο κ. Καλογρίτσας «παίζει» με τους θεσμούς και δίδει στοιχεία με το σταγονόμετρο. Σαν να πρόκειται για κάποιου είδους διαπραγμάτευση. Υπό αυτές τις συνθήκες πολύ δύσκολα θα μάθουμε κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Η Βουλή έχει από εκεί και πέρα την υποχρέωση να κρίνει τα στοιχεία, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά είναι προς το παρόν φτωχά.
Η αληθινή ιστορία ξεκινάει καιρό πριν τις εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Και έχει σχέση με τα ταξίδια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα, τις διαπραγματεύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με τη Βενεζουέλα -ειδικά στον χώρο των πετρελαίων- και οι δηλώσεις Τσίπρα ότι σκόπευε να κάνει την Ελλάδα τη Βενεζουέλα της Ευρώπης. Με άλλα λόγια η Βουλή θα έπρεπε να ασχοληθεί με το 2015. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος όσων δηλώνουν ότι υπηρετούν τη Δημοκρατία.
Με την τροπή που τείνουν να πάρουν τα πράγματα στην «παράσταση Καλογρίτσα», κινδυνεύουν να βγουν όλοι στο τέλος λάδι. Σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό. Σαν να μην κλήθηκε ο στρατός να … υπερασπιστεί τη δημόσια τάξη. Σαν να μη σχεδίαζαν κάποιοι την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Το πιο πιθανό είναι ότι η αλήθεια θα λάμψει κάποια στιγμή. Όχι εξαιτίας κάποιου εργολάβου που ευνοήθηκε όσο λίγοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από κάποια έρευνα στο εξωτερικό. Έτσι γίνεται συνήθως. Έτσι μάθαμε για τη Siemens και τη Novartis. Κατά πάσα πιθανότητα έτσι θα μάθουμε κάποια στιγμή (ίσως όχι πολύ μακρινή) τι συνέβη με τη Βενεζουέλα. Με τα πήγαινε - έλα των αεροπλάνων από το Καράκας και τις στενές σχέσεις που ενδεχομένως είχαν στελέχη του καθεστώτος Μαδούρο με Έλληνες πολίτες.
Θανάσης Μαυρίδης