Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα επέλεγε τις πρόωρες εκλογές, με την Τουρκία να περιμένει ευκαιρία για να αλλάξει το status στο Αιγαίο. Απόδειξη; Ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων, που παρουσιάζει ως τουρκικό έδαφος τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Κρήτη! Αν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, τότε πρέπει να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση και να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος, έτσι ώστε να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.
Για να συμβεί αυτό, για να έχει εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος άμεσα και για να μην χρειαστούν δεύτερες εκλογές, είναι απαραίτητη η ψήφος και του ΣΥΡΙΖΑ! Αλλιώς δεν συγκεντρώνονται τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνται στην Βουλή για να μην μπούμε στην περιπέτεια των διπλών εκλογών.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Αντέχει η χώρα μια περίοδο ακυβερνησίας 35 ημερών, όσο και το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών; Η απάντηση είναι πως όχι! Ποιος, δηλαδή, θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις εκείνο το διάστημα, αν ο Ερντογάν κάνει την κίνησή του; Κάποιος δικαστικός; Ε, να είμαστε σίγουροι ότι γι αυτόν και μόνο τον λόγο η Τουρκία τότε θα κινηθεί. Επειδή θα πιστέψει - και δικαίως - ότι θα υπάρχει κενό εξουσίας και ότι θα έχει έτσι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Αν ο πολιτικός κόσμος έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, οφείλει να πάρει άμεσα θέση στο θέμα του εκλογικού νόμου. Καταλαβαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να χρησιμοποιήσει την απλή αναλογική για μικροπολιτικούς λόγους. Αλλά η παγίδα που στήθηκε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη απειλεί τώρα την ίδια την χώρα. Ό,τι έγινε έγινε. Ας βάλουμε μία τελεία και ας αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με ρεαλισμό. Και αυτός ο ρεαλισμός επιβάλλει την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με όσες περισσότερες ψήφους γίνεται, έτσι ώστε αυτός να εφαρμοστεί άμεσα. Αν δεν συναινέσει το πολιτικό σύστημα, τότε ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Απέναντι στον ελληνικό λαό και στην Ιστορία.
Ένα επιχείρημα για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν είναι ότι ο μεγάλος εθνικός κίνδυνος μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι γι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει η απλή αναλογική. Είναι ψέμα και το γνωρίζουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από μεγάλους συνασπισμούς, όπως απέδειξε και η Οικουμενική. Η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις. Έναν καπετάνιο που να μπορεί να οδηγήσει το πλοίο στις μεγάλες φουρτούνες που έρχονται και όχι μια γενική συνέλευση για να αποφασίζει αν το πλοίο θα πρέπει να στρίψει δεξιά ή αριστερά την ώρα που αυτό περνάει ανάμεσα από συμπληγάδες.
Θανάσης Μαυρίδης