Του Γιάννη Παντελάκη
Ιδιοκτήτης βίλας στην Μύκονο επιφάνειας 500 τετραγωνικών και αξίας περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1350 ευρώ που σημαίνει περίπου 2,7 ευρώ το τετραγωνικό. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην Κυψέλη που η τιμή πώλησής του δεν ξεπερνά τις 50-70.000 ευρώ, θα πληρώσει μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ που θα αντιστοιχεί γύρω στα 3,5-3,7 ευρώ το τετραγωνικό. Με δυο λόγια, όπως έγραψε χθες και ο σύντροφος Παπαδημούλης στο τουίτερ «Συνεχίζουμε για σοσιαλισμό με δημοκρατία»!
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες αναρτήσεις, τείνει να μετατραπεί σε Γιάννο Παπαντωνίου του σήμερα, ο οποίος με στεντόρεια φωνή έλεγε σε συνέδριο του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος «για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι σύντροφοι». Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα θέμα του Παπαδημούλη και λόγος δεν μας πέφτει. Εκείνο που θα έπρεπε να μας αφορά είναι η πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται καθημερινά. Από ένα καλό ρεπορτάζ (της Καθημερινής) προκύπτει ότι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που -κυρίως λόγω Airbnb, αλλά όχι μόνο-είναι παράλληλα και ιδιαίτερα προσοδοφόρες, πληρώνουν μικρότερο φόρο ακίνητης περιουσίας από ένα ταπεινό διαμέρισμα στην υποβαθμισμένη Κυψέλη το οποίο και να θέλει ο ιδιοκτήτης του να πουλήσει σε μια συμβολική τιμή, θα δυσκολευτεί αρκετά.
Γι αυτόν τον παραλογισμό, προφανώς και υπάρχει μια αιτία. Οι πολυτελείς κατοικίες στα νησιά βρίσκονται στην πλειονότητά τους εκτός σχεδίου και οι αντικειμενικές τιμές επάνω στις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αντίθετα, οι αντικειμενικές –που θα είχαν εξομοιωθεί με τις εμπορικές αξίες αλλά αυτό δεν συνέβη-σε αστικές περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερες. Έτσι, έχουμε το φαινόμενο ενός ιδιότυπου «σοσιαλισμού», που θα έλεγε και ο Παπαδημούλης, ο οποίος επιβάλει στον ιδιοκτήτη ακινήτου στα Πατήσια ή την Κυψέλη φόρο κατοχής ακινήτου αρκετά μεγαλύτερο από εκείνον που θα καταβάλει ιδιοκτήτης ακριβού ακινήτου στην Μύκονο ή την Σαντορίνη.
Η αιτία υπάρχει λοιπόν, όπως υπάρχει και ένας δεύτερος παράγοντας. Η ανικανότητα και αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να φορολογήσει μ'' έναν στοιχειωδώς δίκαιο τρόπο τους κατόχους ακινήτων. Ωστόσο, πάντα το αποτέλεσμα μετράει. Και αυτό είναι πως την ανικανότητα-αδυναμία του κράτους, την εισπράττει ο οικονομικά αδύνατος. Αυτοί που δηλώνουν αριστεροί, ευαίσθητοι και σοσιαλιστές, δεν έχουν φροντίσει να ακυρώσουν αυτή την τεράστια αδικία με θύματα τους ασθενέστερους. Όχι απλά δεν έχουν φροντίσει, δεν το έχουν προσπαθήσει καν. Διατηρούν τον «σοσιαλιστικό» τους φόρο.
Η αλήθεια είναι πως πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, είχαν προσπαθήσει κάτι άλλο. Θέλοντας να ενισχύσουν το «αριστερό» τους προφίλ, είχαν μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε όσους είχαν αντίστοιχα μειωμένα εισοδήματα. Αυτό προφανώς δεν λέγεται αριστερή προσέγγιση. Η εξάπλωση της φτωχοποίησης δεν μπορεί να πουλιέται ως κίνηση με ιδεολογικό πρόσημο της αριστεράς. Κάποιος έχασε τη δουλειά του ή μειώθηκαν δραστικά οι αποδοχές του (φαινόμενα κάτι περισσότερο από συχνά στην εποχή μας) και γι αυτό θα πληρώσει μικρότερο φόρο για το ακίνητο που διαθέτει.
Από χθες στο taxisnet έχουν φτάσει τα σημειώματα με τον φόρο που αντιστοιχεί στους περίπου 7,4 εκατομμύρια κατόχους ακινήτων. Είναι ο φόρος που θα καταργείτο, ο φόρος που θα μειωνόταν, ο φόρος που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα γι αυτόν. Είναι ο φόρος που επιβαρύνει οικονομικά ασθενέστερους, ο φόρος που αδυνατούν πια να πληρώσουν άνθρωποι που κάποτε είχαν αυτή την δυνατότητα αλλά όχι πια, ο φόρος από τον οποίο προσδοκά η κυβέρνηση να εισπράξει 2.65 δις. ευρώ.
Υπάρχει περιθώριο να μειώσει μια κυβέρνηση αυτά τα προσδοκώμενα έσοδα ελαφρύνοντας τουλάχιστον εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν σ αυτόν τον φόρο; Η απάντηση ενός υπουργού σ'' ένα τέτοιο ερώτημα, θα ήταν κατηγορηματική. Φυσικά υπάρχει και φυσικά την έχει προωθήσει η κυβέρνηση ήδη. Αν ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ θα υπάρχει μείωση κατά 30% με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ! Πότε; Από το 2020, περιλαμβάνεται στα περίφημα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν αν πιαστούν οι στόχοι των ελλειμμάτων. Υπομονή χρειάζεται...