Όταν μιλάς πολύ, τότε κάποια στιγμή θα υπάρξει και αστοχία και λάθος χειρισμός. Πρόκειται για έναν σημαντικό όσο και απαράβατο κανόνα που ισχύει σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην προκειμένη περίπτωση ο κανόνας αυτός βρήκε την εφαρμογή του σε κάποια από τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την εβδομάδα που μας πέρασε. Την στιγμή λοιπόν που τα κρούσματα είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα, αρκετοί επιστήμονες επέλεγαν τα τηλεοπτικά «παράθυρα» για να εκθέσουν τις απόψεις τους.
Η αλήθεια είναι ότι εάν έμεναν σε αυτό τότε μπορεί να υπήρχε κάτι το μεμπτό. Τα μέλη της επιτροπής όμως παράθεταν τις θέσεις τους, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν συμφωνούσε η μία με την άλλη. Είναι απολύτως λογικό σε μία επιτροπή 33 ατόμων να μην καταγράφεται πάντα ομοφωνία, όμως οι διχογνωμίες αυτές να γίνονται από ορατές σε ολόκληρη την κοινωνία και μάλιστα μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες τότε είναι ένα εξαιρετικά κακό μήνυμα προς τους πολίτες από τους ειδικούς, κυρίως σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία.
Αυτή η πολυφωνία δεν βοήθησε, αντιθέτως πρόσθεσε ένα «βάρος» ειδικά στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που έβλεπαν τους επιστήμονες, άλλα να λέει ο ένας και άλλα ο άλλος.
Προφανώς και ο καθένας μπορεί και δικαιούται να έχει την άποψη του όμως δεν μπορεί αυτή η πολυφωνία να βγαίνει προς τα έξω, σε μία περίοδο όπου όλα κρέμονται από μία κλωστή.
Αυτή η πολυφωνία και η σπουδή ορισμένων, ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου. Η ενόχληση αυτή μετατράπηκε σε προβληματισμό από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο οποίος σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, εκφράστηκε και στο λεγόμενο «πρωινό καφέ» στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν η ενόχληση αυτή να εκδηλώθηκε και στην τακτική σύσκεψη των επιστημόνων με την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σαφές: Οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως λογικές και θεμιτές όμως θα πρέπει πρώτα να εκφράζονται εντός της επιτροπής γιατί διαφορετικά προκαλείται σύγχυση.
Σε αυτό που επιμένει πάντως το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν είναι στατική, μια και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει σε σταθερή κατάσταση και ισχύουν σταθερά τα μέτρα που είχαν ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές αλλά αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμη, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται «κόκκινες».