Είναι θέμα χρόνου οι νέοι να φέρουν τον ιό στο σπίτι τους, είτε επιστρέφοντας από τις διακοπές, είτε λόγω του συνωστισμού κατά την βραδινή διασκέδαση. Το επόμενο λοιπόν στάδιο είναι να δούμε έξαρση της μετάδοσης του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες. Κι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα, δηλαδή πιθανόν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αν, όπως λέει, έχουμε για παράδειγμα 1.000 νέους οι οποίοι έχουν κολλήσει, τότε μέσα στις επόμενες πέντε με δέκα ημέρες θα δούμε ραγδαία αύξηση των μεταδόσεων εντός του σπιτιού. Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, τότε κάλλιστα μπορεί σύντομα να έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων.
Εξάλλου, όπως τονίζει, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνεται screening σε όλους όσοι επιστρέφουν από κάποιο παραθεριστικό προορισμό. Και επισημαίνει ότι από τη στιγμή που υπήρχε αυξημένη μετάδοση ιού μεταξύ νεαρών ατόμων, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αυτός θα «περνούσε» και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, θυμίζοντας ότι στην Νότιο Κορέα, η πρώτη ηλικιακή ομάδα που έφερε τον ιό στα σπίτια, ήταν οι ανήκοντες στο φάσμα μέχρι 20 ετών.
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη
- Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση μετά και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων; Tι σας ανησυχεί περισσότερο;
Ζούμε μια οριακή κατάσταση. Προφανώς και έχει σημάνει συναγερμός. Μας ανησυχεί περισσότερο κατά πόσον τηρούν τα μέτρα ή όχι τα νεαρής ηλικίας άτομα που βρίσκονται σε διακοπές, αλλά και όσα επιστρέφουν από αυτές και έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα που καταγράφουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτό που βλέπουμε ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Από τη στιγμή που υπήρχε αυξημένη μετάδοση ιού μεταξύ νεαρών ατόμων, ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αυτός θα «περνούσε» και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Η πηγή μετάδοσης, πάντως, δεν είναι μόνο οι διακοπές. Ένας νέος μπορεί να κολλήσει τον ιό και σε άλλα σημεία με συγχρωτισμό, όπως η βραδινή διασκέδαση. Οι επικίνδυνες εστίες είναι πολλές. Για να αντιληφθεί επίσης κανείς την δυσκολία ελέγχου της κατάστασης, σημειώστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε screening σε όλους όσοι επιστρέφουν από κάποιοι παραθεριστικό προορισμό.
- Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης;
Προφανώς και υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα μεταξύ ατόμων νεαρότερης ηλικίας, όπως φαίνεται και από την πτώση του μέσου όρου ηλικίας των διαγνώσεων μέσα στον Αύγουστο. Βέβαια, αυτό σχετίζεται με τις κοινωνικές επαφές των νοσούντων.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι νέοι δείχνουν μια αντίσταση στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία, βέβαια, είναι ως ένα βαθμό κατανοητή. Δεν θέλουμε να βάλουμε απέναντι τους νέους. Από την άλλη, όμως, είναι θέμα χρόνου να φέρουν τον ιό στο σπίτι τους και αυτό έχει αποδειχτεί. Για παράδειγμα στη Νότια Κορέα η πρώτη ηλικιακή ομάδα που έφερε τον ιό στα σπίτια, ήταν το ηλικιακό φάσμα μέχρι 20 ετών.
Το μόνο σίγουρο είναι όσο συνεχίζονται οι συνωστισμοί σε τουριστικούς προορισμούς και μη, παρά τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο κίνδυνος θα μεγαλώνει.
- Πώς θεωρείτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ πέρα, με δεδομένο ότι τα κρούσματα, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, αυξάνονται;
Δυστυχώς το σπίτι είναι μια από τις περιπτώσεις όπου όταν μπει ο ιός, μεταδίδεται πολύ εύκολα, γιατί δεν υπάρχουν μέτρα που να μπορούμε να πάρουμε. Είναι θέμα χρόνου να φέρουν οι νέοι τον ιό στο σπίτι τους. Το επόμενο λοιπόν στάδιο θα είναι να δούμε μια έξαρση της μετάδοσης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Κι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα, δηλαδή ίσως και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Αν αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, έχουμε 1.000 νέους οι οποίοι έχουν κολλήσει, μέσα στις επόμενες πέντε με δέκα ημέρες θα δούμε αύξηση των μεταδόσεων εντός του σπιτιού. Θα μπορούσαμε κάλλιστα, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα να έχουμε και διπλασιασμό των κρουσμάτων.
- Βλέπουμε μια ανυπακοή και στον επιχειρηματικό κόσμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους επιχειρηματίες της Μυκόνου που αντιδρούν στα μέτρα και προειδοποιούν με πιθανή προσφυγή στην δικαιοσύνη. Τι κινδύνους εγκυμονεί αυτή η στάση;
Το σενάριο που έχει προταθεί επιτρέπει να «σωθεί» ένα κομμάτι του κέρδους των επιχειρηματιών, καθώς δεν έχει δοθεί εντολή για «lockdown» των καταστημάτων. Χρειάζεται ένας διάλογος με τους επιχειρηματίες. Καταλαβαίνω την αντίδρασή τους, αλλά θα μπορούσαν να ζητήσουν διάλογο με την πολιτεία και να μην περάσουμε σε οξείες αντιπαραθέσεις, οι οποίες στέλνουν λάθος μηνύματα σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία.
Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου διερωτώνται με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος και δη η Μύκονος, καθώς επίσης από που τεκμαίρεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και όχι από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.
Η απάντηση είναι ότι πολύ πιο εύκολα μπορεί να γίνει επιτήρηση του μέτρου οι πελάτες των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων να είναι αποκλειστικά καθιστοί, κάτι που προφανώς δύσκολα ισχύει τις μεταμεσονύχτιες και πρωινές ώρες. Αυτή ήταν η λογική πίσω από το μέτρο, όπως επίσης να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, να μένουν ανοικτές έστω κάποιες ώρες της ημέρας.