O γράφων πήγε στην Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο του 1993 με την προοπτική να τελειώσει τα μεταπτυχικά του στο Warwick University (MSc και PhD) και να συνεχίσει ως Λέκτορας και (κατόπιν) καθηγητής στο σοβαρό Βρετανικό περιβάλλον το οποίο δίνει ίσες ευκαιρίες στους εργαζόμενους και λειτουργεί ως αξιόπιστο κράττος.
Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι, 27 έτη μετά, πρώτα με το Brexit και μετά με τον θανατηφόρο ιό, το Βρετανικό κράτος, και εμείς οι πολίτες, θα βρισκόμασταν μπροστά σε μία πρωτόγνωρη για την αγγλική κοινωνία δοκιμασία.
Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως, ο Μπόρις ξεκινήσε να παίζει ρουλέτα. Ευτυχώς, σοβαροί επιστήμονες από το Imperial College τον «προσγείωσαν» στην πραγματικότητα και τώρα κλείνει από τις 21 Μαρτίου και μετά pubs και εστιατόρια προκειμένου να μη γίνουμε…Ιταλία.
Μας είπε μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη (πλέον κάθε ημέρα δίνει και από μια συνέντευξη) ότι πρωταρχικός του σκοπός είναι να συμπιέσει το (Mεξικάνικο) σομπρέρο (εδώ εννοεί την «εμπειρική» κατανομή των κρουσμάτων) προκειμένου να περιορίσει τους νεκρούς και να κάνει τον ιό να...ξεκουμπιστεί (to send the virus packing) έτσι ώστε να γυρίσει ο «τροχός» σε 12 εβδομάδες.
Χωρίς, βέβαια, να απαντήσει στις αλλεπάλληλες και ενοχλητικές ερωτήσεις εάν ο ιός θα έχει εξαφανιστεί σε 12 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, όμως, οι ουρές στα supermarkets (χωρίς, βέβαια τις «πολυπόθητες» μάσκες) μεγαλώνουν, Και τούτο επειδή το online delivery, ή το “click and collect”, δεν σου δίνει «ραντεβού» για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Έτσι και εγώ πήγα στο supermarket όπου, βέβαια, πολλά είδη υγιεινής δεν βρίσκονται διαθέσιμα. Ο Μπόρις επιμένει ότι εάν παίρνουμε λιγότερα από όσα χρειαζόμαστε, τότε θα...βρεθούν. Έχει ένα σχετικό δίκαιο. Γιατί, βέβαια, υπάρχουν και οι «μάγκες». Δεν υπερβάλλω: Γνωστός, μου είπε ότι πριν από 10 ημέρες, ως νέος «μάντης Κάλχας», πήγε με την γυναικούλα του στο super market και έκαναν λογαριασμό 1000 στερλίνες.
Ναι, φίλες και φίλοι : Αγόρασαν και στόκαραν τα πάντα για ένα μήνα. Ο ίδιος γνωστός, ο οποίος, πάλι ως παντογνώστης, είχε αγοράσει (online) 100 «μάσκες προσώπου» από τα μέσα... Φεβρουαρίου ! Ο ορισμός της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι και οπαδός του άτακτου Brexit αλλά δεν έχω χρόνο (και διάθεση) να αναφερθώ στο θέμα αυτό.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση Μπόρις έχει γίνει πιο σοσιαλιστική και από εκείνη που θα δημιουργούσε ο Jeremy Corbyn. Τώρα μας δήλωσαν ότι θα πληρώνουν το 80% του μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ή μέχρι 2.500 στερλίνες το μήνα) προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις. Καμία άμεση αναφορά για το πόσο θα κοστίσει αυτό η πως θα βρεθούν τα χρήματα (προφανώς από δανεισμό). Ευτυχώς που αυτή τη στιγμή το Βρετανικό χρέος βρίσκεται μόνο στο 80% του ΑΕΠ και δεν μας «ζορίζουν» οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης…