Για λόγους εντυπωσιασμού και λίγες ψήφους ο Νότης Μαριάς επιλέγει την πατριδοκαπηλία για την πολιτική του επιβίωση σημειώνει στο liberal.gr η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απουσία των ευρωβουλευτών από τη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τη γενοκτονία των Ποντίων.
«Δεν συνεννοήθηκε με κανέναν, δεν ενημέρωσε και πήγε το διαδικαστικό αίτημα την τελευταία συνεδρίαση», σημειώνει, προσθέτοντας πως κινήθηκε εκτός διαδικασίες μόνο και μόνο για να προκαλέσει ζήτημα. Και αυτό τη στιγμή που με τις ενέργειές του «έκαψε» το θέμα δημιουργώντας προβλήματα αντί να συνεισφέρει στην επίλυσή του.
Απόδειξη αποτελεί ότι στην Ολομέλεια όπου συζητήθηκε δεν παρέστησαν ούτε οι μισοί ευρωβουλευτές από το σύνολο των χωρών της ΕΕ.
«Το θέμα» αναφέρει η κ. Σπυράκη «είναι πως δεν ενημέρωσε καν το ΕΛΚ το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής», το οποίο όπως αποκαλύπτει «από τις 3 Μαρτίου στο ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αναγνωρίζει ταυτόχρονα και τη γενοκτονία των Ποντίων καλώντας την κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την τραγωδία».
Και καταλήγει λέγοντας ότι ο Ν. Μαριάς είχε «προφανή στόχο. Να δημιουργήσει θόρυβο, να προκαλέσει δημοσίευμα στην εφημερίδα Δημοκρατία η οποία είναι αγκαζέ με τον λαϊκισμό πολύ καιρό τώρα. Είτε ο λαϊκισμός προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά».
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Ο Νότης Μαριάς υποστηρίζει ότι οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισαν την πρότασή του για τη γενοκτονία των ποντίων. Τι ακριβώς συνέβη;
Ο κ. Μαριάς έχει ανάγκη τον εντυπωσιασμό και την πατριδοκαπηλία για την πολιτική του επιβίωση. Το έχει κάνει και στο παρελθόν λέγοντας τεράστια ψεύδη για τις γερμανικές αποζημιώσεις και έχοντας υποστηρίξει πως οι ευρωβουλευτές δεν ψηφίσαμε σχετική πρόταση. Επανέρχεται τώρα μερικές ημέρες πριν τις ευρωεκλογές με το ζήτημα της αναγνώρισης των Ποντίων.
Μια είναι η αλήθεια το κόμμα που συμμετέχει η Ν.Δ., το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από τις 3 Μαρτίου του 2015 στο ψήφισμα για την αναγνώριση για τη γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζει ταυτόχρονα και τη γενοκτονία των Ποντίων καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Τουρκία να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από την τραγωδία. Στην παράγραφο 2 του σχετικού ψηφίσματος μπορεί να ανατρέξει όποιος το επιθυμεί προκειμένου να ενημερωθεί.
- Τι έκανε δηλαδή ο κ. Μαριάς;
Ο κ. Μαριάς κινήθηκε εκτός διαδικασίας. Δεν συνεννοήθηκε ούτε με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ούτε με τα υπόλοιπα κόμματα. Το δικό του κόμμα το ECR αναγνώρισε επίσης με τον ίδιο τρόπο , σε σχετικό ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αντί λοιπόν να επιδιώξει μια στοιχειώδη συνεννόηση ζήτησε να συζητηθεί το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων έτσι χωρίς πρόγραμμα στην τελευταία ολομέλεια της θητείας μας.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια διαδικασία δεν συνηθίζεται και κυρίως δεν μπορεί να προχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το έκανε για μια χούφτα ψήφους. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων έγινε πρώτα από το ΕΛΚ και είναι μια διαδικασία για την οποία πρώτη μάχεται η ΝΔ από την πρώτη αναγνώριση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί δουλειά, απαιτεί συναινέσεις.
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, όταν επρόκειτο να βγάλουμε το ψήφισμα για την ίση μεταχείριση της Ελλάδος με την Πορτογαλία μετά την τραγωδία στο Μάτι , ψήφισμα στο οποίο έχω βάλει την πρώτη υπογραφή, ξεκινήσαμε ως ΕΛΚ να κάνουμε διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε 24 ώρες μετά να καταλήξουμε σε κοινό ψήφισμα που ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το ευρωκοινοβούλιο. Όλη αυτή η υπόθεση χρειάζεται δουλειά και συναινέσεις και δεν χρειάζεται εντυπωσιασμούς και πυροτεχνήματα για μια χούφτα ψήφους. Δυστυχώς για τον κ. Μαριά οι Έλληνες ξέρουν
- Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν συνεδριάζει η Ολομέλεια;
Ο κ. Μαριάς δεν συνεννοήθηκε με κανέναν. Στην ολομέλεια έγινε αυτό. Βρέθηκαν ελάχιστοι βουλευτές διότι δεν υπήρξε συνεννόηση. Ήταν η τελευταία ολομέλεια. Όσοι ευρωβουλευτές έχουν συμπληρώσει τις παρουσίες, λόγω προεκλογικής περιόδου, βρίσκονται στις χώρες τους.
- Δεν το ξέρατε;
Δεν ξέραμε τίποτα, δεν υπήρξε καμία συνεννόηση για τίποτα. Δεν ενημέρωσε καν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των ποντίων από το 2015. Αν κάποιος θέλει να υποστηρίξει ένα τόσο σοβαρό αίτημα ξεκινά από αυτόν που έχει ήδη αναγνωρίσει το περιεχόμενο του αιτήματός του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για το ΕΛΚ ,το κόμμα με την μεγαλύτερη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο.
«Μπάμ ηκούσθη στον αέρα». Αυτό έκανε ο κ. Μαριάς. Είχε προφανή στόχο. Να δημιουργήσει θόρυβο, να προκαλέσει δημοσίευμα στην εφημερίδα Δημοκρατία η οποία είναι αγκαζέ με τον λαϊκισμό πολύ καιρό τώρα. Είτε ο λαϊκισμός προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά.
- Δηλαδή για μια χούφτα ψήφους δημιουργήθηκε ένα τέτοιο πρόβλημα; Διότι πρόβλημα καθίσταται εξαιτίας του αποτελέσματος.
Πρώτα από όλα δεν ήταν ψήφισμα. Διαδικαστικό αίτημα κατέθεσε . Και έκαψε τη δυνατότητα να συζητήσουμε οργανωμένα και με σοβαρές πιθανότητες να καταλήξουμε σε κοινό ψήφισμα που θα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων , για μια χούφτα ψήφους. Μόνο και μόνο για να εμφανιστεί ότι το έκανε. Αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση να κάψει ένα τέτοιο θέμα.
Κοιτάξτε ο κ. Μαριάς έχει κριθεί από την κοινοβουλευτική του παρουσία που είναι συνδεδεμένη με τον λαϊκισμό και τα ψέματα.
- Τι θα μπορούσε να πει κάποιος στους Ποντίους που βλέπουν αυτές τις καταγγελίες;
Την αλήθεια. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων από το Μάρτιο του 2015. Η ΝΔ πρωτοστατεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων διεθνώς και στους Ευρωπαικούς θεσμούς.
Ο κ. Μαριάς προκειμένου να προκαλέσει εντυπώσεις και να επιβιώσει πολιτικά, αφού αλλιώς δεν βρίσκει την ψήφο του, έκαψε το ενδεχόμενο να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο Ευρωκοινοβούλιο σε κοινό ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας τον επόμενο χρόνο. Για εκείνον προέχει η ψηφοθηρία σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Καθαρές κουβέντες.