Την έκταση του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης των νέων, αγοριών και κοριτσιών στον αθλητισμό τη δηλώνει το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού της χώρας μας διοργάνωσε την εκδήλωση «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης «Για την προστασία των παιδιών στον Αθλητισμό».
Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα δεν θα υπήρχε και το πρόγραμμα. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει. Νέοι και νέες παρενοχλούνται και κακοποιούνται σεξουαλικά ακόμα και στους χώρους που η οικογένεια και η κοινωνία θέλει και ενθαρρύνει τους νέους να δραστηριοποιηθούν μαζικά όπως ο αθλητισμός, για να ζυμωθούν με ό,τι έχουμε αναγνωρίσει ως ανώτερα ιδεώδη, όπως η άμιλλα, η προσπάθεια, η πειθαρχία, ηθικές ποιότητες που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ως κοινωνίες.
Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης αθλητών έχουν συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, με πιο πρόσφατο αυτό της αμερικανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, με τον υπεύθυνο προπονητή να εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα εγκλήματα που διέπραξε ανενόχλητος, επί χρόνια, σε βάρος των αθλητριών της ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ.
Και η χώρα μας αποφασίζει, επιτέλους, να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου. Και στην εκδήλωση που διοργανώνεται ακριβώς γι' αυτό το σκοπό, μια γνωστή αθλήτρια, η ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου, βγαίνει και καταγγέλλει όσα υπέστη η ίδια από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ο οποίος καταχράστηκε της εμπιστοσύνης της για να τη βιάσει.
Και όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η αρμόδια Ομοσπονδία αντί να δηλώσει τη συντριβή της για το γεγονός υποσχόμενη πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών και παραδειγματική τιμωρία του αυτουργού, επιτίθεται στο θύμα ζητώντας της με ύφος εισαγγελέα έδρας να διαλύσει τις υποψίες σε βάρος της ομοσπονδίας.
Η δήλωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας εξηγεί πανέμορφα, σε όποιον δεν το κατάλαβε ήδη, γιατί η Σοφία Μπεκατώρου έμεινε επί χρόνια σιωπηλή και γιατί δεν κατήγγειλε το περαστικό αμέσως. Είναι πασιφανές ότι γνώριζε ότι δεν θα έβρισκε καμία συμπαράσταση και θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια που είχε κάνει από κοινού με τη συναθλήτριά της.
Από κοντά και τα σχόλια μερίδας της κοινής γνώμης που αναρωτιέται γιατί δεν μίλησε όταν συνέβη το περιστατικό. Ας παρακολουθούσαν την ημερίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού για να έχουν την απάντηση.
Ανάλογη συζήτηση είχε γίνει όταν ξέσπασε το κίνημα Me Too. Η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες δυτικές χώρες που οι γυναίκες δεν κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Μάλιστα, κάποιοι το είχαν τότε σαρκάσει ισχυριζόμενοι ότι οι Ελληνίδες θεωρούν το σεξ μέσω επαγγελματικής και κοινωνικής επιτυχίας γι' αυτό και δεν θεωρούν τη σεξουαλική κακοποίηση έγκλημα που πρέπει να καταγγελθεί ως τέτοιο. Τόσο θράσος και κυνισμός!
Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές: Σημασία έχει τα θύματα να μιλούν. Όποτε κι αν βρουν το θάρρος πρέπει να ορθώνουν ανάστημα και να μιλούν, όχι μόνο για να τιμωρούνται οι αυτουργοί αλλά και για να προστατευτούν οι νεότεροι που είναι σίγουρο ότι τους περιμένει η ίδια μεταχείριση, εάν οι εγκληματίες μένουν ατιμώρητοι.
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε, η Ομοσπονδία της αντέδρασε με τρόπο απαράδεκτο. Ελπίζουμε να υπάρξει άμεση αντίδραση από τους φορείς της πολιτείας και της κυβέρνησης που έχουν αρμοδιότητα.
Στην Ελλάδα προσπαθούμε να στρέψουμε τους νέους μαζικά στον αθλητισμό. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν οι νέοι να κινδυνεύουν να κακοποιηθούν σεξουαλικά στους χώρους που εμείς τους έχουμε προτρέψει να δραστηριοποιηθούν.
Η αντίδραση της πολιτείας στην υπόθεση Μπεκατώρου είναι ένα τεστ για το πως αντιλαμβάνεται το θέμα και πως σκοπεύει να αντιδρά σε αυτές τις περιπτώσεις. Αναμένουμε άμεσα αντιδράσεις και πρωτοβουλίες.
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε. Κι αυτό είναι το μόνο που μετράει.