Χθες ολοκληρώθηκε το δεύτερο μεγάλο βήμα της χώρας, σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Και ποιο ήταν αυτό το δεύτερο βήμα; Η τελική έγκριση του Ecofin, που ακολούθησε το πρώτο βήμα, που ήταν η επιτυχία της ομάδας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρου Σκυλακάκη να σχεδιάσει από το μηδέν, ένα εξαιρετικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Σε πρόσφατο άρθρο μας, με τίτλο «Η ομάδα Σκυλακάκη πέτυχε να σχεδιάσει από το μηδέν, ένα εξαιρετικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», είχαμε παρουσιάσει τις λεπτομέρειες από την προετοιμασία του σχεδίου και τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» στην πραγματική οικονομία και στο μέλλον της χώρας.
Ήδη γνωρίζαμε ότι τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μαζί με το ευρύτερο πολιτικό προσωπικό των εταίρων μας, όσο και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και οικονομικοί οργανισμοί είχαν υποδεχθεί με εξαιρετικά σχόλια τις ελληνικές προτάσεις. Προτάσεις για τις οποίες ακόμα και οι δύσπιστοι Γερμανοί, έδειξαν θαυμασμό για την πληρότητα, την αναλυτικότητα και την αρτιότητά τους, με τη παρότρυνση προς την κυβέρνηση τους, «να προετοιμάσουν το γερμανικό σχέδιο, όπως το έκαναν οι Έλληνες».
Τι καλύπτει το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»; Είναι ένα ακόμα κλασσικό ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης; Είναι ένα μεγάλο ΕΣΠΑ; Όχι. Είναι ένα σχέδιο πρωτοφανές σε μέγεθος και σε καινοτόμους στόχους. Μέσα στις πάνω από 4.000 σελίδες του, περιγράφονται και κοστολογούνται 106 επενδύσεις. Ωστόσο το σχέδιο δεν μένει εκεί. Παρουσιάζει ταυτόχρονα και 68 μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας της χώρας. Διότι αν στοχεύουμε στη προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων πέρα από τους ευρωπαϊκούς πόρους, η απάντηση έρχεται μέσα από την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, σε όλο το μήκος και πλάτος, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ως αποτέλεσμα, θα οδηγηθούμε σε έναν μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που κατανέμονται σε ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ και σε δανειοδοτήσεις 12,7 δισ. ευρώ, θα κινητοποιήσουν άλλα τόσα εγχώρια ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, ώστε να καταλήξουν σε συνολικές επενδύσεις 60 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Για να αντιληφθούμε τη βαρύτητα αυτών των μεγεθών, οι συνολικές επενδύσεις θα προκαλέσουν μια μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή θα προσφέρουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης που υπολογίζονται στις 200 χιλιάδες.
Όπως προαναφέραμε, το πρώτο βήμα ήταν η προετοιμασία του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Το δεύτερο βήμα, ήταν η έγκριση του σχεδίου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και τώρα ακολουθεί το τρίτο βήμα, που δεν είναι άλλο, από την υλοποίηση του σχεδίου, δηλαδή από την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων και των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και από τη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται. Και εδώ είναι τα δύσκολα, λόγω του αρνητικού ιστορικού της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο παρελθόν και της διασπάθισης των εισροών από την ΕΕ. Όμως όπως φαίνεται, ήδη έχει σχεδιαστεί ο τρόπος της παρακολούθησης της εκτέλεσης των έργων και των μεταρρυθμίσεων, με ιδιαίτερη ακρίβεια.
Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αλλάξει. Η έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που έφερε πίσω από τις Βρυξέλες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, δεν αφορά μόνο την οικονομία. Αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την ανάπτυξη των τεχνολογιών, τη βελτίωση των θεσμών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα, την παιδεία αλλά και τον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεων.
Η εξωστρέφεια, η προσαρμοστικότητα, η ανταγωνιστικότητα, είναι οι λέξεις που θα συνθέτουν το μέλλον της Ελλάδας. Η έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της χώρας, να αλλάξει και να αναδυθεί πιο δυνατή μετά την κρίση. Κι αυτήν τη μοναδική και τελευταία ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.
Ο σχεδιασμός πέτυχε. Η έγκριση ελήφθη. Η εφαρμογή της, είναι στα χέρια μας.