«Οι επιχειρηματίες είναι πάντα με το Γκουβέρνο». Αυτό ήταν το δόγμα Μποδοσάκη, που ακολουθείται πιστά δεκαετίες τώρα. Ίσως είναι το γεγονός ότι πριν από τον Μποδοσάκη δεν υπήρχε βιομηχανία, οπότε αυτός υπήρξε ο πρώτος Απόστολος του Λόγου Της. Ίσως πάλι ο Μποδοσάκης να εξέφρασε, απλά, την «ελληνική ψυχή». Όπως και να έχει, με αυτό το δόγμα πρέπει να τελειώνουμε.
Οι επιχειρηματίες θέλουν να είναι με το Γκουβέρνο, να τα έχουν καλά με τις κυβερνήσεις, να παίρνουν έργα και να τακτοποιούν τις δουλειές τους. Αυτό θέλουν. Κι είναι απολύτως λογικό. Όλοι σε αυτή την ζωή κάτι θέλουν. Αλλά για να το πάρουν χρειάζεται να βρεθεί κάποιος άλλος και να τους το δώσει. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει η κυβέρνηση να θέλει να κάνει εξυπηρετήσεις στους επιχειρηματίες. Το να τις θέλουν οι επιχειρηματίες είναι λογικό. Ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του; Το παράλογο είναι το κράτος να τους κάνει αυτές τις εξυπηρετήσεις. Δεν είναι η δουλειά του!
Το δοκιμάσαμε αυτό το έργο. Δεν ήταν πετυχημένη η συνταγή. Πολύ απλά διότι η πρώτη ευχή του επιχειρηματία στο Τζίνι ήταν να καταστραφούν οι ανταγωνιστές του. Ήξεραν ότι αυτό το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης μπορούσε να λειτουργήσει μόνο σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Και το επεδίωξαν, καταστρέφοντας τις προοπτικές της χώρας.
Αν θέλουμε ανάπτυξη, αν θέλουμε μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία θα πρέπει να απαλλαγούμε από το δόγμα Μποδοσάκη. Το μυστικό βρίσκεται στο Γκουβέρνο! Οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους, να επιδιώκουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Οι πολιτικοί είναι εκείνοι που έχουν για δουλειά τους το συμφέρον του λαού που εκπροσωπούν και όχι τα μεμονωμένα συμφέροντα των ολιγαρχών. Εκεί χαλάει η δουλειά. Για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των ολίγων καταστράφηκε η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας.
Το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016, την πρώτη φορά που επισκέφτηκε τον ΣΕΒ. Ότι η διαπλοκή χρειάζεται δύο. Και τους κάλεσε να κάνουν όλοι μαζί μία νέα αρχή. Τα ίδια είπε στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις ομιλίες που έκανε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα ίδιο έχει πει σε δεκάδες άλλες ομιλίες του προς επιχειρηματίες και φορείς της αγοράς. Η ιδέα είναι απλή: Το κράτος έχει να κάνει μόνο μία δουλειά: Να θεσμοθετήσει κανόνες ελεύθερης αγοράς και να επιβλέπει την εφαρμογή τους. Και οι επιχειρηματίες έχουν να κάνουν κι αυτοί από την πλευρά τους μία άλλη δουλειά: Να επενδύουν τα χρήματά τους. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων μπορεί να φέρει ευημερία στην κοινωνία.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]