Συνθήκες εκρηκτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο με τρία χρόνια βλέπει το υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch, Alex Muscatelli, μιλώντας για 7,6% το 2022. Ένα μείγμα από ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ανάπτυξη σε πολύ μεγάλους ρυθμούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού οίκου για τις κρατικές αξιολογήσεις.
Κρίσιμη παράμετρος για περαιτέρω αναβάθμιση, η βιωσιμότητα του χρέους εφόσον επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα μετά την πανδημία, και συνδυαστεί με την ανάκαμψη και την σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα. Κρούει το καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς αναμένεται αύξηση μετά την λήξη των «μορατόριουμ» των τραπεζώνγια τις οποίες πάντως παρατηρεί πρόοδο ως προς την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Κύριε Muscatelli, φαίνεται πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην αρχή ενός αναπτυξιακού κύκλου. Τι προβλέπετε για την πορεία της;
Αναμένω μια σημαντική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία από φέτος, με την αρχή να γίνεται από το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με το «Global Economic Outlook» αναμένουμε από τον Ιούνιο και ύστερα μια σταθεροποίηση της οικονομίας για τις ανεπτυγμένες χώρες με σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, που θα έρθει με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Επίσης περιμένουμε πως τα χρήματα από το Next Generation Fund της ΕΕ θα δοθούν μπροστά στην Ελλάδα τόσο το 2021, όσο και το 2022. Υπολογίζουμε πως περίπου το 10% των 16 δις.ευρώ (το 9% του ελληνικού ΑΕΠ το 2019) θα «πέσει» στην αγορά φέτος και το 60% το 2022.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού είναι ορατές και φέτος με την ανάπτυξη να εκτιμούμε πως δεν θα είναι μεγαλύτερη από 3%. Ωστόσο, από το β’εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ύστερα ξεκινά μια περίοδος εκρηκτικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη 7,6% το 2022.
Τι ρόλο διαδραματίζουν οι επενδύσεις που δρομολογούνται και οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην οικονομική ανάκαμψη;
Η ενίσχυση των επενδύσεων είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία. Ακόμη και πριν την πανδημία, το επίπεδο των επενδύσεων σε πραγματικά στοιχεία ήταν περίπου τα 2/3 των επενδύσεων που έγιναν στη χώρα το 2007.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποτελεσματικές επενδύσεις του δημόσιου τομέα θεωρώ πως θα βελτιώσουν περαιτέρω τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό των παραπάνω με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δημιουργήσουν συνθήκες εκρηκτικής ανόδου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Ωστόσο αν η εφαρμογή των παραπάνω γίνει σωστά, τότε θα δούμε ανάπτυξη σε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς. Οι σχέσεις που έχει η συγκεκριμένη κυβέρνηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τα ρίσκα για τη σταθερότητα της αγοράς.
Θα μπορούσαμε να δούμε μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και υπό ποιες συνθήκες;
Στο τέλος Ιανουαρίου επιβεβαιώσαμε την αξιολόγηση BB με σταθερή προοπτική. Αυτό σημαίνει πως δεν πιστεύουμε πως θα αλλάξει η αξιολόγηση είτε προς το θετικό, είτε προς το αρνητικό.
Αν το χρέος επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα μετά την πανδημία του κορονοϊού, υπάρξει ανάκαμψη και σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα, τότε ίσως μπορούμε να πούμε πως σε ένα, δύο χρόνια ίσως υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Μιας και αναφερθήκατε στον τραπεζικό τομέα, οι τράπεζες κάνουν κινήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων και εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Είστε ικανοποιημένος από όσα γίνονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Ο τραπεζικός τομέας της χώρας παραμένει ένα αδύναμο σημείο για το προφίλ της Ελλάδας, καθώς το κλάσμα των κόκκινων δανείων παραμένει αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Περιμένουμε αύξηση των «κακών» δανείων μετά τη λήξη των «μορατόριουμ» που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο την ίδια στιγμή παρατηρούμε κάποια πρόοδο στο τραπεζικό σύστημα της χώρας με την εξασφάλιση δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη θετική αξιολόγηση των συστημικών τραπεζών. Σε περίπτωση που μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και ενταθούν οι προσπάθειες για το τραπεζικό σύστημα, μια πιθανή θετική νέα αξιολόγηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.