Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Η πανδημία και το δεύτερο lockdown -έστω σε ηπιότερη μορφή- είναι λογικό να έχουν προκαλέσει μια δυσφορία σε συγκεκριμένα στρώματα πολιτών. Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που προειδοποιούν, χωρίς να απειλούν προς το παρόν. Η κυβέρνηση έχει λελογισμένες απώλειες που όμως δεν τις καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι την έλευση του εμβολίου είναι μια κρίσιμη περίοδος που, αν την διαχειριστεί με επιτυχία η κυβέρνηση, τότε θα ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση σχεδόν αβρόχοις ποσί. Εκείνο που θα πρέπει να αποφύγει είναι ένα τρίτο lockdown. Θα είναι μια ήττα πολιτική, καθώς θα χρεωθεί αποκλειστικά και χωρίς ελαφρυντικά την όλη διαχείριση των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Συνεπώς χρειάζεται συντηρητική επάνοδος στην κανονικότητα. Ο τρόπος που κινείται μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνει πως έχει επίγνωση της κατάστασης. Δεν θα πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις συντεχνιακών ομάδων και τοπικών παραγόντων, για βεβιασμένες κινήσεις. Αν «καθίσει μια στραβή» αυτοί όλοι θα κρυφτούν και το κόστος θα κληθεί να το πληρώσει η κυβέρνηση και οι πολίτες, βέβαια.
Θα είναι κρίμα λίγο πριν την τελική ευθεία, όσο μακρόσυρτη και να είναι αυτή, η κυβέρνηση να υποστεί μιαν αβίαστη ήττα.
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου ας ρυθμίσει και τις αρρυθμίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες. Δεν δικαιολογούνται και κυρίως δεν συγχωρούνται. Οι πολίτες είναι «τσιτωμένοι» και δεν αναγνωρίζουν δικαιολογίες. Απαιτούν σοβαρότητα και σταθερότητα πλεύσης. Οι πολλές φωνές έχει αποδειχθεί πως φέρνουν την κακοφωνία. Σε πολιτικό επίπεδο, ένα κέντρο διαμορφώνει την γραμμή και μια φωνή ακούγεται από όλα τα ηχεία. Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.
Στην συνέχεια, περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, η κυβέρνηση θα κινηθεί -εκτός δραματικού απροόπτου- σε ένα άλλο τοπίο που το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η ανόρθωση της οικονομίας και η ρύθμιση όλων των εκκρεμοτήτων που θα αφήσει η πανδημία. Έργο δύσκολο, αλλά έργο ανορθωτικό.
Η κυβέρνηση δεν θα έχει να διαχειριστεί το απρόβλεπτο, όπως με το δεύτερο κύμα covid 19. Ο μόνος αντίπαλος της θα είναι ο κακός εαυτός της. Θα έχει στην διάθεση της τα ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει ήδη ως άξονα τις προτάσεις Πισσαρίδη, διαθέτει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ προς την διεθνή επιχειρηματική τάξη -όπως επεσήμανε ο Α. Μπουρλά- και για όλους αυτούς τους λόγους οι αγορές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να έχει πιο θετικό περιβάλλον, δεδομένων των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει. Συνεπώς το ζητούμενο είναι αυτό το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου να διαχειρισθεί την κατάσταση χωρίς υπαναχωρήσεις, κακοφωνίες, και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας στους πολίτες.
Τα αντικειμενικά δεδομένα βαίνουν υπό έλεγχο, εκείνο που θα μετρήσει θα είναι πλέον οι δυνατότητες και οι ικανότητες της κυβερνητικής μηχανής.