Του Γιάννη Παντελάκη
Ο Ευρωβουλευτής και καθηγητής κ. Χρυσόγονος ουσιαστικά αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την αποχώρηση, έπρεπε να την επενδύσει με κάποια επιχειρήματα και ένα επικοινωνιακό πρόσχημα. Το βασικό επιχείρημα είναι πως το κόμμα έγινε πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας που είχαν καταγγείλει το 2013. Το πρόσχημα, ότι η αποχώρηση θα γίνει μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία όπου θα αποφασίσουν τα μέλη της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα οποία όλα δείχνουν ότι θα αποφασίσουν την αποχώρηση. Η ουσία βρίσκεται αλλού. Στο ότι και ο Χρυσόγονος βλέπει το καράβι να βουλιάζει και το μέλλον του κάπου αλλού.
Είναι γνωστό τι συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις. Όλοι ψάχνουν έναν τρόπο για να σωθούν. Ο ευρωβουλευτής είναι από εκείνους που βλέπουν πως το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευοίωνο. Και προφανώς δεν έχει καμία διάθεση να τον ακολουθήσει. Αναζητεί από τώρα, έγκαιρα, τα επόμενα βήματά του. Μπορεί κάποιος να τα βρει στη φράση εκείνη με την οποία δεν απέκλεισε μελλοντική συνεργασία με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Ο κ.Χρυσόγονος, μπήκε στην πολιτική και θέλει να συνεχίσει την καριέρα του. Δικαίωμά του.
Αυτό στο οποίο δεν έχει δικαίωμα, είναι ν'' αναζητεί προσχήματα για την αποχώρησή του. Φταίει το κόμμα που είναι συγκεντρωτικό, φταίει η περικοπή τους ΕΚΑΣ, των αναπηρικών επιδομάτων, των συντάξεων χηρείας κ.ο.κ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πάντα συγκεντρωτικό κόμμα και όλες οι υπόλοιπες επιλογές της κυβέρνησης έγιναν σε προηγούμενο και μακρινό χρόνο. Είναι απόρροια του μνημονίου το οποίο ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, δυο χρόνια πριν. Αν ο κ.Χρυσόγονος διαφωνούσε με αυτές, έπρεπε να το κάνει τότε, όπως το έκανε η σύντροφός του εκείνη την εποχή Σοφία Σακοράφα (Σεπτέμβριος 2015).
Ο κ. Χρυσόγονος του 2017, είναι το ίδιο πρόσωπο με τον κ. Χρυσόγονο του 2013 που έλεγε πως «αυθεντικός εκφραστής του σοσιαλισμού στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι το ψευδεπίγραφο ΠΑΣΟΚ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «ηθικό δικαίωμα να ονομάζονται σοσιαλιστές έχουν μόνον όσοι ορθώνουν το ανάστημά τους στη μνημονιακή λαίλαπα. Όσοι αποδέχονται τον δήθεν μονόδρομο των μνημονίων δεν δικαιούνται να αποκαλούνται σοσιαλιστές» (8.11.2013). Απλή υπενθύμιση ότι τον μονόδρομο των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ τον αποδέχτηκε τον Ιούλιο του 2015, εικοσιέξι μήνες πριν δηλαδή.
Ανεξάρτητα από την αξιολόγηση των κινήτρων, της πολιτικής στάσης και συνέπειας του κ.Χρυσόγονου όμως, το ευρύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην αποχώρησή του από το κόμμα κάτι που σηματοδοτεί ενδιαφέρουσες πολιτικά εξελίξεις. Αποτελεί την αρχή του ξηλώματος του πολιτικού πουλόβερ του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος από τα πολιτικά στελέχη καριέρας βλέπουν τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Με μια βασική προϋπόθεση την οποία ο κ.Χρυσόγονος τουλάχιστον, την έχει ήδη βρει. Ότι θα υπάρξει ένας τέτοιος φορέας και θα είναι το νέο σχήμα της λεγόμενης κεντροαριστεράς που αναζητά αρχηγό που θα την οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες.
Από την επιτυχία ή όχι αυτού του εγχειρήματος (το οποίο έχει περισσότερο επικοινωνιακά και λιγότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν συζητάνε για προγράμματα, εναλλακτικές προτάσεις κ.ο.κ. αλλά περιορίζονται στα πρόσωπα), θα εξαρτηθεί αν το προαναφερόμενο ξήλωμα του πουλόβερ θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει λίγους κόμπους παρακάτω. Ο κ.Χρυσόγονος εκτίμησε πως θα συνεχιστεί και έκανε την επιλογή του. Τους αμέσως επόμενους μήνες, θα δούμε αν είχε δίκιο…