Μέχρι και 16 ώρες μπορεί να ζήσει στον αέρα ο πανδημικός ιός. Η νέα αυτή επιστημονική διαπίστωση, αλλάζει τα δεδομένα στα «εργαλεία» δημόσιας υγείας που διαθέτουμε για την προστασία του πληθυσμού σε ότι αφορά την προσβολή μέσω του αέρα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη χρήσης μάσκας, αυτή τη φορά όχι για την προστασία των άλλων, αλλά και για την προστασία του εαυτού μας.
Η επιβίωση των μικροσωματιδίων μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι διαρκεί μέχρι τρεις ώρες, καθώς είναι τόσο μικρά που εξατμίζονται και χρειάζονταν ειδικές συνθήκες εργαστηρίου για την αερογενή μετάδοση του ιού.
Τα νεώτερα ευρήματα όμως, επιβεβαίωσαν ότι ο νέος κορονοϊός παραμένει ζωντανός μέχρι και 16 ώρες ακόμη και στα μικροσταγονίδια, τα οποία επειδή είναι εξαιρετικά ελαφρά, δεν πέφτουν στο έδαφος. Αντίθετα, μπορούν να ταξιδεύουν στον αέρα για αρκετά μέτρα, σίγουρα πάνω από 4 μέτρα, και αν βρεθούν σε χώρους με κλιματισμό ή ανεμιστήρα, μπορούν να εκτιναχθούν ακόμη και μέχρι τα 7-8 μέτρα, μέσα σε δευτερόλεπτα.
Το γεγονός αυτό, εξηγεί πώς ένας ασθενής μετέδωσε τον ιό σε μια ολόκληρη χορωδία τουλάχιστον 32 ατόμων στις ΗΠΑ, παρά την τήρηση των μέτρων φυσικής απόστασης που έχουν οριστεί στα δύο μέτρα, αναφέρει η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με το αμερικανικό ΜΙΤ, που δημοσιεύθηκε στο BMJ. Μάλιστα, η συμβολή του αέρα στη μεταφορά των σταγονιδίων οδήγησε σε προσβολή από τον ιό 10 ανθρώπων από τρεις οικογένειες σε εστιατόριο στην Κίνα, μέσα σε διάρκεια μιας ώρας, σε αποστάσεις 4,6 μέτρων και χωρίς να υπάρχει άμεση φυσική επαφή των προσβληθέντων με τον ασθενή.
Η παράμετρος του χρόνου όμως είναι εξίσου καθοριστική, αφού ο χρόνος ζωής του ιού επηρεάζει τη δυνατότητα προσβολής μας από το περιβάλλον. Σε άλλη μελέτη, ερευνητές έθεσαν και χρονικά όρια κινδύνου έκθεσης που κυμαίνονται από 15 λεπτά μέχρι μια ώρα, πέρα από την οποία ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού αυξάνεται εκθετικά. Χαρακτηριστικά, σε επαφή με ασθενή από απόσταση κάτω του ενός μέτρου για λιγότερο από 15 λεπτά, οι πιθανότητες να κολλήσει κανείς είναι 3-22%, για 15 λεπτά ως μια ώρα από 7-20% και για περισσότερο από μια ώρα από 61-90%.
Αντίστοιχα, η Επιστημονική Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών της Βρετανίας, εκτιμά ότι η τήρηση φυσικής απόστασης ενός μέτρου, αντί για δύο μέτρων, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από 2 έως 10 φορές περισσότερο.
Έτσι, η τήρηση απόστασης κάτω του ενός μέτρου αυξάνει τον κίνδυνο κατά 12,8%, όταν ο κίνδυνος με τήρηση της απόστασης πάνω από ένα μέτρο είναι αυξημένος κατά 2,6%, σύμφωνα με το νεώτερο δεδομένο των 4 μέτρων.
Στα μέτρα δημόσιας υγείας για την προστασία του πληθυσμού, μπαίνουν επιπλέον και άλλες παράμετροι, όπως το είδος των χώρων στους οποίους παρατηρείται ο συγχρωτισμός, η μαζικότητα των θαμώνων που βρίσκονται σε κάθε κλειστό χώρο, ο χρόνος παραμονής στους κλειστούς χώρους, και η χρήση της μάσκας ή όχι, με το δεδομένο ότι όλοι οι πάσχοντες είναι ασυμπτωματικοί.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όπου υπάρχουν κλειστοί χώροι με κακό εξαερισμό, μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, παρατεταμένη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, φασαρία που υποχρεώνει τους παρευρισκόμενους να μιλούν δυνατά και με αποφυγή της μάσκας, τότε οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται, θα πρέπει να επανεξεταστούν.