Πριν από τέσσερα χρόνια, τέτοιες ημέρες, με κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, η χώρα μας ζούσε μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων, έκανε ότι ήταν δυνατόν για να παραδώσει τους οκτώ τούρκους στρατιώτες που είχαν αιτηθεί ασύλου, στο εκτελεστικό απόσπασμα του Ερντογάν.
Την προτελευταία μέρα του 2017, η κυβερνητική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε σφίξει την καρδιά και είχε κτυπήσει το στομάχι κάθε δημοκράτη, φιλελεύθερου και προοδευτικού πολίτη της χώρας μας, αναφέροντας ότι «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Και μάλιστα την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχονταν άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, που μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς είχε καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη από την Τουρκία, την είχε υπογράψει αναρμόδιος υπουργός και την είχε καταθέσει μάλιστα σε Αστυνομικό Τμήμα, για να προλάβει, επειδή τα δικαστήρια ήταν κλειστά λόγω των εορτών.
Να θυμηθούμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι προστάτευε πραξικοπηματίες και έκανε λόγο για απόφαση που «έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια» και η οποία «θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις». «Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τόνιζε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Για την ύπαρξη έντονων αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας είχε προϊδεάσει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, επιμένοντας στο θέμα και ζητώντας δεσμεύσεις για την απέλαση των τούρκων στρατιωτικών από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όμως και μετά την επιστροφή του στην Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί ότι θα παραδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς «μέσα σε 15-20 μέρες» και απειλούσε ότι Τουρκία θα πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της Ελλάδας» και θα επανεξετάσει τη διμερή συμφωνία για το προσφυγικό.
Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη δεν πτοήθηκε από τις κυβερνητικές πιέσεις, απορρίπτοντας πανηγυρικά την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου, που είχε υποβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.
Για τους τέσσερις πρώτους τούρκους στρατιωτικούς, η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνη κατά της εκδόσεως.
Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε τα επιχειρήματά των τούρκων στρατιωτικών, ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό. Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.
Το θέμα είχε απασχολήσει και τα πρωτοσέλιδα των Financial Times όπου είχε αναφερθεί ότι: «Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Αλλά ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».
Η προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα και να εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να εκδώσει και να οδηγήσει τους «ικέτες» τούρκους στρατιωτικούς στα χέρια του Τουρκικού καθεστώτος και πιθανότατα στο απόσπασμα, αποτελεί μια τεράστια δυσώδη κηλίδα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
Οπότε, παρ’ όλο που έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων, προσπάθησε να γίνει αρεστή στον τούρκο πρόεδρο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τύποι που με ιδιαίτερη θέρμη, ήθελαν να παραδώσουν τους «ικέτες», στο καθεστώς Ερντογάν, είναι οι ίδιοι τύποι που σήμερα κρύβονται πίσω από το σύνθημα «η χούντα δεν τέλειωσε το '73».