Ο μόνος τρόπος για να «αποτραπεί» μια νέα τετραετία Μητσοτάκη είναι να υποχρεωθεί ο κ. Μητσοτάκης να αποχωρήσει, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές. Το κλειδί είναι η αυτοδυναμία, η οποία, όμως, είναι δύσκολος στόχος με το υπάρχοντα εκλογικό νόμο. Οι εχθροί του θα ήθελαν εκείνη την ώρα να βρεθεί με απονευρωμένο το εσωτερικό του σύστημα, όπως είχε συμβεί με τον Κώστα Καραμανλή και τον Θοδωρή Ρουσόπουλο. Ή αλλιώς, τα κάστρα πέφτουν από μέσα…
Δεν είναι τυχαίος ο βρόμικος πόλεμος που εξελίσσεται και έχει στόχο το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΥΠ παραποιήθηκαν, με στόχο να δημιουργηθεί ένα «δεδομένο», ότι δήθεν η ΕΥΠ παρακολουθεί πολιτικούς ή δημοσιογράφους. Κάτω απ’ άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι η τέχνη της παραπληροφόρησης ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο ατού της «στρατευμένης δημοσιογραφίας». Απ’ ότι φαίνεται όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι περισσότερο: Επιχειρείται να αιτιολογηθεί εκ των προτέρων μια ατιμία. Διότι θα είναι ατιμία να έχουμε μια λύση διαφορετική από εκείνη που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Και εδώ η αριστερά έχει το επιχείρημα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το θέμα είναι ότι τέτοιου είδους σχέδια δεν μπορούν να πετύχουν χωρίς να υπάρχει κάποιος που θα ανοίξει την κερκόπορτα.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ψήφιζε την απλή αναλογική, ήξερε ότι αυτή θα τον εξυπηρετούσε κάποια στιγμή στα πολιτικά του παιγνίδια. Ήξερε, επίσης, ότι η συνεκτική ουσία της Κεντροδεξιάς είναι η εξουσία, η οποία με την απλή αναλογική γίνεται ένας στόχος που αποκτά πρόσθετο βαθμό δυσκολίας. Η διάσπαση της Κεντροδεξιάς ήταν πάντα ένα από τα βασικά στοιχεία των σεναρίων που προέβλεπαν την κυριαρχία της άλλης πλευράς. Να μην ξεχνάμε και κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες προωθήθηκε το Μακεδονικό και τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου.
Η απλή αναλογική θα είναι πηγή ανωμαλιών. Και μάλιστα όταν το ζητούμενο δεν θα είναι αν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο νικητής των εκλογών, αλλά ένα αίτημα αδιόρατων «κύκλων» για αλλαγή και με το αιτιολογικό ότι ο κ. Μητσοτάκης κυβέρνησε με «γκρίζες» μεθόδους. Και ποιες είναι αυτές οι μέθοδοι; Το ξέρουν καλύτερα κάποιες ΜΚΟ και τα πρωτοσέλιδα του κομματικού τους Τύπου. Ακόμη κι αν χρειάζεται να διαστρεβλώνουν πλήρως δημόσιες δηλώσεις και αυτή ακόμη την πραγματικότητα.
Στην Ιταλία ήταν εύκολο να ρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι το ίδιο εύκολα, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ισχυρή και δεν έχει ανάγκη (ακόμη) τις ψήφους άλλων κομμάτων. Το ποιος έχει αυτή την στιγμή κάθε λόγο να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα είναι ολοφάνερο. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Ερνοτγάν που βιάζεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανεβάσει το θερμόμετρο. Ένα ακόμη ρήγμα στο ΝΑΤΟ δεν είναι και τόσο κακή ιδέα για τους πουτινόφιλους.
Υπάρχουν χίλιοι και ένας λόγοι που θα έπρεπε να πείσουν τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο και να απασφαλίσει την ωρολογιακή βόμβα που έχει τοποθετηθεί στα θεμέλια της χώρας. Θα μείνουμε στον έναν λόγο: Στην ασφάλεια της χώρας. Κι αυτή περνάει μόνο μέσα από την πολιτική σταθερότητα. Με άλλα λόγια μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και από την απόκρουση του νοσηρού κλίματος που επιχειρείται να εδραιωθεί στην χώρα…
Θανάσης Μαυρίδης