Στο άρθρο μας της 28ης Ιανουαρίου 2021 με τον τίτλο «Η εκκρεμότητα των συντάξεων αφηγείται μια ιστορία», είχαμε εκφράσει το σκεπτικισμό μας για τον «μάνατζερ» στον ΕΦΚΑ και την επιστράτευση ιδιωτών δικηγόρων προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.
Γράφαμε τότε ότι το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων έπρεπε να το λύσει η ίδια η διοίκηση που το δημιούργησε, αφού πρώτα την έχουμε μεταρρυθμίσει και ότι ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να σταματήσει να διασώζει δημόσιους οργανισμούς με τα λεφτά των φορολογούμενων και όχι με μεταρρυθμίσεις.
Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να μηδενίσει τον αριθμό των συντάξεων τη στιγμή που, όπως μας ενημερώνουν ουκ ολίγοι φίλοι επιχειρηματίες, υπάρχουν υπάλληλοι του οργανισμού που λειτουργούν μέχρι και υπονομευτικά. Ο Υπουργός άλλοτε με το καλό άλλοτε με το άγριο προσπαθεί να πείσει τα στελέχη του ΕΦΚΑ ότι δεν θα κάνουν κάποια χάρη στον ίδιο εάν κάνουν τη δουλειά τους αλλά θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Όμως είναι πλέον φανερό σε όλους πως χωρίς να έχουν ψηφιοποιηθεί οι σακούλες με τους φακέλους των δικαιούχων που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση το θέμα δεν θα λυθεί.
Βέβαια, επειδή τυχαίνει να έχουμε τερατώδη μνήμη, θυμόμαστε δημοσιεύματα του Τύπου να θέλουν τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, λίγο πριν ή λίγο μετά την υπουργοποίησή του, δεν έχει τόση σημασία αυτό, να έχει προτείνει να επιστρατευτούν φοιτητές και συνταξιούχοι για την ψηφιοποίηση των φακέλων. Αντ' αυτού που εφαρμόζεται και σε χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία, προτιμήθηκε η λύση του μάνατζερ η οποία δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να κάνει μια εκκεντρική μεταρρύθμιση γιατί αυτό είναι η περίφημη «σύνταξη εμπιστοσύνης».
«Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου δίνουν συντάξεις με απλή δήλωση του δικαιούχου και χωρίς προηγούμενο έλεγχο;», αναρωτιέται η αντιπολίτευση. Λάθος ερώτηση. Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου το κράτος δεν μπορεί να αποδώσει τις συντάξεις στους δικαιούχους τους; Αυτή είναι η σωστή ερώτηση. Και τα «μοναδικά» ή «πρωτότυπα» προβλήματα απαιτούν ανάλογες λύσεις.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λοιπόν πήραμε τη σωστή απόφαση: να ταρακουνήσουμε το σύστημα δηλαδή να το μεταρρυθμίσουμε.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αυτό η Αντιπολίτευση το βαφτίζει «πολιτική απάτη» όταν το θέμα αφορά συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί μέχρι και στο δρόμο, άστεγοι, περιμένοντας τη σύνταξη. Τι μας προτείνει, τελικά; Να αφήσουμε το ζήτημα ως έχει;
Κλείνουμε με την ιστορία που είχαμε θυμίσει και στο άρθρο στις 28/1/2021:
«Θυμόμαστε ακόμα εκείνη την επίσκεψη που είχε κάνει ο πρωθυπουργός τα Χριστούγεννα του 2017 στο υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών Του Κόσμου στο Βοτανικό όπου συνομίλησε με τους ανθρώπους που τα βράδια έβρισκαν καταφύγιο εκεί. Αντιγράφουμε από τη δημοσίευση που είχαν κάνει τότε οι ίδιοι οι Γιατροί του Κόσμου (28.12.2017): "Εκείνη τη μέρα ήταν εκεί και ο Γιώργος, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη αλλά έκανε 1,5 χρόνο να του αποδοθεί και έμεινε στο δρόμο. Τώρα έχει βρει σπίτι στη Σαλαμίνα, παίρνει τη σύνταξη κανονικά και έρχεται και βοηθάει ως εθελοντής ανταποδίδοντας τη φροντίδα που του δόθηκε όσο ήταν άστεγος"».
Θα μπορούσαμε να γράψουμε κι εμείς πολλές εξυπνάδες για τον αρχαϊκό πολιτικό λόγο της δεκαετίας του '90, τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών και να καυτηριάσουμε πολλές ελαφρότητες που πέφτουν στην αντίληψή μας. Αλλά η σκέψη εκείνου του ανθρώπου, του Γιώργου που έμεινε στο δρόμο επειδή δεν του αποδόθηκε η σύνταξή του μας έχει στοιχειώσει.
Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων θα λυθεί. Έστω και με το ζόρι.