Του Αλέξανδρου Σκούρα
Σήμερα ξεκινάμε με ένα μικρό σχόλιο για όσα έγιναν χθες στη Μόρια, όπου κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για μία χώρα πλούσια (σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη) πολιτισμένη, και ευρωπαϊκή σαν τη δικιά μας. Εύχομαι η κυβέρνηση να βρει πολύ σύντομα ουσιαστικές, ανθρώπινες, και δυτικού τύπου λύσεις στο πρόβλημα, διότι μπορεί προς το παρόν να επικαλείται ότι κληρονόμησε χάος από τους προηγούμενους, όμως αυτή η δικαιολογία έχει όρια αντιστρόφως ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Και το πρόβλημα αυτό είναι ανθρωπιστικής φύσης, και ως εκ τούτου πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας ως χώρα. Λύση στο ζήτημα της ροής μεταναστών και προσφύγων δεν φαίνεται στον ορίζοντα, όμως το κράτος οφείλει, τόσο στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα μας, όσο και βάσει του πολιτισμικού μας κεκτημένου, να φροντίσει ότι όλοι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στη χώρα μας μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς μέχρι να αποφασιστεί η νόμιμη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Στον αντίποδα του προσφυγικού, είχαμε εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους “άλλους” ξένους, τους τουρίστες. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σειρά μέτρων για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση προσπαθεί έμπρακτα να στηρίξει τις εταιρίες που θα απωλέσουν μέρος των εσόδων τους από την Thomas Cook. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα μέτρα αυτά είναι: μείωση του αριθμού ενσήμων για την καταβολή επιδόματος ανεργίας και επέκταση του κατά ένα μήνα, επιδότηση θέσεων εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, αναστολή καταβολής του ΦΠΑ για ένα εξάμηνο προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ενώ επιπλέον εξετάζεται η απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια της Thomas Cook, ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων, καθώς και η παροχή άτοκων δανείων.
Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αυτά είναι μεν παρεμβατικά και θα επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία, αλλά είναι αρκετά συγκρατημένα. Η ουσία του θέματος, από φιλελεύθερη σκοπιά, είναι ότι τέτοιου είδους ευνοϊκές παρεμβάσεις στην αγορά, πέρα από το χρηματικό κόστος που έχουν για τους φορολογούμενους, δίνουν λανθασμένα μηνύματα στους επιχειρηματίες και δημιουργούν δυσάρεστα προηγούμενα. Στην Αγγλία, χώρα που εδρεύει η Thomas Cook, δεν παρενέβη το κράτος προκειμένου να προστατέψει τις δουλειές ή τις ζημιές όσων ζημιώθηκαν. Αντίθετα, εκεί έχουν φροντίσει να υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις την οποία και απλά ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας ο τουρισμός έφερε το 2018 περίπου 15,6 δις ευρώ, πρέπει να περνάμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να αντιμετωπίσουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις τέτοιων ζημιών που κοστολογούνται περίπου στα 250 - 500 εκ. ευρώ.
Μία καλύτερη λύση, μακροπρόθεσμα, θα ήταν οι επιχειρηματίες του τουρισμού να αναλαμβάνουν και να προβλέπουν καλύτερα τα ρίσκα τους. Υπάρχουν πάμπολλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο που με μεγάλη χαρά θα ασφάλιζαν τα συμβόλαιά τους και αυτές τις μέρες θα πλήρωναν τους ξενοδόχους για τις ζημιές που υπέστησαν. Μήπως λοιπόν να ετοιμαστούμε από τώρα για την επόμενη έκτακτη συνθήκη;