Χθες το πρακτορείο Bloomberg με άρθρο προέτρεψε τους ηγέτες των οποίων οι χώρες δοκιμάζονται από τον κορονοϊό να «διδαχτούν από τις ελληνικές περιπέτειες της δεκαετούς κρίσης» κάνοντας ειδική μνεία στον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Εννοείται πως ο Α.Σαμαράς δεν χρειαζόταν καμιά δικαίωση από κανένα, γιατί το έργο του το έχει αναγνωρίσει σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών. Ολοι, μα όλοι, γνωρίζουν τι παρέλαβε και τι παρέδωσε. Και όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί πόσο καταστροφική υπήρξε για την Ελλάδα η απομάκρυνση του από την εξουσία στις αρχές του 2015.
Ένα σύμπλεγμα Ελλήνων ολιγαρχών και διεθνών κέντρων εξουσίας υπονόμευαν την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά.
Έρχεται σήμερα το Bloomberg και αποθεώνει τον πρώην πρωθυπουργό. Και τι δεν γράφει! Σταχυολογώ ενδεικτικά δύο προτάσεις του πρακτορείου: «Ο Α.Σαμαράς κατάφερε να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας της χώρας οδηγώντας την στην ανάκαμψη» και «ένας εξ αυτών ήταν ο Α.Σαμαράς, ένας από τους λίγους ηγέτες που κατόρθωσε να διαχειριστεί μια τόσο βαθιά ύφεση». Μάλιστα αναφέρει το πρακτορείο πως τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα αποτελούν «υπόδειγμα μελέτης».
Ο αρθρογράφος- όπως προανέφερα- απευθύνεται στους ηγέτες των κρατών που θα κληθούν να διαχειρισθούν την οικονομική ύφεση που θα προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού. Σήμερα ουδείς γνωρίζει, κατ΄αρχήν, πότε θα τερματιστεί αυτή η υγειονομική κρίση. Συνεπώς, ουδείς γνωρίζει το ακριβές μέγεθος της ύφεσης που θα προκύψει σε κάθε κράτος χωριστά.
Και αν στις ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις, στην ΕΕ αυτό το πλεονέκτημα δεν υπάρχει. Όλη η πορεία της ΕΕ χαρακτηρίζεται από συμβιβασμούς, μετά από χρονοβόρες διαδικασίες.
Ετσι λειτουργεί η ΕΕ.
Σήμερα, φαίνεται πως στις λεγόμενες «ενάρετες» χώρες αναβιώνουν εκδικητικές πολιτικές σε βάρος των χωρών του Νότου. Από τέτοιες πολιτικές δοκιμάστηκε και η κυβέρνηση του Α.Σαμαρά.
Τότε που στα «αποδυτήρια» το ευρω-ιερατείο ζέσταινε τον «μικρό», που θα τους τελείωνε όλες τις δουλειές. Αψευδής μάρτυρας, τα γεγονότα που ακολούθησαν. Αυτά που αρνήθηκαν να παράσχουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος στους εταίρους-δανειστές, τα έδωσε ο Α. Τσίπρας με μεγάλη προθυμία.
Ενώ αυτός πίστευε πως έτσι έδινε χώρο για να κερδίσει χρόνο, οι δανειστές μας έκαναν την δουλειά τους. Ο Τσίπρας «πουλούσε» λενινισμό στο πόπολο, ενώ ξεπουλούσε τα περιουσιακά μας στοιχεία. Τελικά, ενώ έδωσε χώρο, δεν κέρδισε ούτε χρόνο, καθώς στις εκλογές ηττήθηκε πανηγυρικά, αποδομώντας συγχρόνως τον λόγο της Αριστεράς που κυριαρχούσε επί 45 χρόνια στην πολιτική και πνευματική ζωή του τόπου.
Σήμερα, η Ελλάδα παλεύει να δαμάσει δύο κρίσεις. Μιαν εθνική και μιαν υγειονομική. Στην συνέχεια θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειρίζεται, με υποδειγματικό τρόπο, και τις δύο κρίσεις. Εχει έναν πρωθυπουργό που-- πέραν των ατομικών του προσόντων, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά-- άσκησε με επιτυχία τα καθήκοντα του ως υπουργός στην κυβέρνηση του Α.Σαμαρά. Βίωσε και μελέτησε πώς ο πρώην πρωθυπουργός διαχειρίστηκε τα όσα αντιμετώπισε στην διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Και στα βασικά υπουργεία σήμερα έχει στελέχη μπαρουτοκαπνισμένα από την περίοδο 2012-2014, που αποτέλεσε για όλα αυτά τα στελέχη ένα μεγάλο σχολείο.
Άλλο να μιλάς για κρίση και άλλο να την διαχειρίζεσαι.
Τελικά, αυτά τα εγκώμια του Βloomberg δεν αγκαλιάζουν μόνο ένα πρόσωπο, αλλά ολόκληρη την παράταξη της κεντροδεξιάς που και σήμερα καλείται να βγάλει την πατρίδα μας από τα δύσκολα.