Του Γιάννη Παντελάκη
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θεωρούσαν τα εργασιακά δικαιώματα τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Αυτά ακούστηκαν χθες στη Βουλή από την κυρία Αχτσιόγλου. Στη αγορά εργασίας σήμερα, επικρατεί ένας εργασιακός μεσαίωνας, λένε οι ειδικοί. Άνθρωποι απλήρωτοι μέχρι και 15 μήνες, άλλοι που δουλεύουν με πλήρες ωράριο αλλά πληρώνονται για μερική απασχόληση και άλλοι που ενώ θεωρούνται μισθωτοί πληρώνουν οι ίδιοι και τις εργοδοτικές εισφορές. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, φαντάζομαι αυτά τα φαινόμενα τουλάχιστον θα περιοριστούν!
Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε χθες στη Βουλή στην βούληση της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Προχθές, ο γ.γ. του ίδιου υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης, επιτέθηκε στη δικαιοσύνη αναφερόμενος στην αυτοκτονία μιας απλήρωτης για 15 μήνες εργαζόμενης. Τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν παιχνίδια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχουν σχέση και με στοιχειώδεις κανόνες ηθικής. Η ηγεσία του υπουργείου απασχόλησης μοιάζει να περιπαίζει όλους αυτούς που προσπαθούν να επιβιώσουν σ'' ένα εργασιακό τοπίο που παραπέμπει σε χώρες του τρίτου κόσμου και για τη διαμόρφωση του οποίου παίζει ουσιαστικό ρόλο η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης..
Οι εργαζόμενοι βιώνουν μια Κινεζοποίηση σε ό,τι αφορά τους όρους απασχόλησης, η οποία αναμφισβήτητα δεν είναι αποκλειστικά προϊόν πολιτικών των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Αναμφισβήτητο είναι επίσης όμως, πως στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι εργασιακές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί όπως καταγράφουν έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και επίσης σίγουρο είναι, πως για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που κυριαρχούν στην αγορά εργασίας, δεν ευθύνεται κάποιο μνημόνιο. Οι έλεγχοι από δημόσιες υπηρεσίες για την μη τήρηση των νόμων αφορούν στην ίδια την κυβέρνηση, είναι δική της ευθύνη.
Πριν περίπου είκοσι ημέρες δημοσιοποιήθηκε έρευνα των Σ. Ρομπόλη και Β. Μπέτση, η οποία καταγράφει τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας σήμερα. Συνοπτικά αναφέρει πως η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους πέντε εργαζόμενους (500.000), περίπου 300.000 εργαζόμενοι ενώ απασχολούνται ως μισθωτοί στην πράξη είναι αυτοαπασχολούμενοι, περίπου 200.000 ενώ εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα καταχωρούνται ως μερικά απασχολούμενοι και περίπου 900.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά μισθοδοτούνται με καθυστέρηση από έναν έως δεκαπέντε μήνες! Κανένας νόμος δεν επιτρέπει την κατάσταση αυτή. Απλά, οι νόμοι δεν τηρούνται και κανένας δεν φροντίζει γι'' αυτό.
Η σημερινή κυβέρνηση συμπληρώνει τριάντα μήνες ζωής. Σ'' αυτούς τους μήνες, έχουν μεγεθυνθεί τα προαναφερόμενα φαινόμενα και δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του κράτους που οφείλουν να ελέγχουν τους όρους και προϋποθέσεις απασχόλησης.
Τριάντα μήνες, δυόμισι χρόνια δηλαδή, είναι επαρκής χρόνος για να είχαν κάνει μερικές παρεμβάσεις που τουλάχιστον θα περιόριζαν το φαινόμενο. Όλα δείχνουν πως δεν έγινε κάτι. Και δεν υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες γι'' αυτό. Και πολύ περισσότερο, δεν υπάρχουν λόγοι ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να συμπεριφέρεται σαν ν'' απευθύνεται σε μια κοινωνία που έχει άγνοια της κατάστασης που επικρατεί…