Philip, Duke of Edinburg: Ο πρόσφυγας σύζυγος της Βασίλισσας

Philip, Duke of Edinburg: Ο πρόσφυγας σύζυγος της Βασίλισσας

Δεν πρόκειται για πιασάρικο τίτλο αλλά για την απάντηση που ο ίδιος έδωσε κάποτε σε ερώτηση δημοσιογράφου. Μια απάντηση που περιέγραφε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ζωή του μέχρι την ημέρα που γνώρισε την Ελισάβετ και δίπλα της απέκτησε οικογένεια αλλά και πατρίδα.

Η ιστορία του Έλληνα πρίγκηπα που φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα μέσα σε ένα καφάσι πορτοκάλια στα δύο του χρόνια για να ζήσει εκ τότε φιλοξενούμενος σε σπίτια συγγενών του μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Αγγλίας είναι λίγο πολύ γνωστή.

‘Όπως γνωστή είναι και η αγάπη που έτρεφε για την θάλασσα και την καριέρα του στο Ναυτικό, μια καριέρα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο.

Όμορφος, έξυπνος, αλλά και δύστροπος, δυσκολεύτηκε πολύ αρχικά να προσαρμοστεί στα καθήκοντα του και στην θέση του, δυο βήματα πίσω από την σύζυγο του. Και είναι σαφές πως ο γάμος του δεν υπήρξε ανέφελος, οι φήμες οργίαζαν κατά καιρούς και για τα καπρίτσια του και για τις περιπέτειες του με διάφορες κυρίες, δοκιμάζοντας συχνά την υπομονή αλλά και την αυτοσυγκράτηση της Ελισάβετ που ανήγαγε το “never complain, never explain” σε κανονική επιστήμη.

Όμως, όσο σαφές υπήρξε το ότι ο πρίγκηπας Φίλιππος ήταν ένα δύσκολο αγόρι, τόσο βέβαιο ήταν και το ότι στην σύζυγο του είχε βρει την ισορροπία και την ασφάλεια του έλειψαν τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Και πως γι' αυτό, της ήταν βαθιά ευγνώμων και, με τον δικό του τρόπο, απόλυτα πιστός.

Με τα χρόνια βρήκε τον τρόπο όχι απλά να σταθεί δίπλα της σαν ακλόνητος βράχος αλλά και να χρησιμοποιήσει τον ρόλο και το αξίωμα του για το καλό της χώρας τους. Θα γίνει patron πάνω από 800 φιλανθρωπικών οργανώσεων  και ιδρυμάτων και  το 1958 θα καθιερώσει τον θεσμό των Duke of Edinburgh Awards αλλάζοντας τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, πρώην ναρκομανών ή αποφυλακισμένων, δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακές τέχνες, να επιστρέψουν στις πόλεις και τα χωριά τους, να ορθοποδήσουν και να ξεκινήσουν τις ζωές τους από την αρχή.

Τον Απρίλιο του 2009 έγινε ο μακροβιότερος βασιλικός σύζυγος της Αγγλίας, και τον Φεβρουάριο του 2013 ο μακροβιότερος British Royal. Και για 73 ολόκληρα χρόνια υπήρξε η δύναμη και το στήριγμα της Ελισάβετ – όπως τον αποκάλεσε η ίδια στον λόγο της για την χρυσή επέτειο των γάμων τους το 1997-   αποδεικνύοντας πως τελικά, ένας rogue πρίγκηπας με νεφελώδες παρελθόν μπόρεσε να πετύχει κάτι που στην αρχή έμοιαζε σχεδόν απίθανο. Να επανεφεύρει τον εαυτό του, να τιθασεύσει το ταμπεραμέντο του, να νικήσει τους δαίμονες του και να γίνει το σύμβολο πίστης και αφοσίωσης ενός έθνους που αυτές τις μέρες του επιστρέφει εμπράκτως όλα όσα του πρόσφερε, πραγματικά και συμβολικά, συμμετέχοντας στην θλίψη και το πένθος της βασίλισσας με τρόπο συγκινητικό και εντυπωσιακό.

Ο Φίλιππος δεν ήταν ίσως ο ιδανικός πρίγκηπας που ονειρεύονται πολλά κορίτσια, πίσω από το χολιγουντιανό παρουσιαστικό του κρυβόταν ένας δύσκολος πατέρας και ένας συχνά δύστροπος, αθυρόστομος, προσβλητικός άντρας που του άρεσε να φέρνει σε δύσκολη θέση τους άλλους και χρησιμοποιούσε το διάσημο πια χιούμορ του ως προκάλυμμα για να το πετυχαίνει . Ταυτόχρονα όμως κατάφερνε να είναι ένας δυναμικός αρχηγός της οικογένειας του, ένας στοργικός παππούς και ένας σύζυγος που έκανε την γυναίκα του να ξεκαρδίζεται μέχρι το τέλος.

Αύριο στην κηδεία του θα τον αποχαιρετήσει ένα έθνος, μια βασίλισσα, η οικογένεια και οι φίλοι του. Πάνω και πέρα από όλους όμως, θα τον αποχαιρετήσει μια σύζυγος που έζησε μαζί του για 73 ολόκληρα χρόνια. Και τι χρόνια! Και νομίζω πως αυτό είναι το happy τελικά end μιας ζωής σαν παραμύθι που είχε τα πάντα. Και πρίγκηπες, και πριγκίπισσες, και πολιτική, και δόξα, και λάμψη, και δάκρυα, και φώτα. Αλλά και δράκους.

* Η Εύη Φέτση είναι Head of Marketing, Associate Editor & Columnist των FNL και FNL Choices, Editor του Blonde Confusion.