Διανύουμε ήδη την τρίτη μέρα συγκρούσεων στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δίχως ένα διπλωματικό ή στρατιωτικό τέλος στον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες : Πρώτον στην στρατιωτική αποτυχία έως τώρα των Αζέρων, καθώς παρά την υπεροπλία τους στο πεδίο της μάχης, εντούτοις οι Αρμένιοι έως τώρα αμύνονται επιτυχώς. Συνεπώς, δεν έχουν επιτύχει τα επιδιωκόμενα εδαφικά κέρδη, τα οποία θα αύξαναν την ισχύ τους έναντι της Αρμενίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δεύτερος παράγοντας είναι η εμπλοκή της Τουρκίας. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια ενεργός εμπλοκή της Άγκυρας, από την χρήση drones έως την χρήση των εναέριων μέσων ηλεκτρονικού πολέμου ενώ ήδη ο στρατηγός Γκιοκτσέκ, ο βετεράνος της Λιβυκής κρίσης, έχει μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν όπου πλέον μετασταθμεύουν και F16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Φημολογείται, δε, πως ένα εκ των αεροσκαφών αυτών οφείλεται στην κατάρρευση ενός SU25 της Αρμενίας.
Και το ερώτημα που γεννάται είναι που θα οδηγήσει όλο αυτό; Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω κλιμάκωση; Κατά πάσα πιθανότητα ναι, εφόσον δεν παρέμβει δυναμικά η Ρωσία, που είναι και η κυρίαρχη δύναμη της περιοχής. Η Μόσχα έχει επιδείξει μια ασυνήθιστη σιωπή, έχει απευθύνει μόνο μια έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση εκεχειρία. Ως στενός σύμμαχος και εταίρος και των δυο πλευρών, η Ρωσία τηρεί μια ευμενή ουδετερότητα υπέρ της Αρμενίας.
Εάν όμως κλιμακωθεί η σύγκρουση, τότε ειδικά μετά και την εμπλοκή της Τουρκίας, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε μια πιο ενεργό εμπλοκή της υπέρ του συμμάχου της στην Ευρασιατική οικονομική ένωση και το Collective SecurityTreaty Organization (CSTO). Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι εξελίξεις των επόμενων ωρών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λευκός καπνός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μας δείξουν και το αν κατευθυνόμαστε σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση ή όχι.
Η πρόβλεψη μου είναι πως θα πρέπει να περιμένουμε μια διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Minsk Group για την εκτόνωση της κατάστασης. Εάν αυτή αποτύχει τότε μάλλον τον λόγο θα έχουν τα όπλα.
* O Δρ Σπύρος Πλακούδας είναι Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ