Πτυχίο από την Ελλάδα ή τη Μ. Βρετανία;

Πτυχίο από την Ελλάδα ή τη Μ. Βρετανία;

Κατά αρχάς, πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που με σκληρή μελέτη κατάφεραν να εισέλθουν στην σχολή της πρώτης επιλογής τους. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί γονείς, είτε σήμερα, είτε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, θα σκεφθούν να στείλουν στο εξωτερικό (και πιθανώς στην Μ. Βρετανία) τα παιδιά τους για (μετα)πτυχιακές σπουδές. Τι θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν πριν επιλέξουν μια τέτοια κίνηση;

Ξεκινώ από τα δίδακτρα στην Αγγλία για την απόκτηση τριετούς πτυχίου. Τόσο οι υποψήφιοι έλληνες φοιτητές, όσο και οι υπόλοιποι φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν (μέχρι να επισημοποιηθεί το Brexit), ετήσιο κόστος διδάκτρων μέχρι και 9,000 στερλίνες. Οι φοιτητές, όμως, έχουν την δυνατότητα δανείου το οποίο θα αποπληρώσουν αφού αποφοιτήσουν και εξασφαλίσουν εργασία.

Σημειώνω επιπλέον ότι πολλά πανεπιστήμια αποδέχονται φοιτητές από το εξωτερικό με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν προκαταρκτικά μαθήματα (presessional courses) τα οποία αυξάνουν, σε μεγάλο βαθμό, το κόστος του πτυχίου. Εδώ λοιπόν σημειώνω την «οικονομική» αξία της καλής γνώσης των Μαθηματικών/Στατιστικής και της Αγγλικής γλώσσας κυρίως για όσους/όσες έχουν στο μυαλό τους ένα πτυχίο στις Οικονομικές (ή συναφείς) Επιστήμες. Στο βαθμό που αυτό ισχύει, μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες το πανεπιστήμιο να «απαιτήσει» την παρακολούθηση προκαταρκτικών μαθημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια εισαγωγής στα καλύτερα πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας είναι πολύ υψηλότερα κάτι που αντικατοπτρίζεται στις προοπτικές εξεύρεσης εργασίας των αποφοίτων (λεπτομέρειες ανά πανεπιστήμιο και ειδικότητα εδώ).

Τι συμβαίνει όμως ειδικότερα με τα πτυχία των Αγγλικών πανεπιστημίων; Η φήμη του εκάστοτε Πανεπιστημίου πριμοδοτείται από την αγορά εργασίας. Πράγματι, ο μισθός είναι θετική συνάρτηση της φήμης του Πανεπιστημίου. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, ανεξαρτήτως χρηματοοικονομικού ή άλλης κατεύθυνσης πτυχίου, ο μέσος (ακαθάριστος) πρώτος ετήσιος μισθός ενός απόφοιτου του φημισμένου London School of Economics βρίσκεται στις (περίπου) 28.968 στερλίνες. Για τον απόφοιτο του Imperial College London, ο αντίστοιχος μισθός είναι κάπως μικρότερος στις 28.831 στερλίνες. Για τον απόφοιτο του λιγότερο φημισμένου City University London (στο οποίο εργάσθηκα προ 15ετίας), ο αντίστοιχος μισθός βρίσκεται ακόμα χαμηλότερος στις 23.674 στερλίνες.

Τι συμβαίνει, πιο συγκεκριμένα, με τις χρηματοοικονομικές σπουδές και τις σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων;

Εστιάζω την προσοχή μου στις μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) όπου υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία. Σύμφωνα με την λίστα αξιολόγησης ποιότητας σπουδών MBA για το έτος 2017 (η οποία δημοσιεύεται από τους Financial Times), το φημισμένο Cambridge Judge School κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, με μέσο ετήσιο μισθό (για τον απόφοιτο του MBA) 164.714 δολάρια και ακολουθεί στην έκτη θέση το London Business School με μέσο ετήσιο μισθό (για τον απόφοιτο με MBA) 155.183 δολάρια.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι συμβαίνει επίσης σε σχέση με το φύλο (sex) του απόφοιτου. Με άλλα λόγια, υφίστανται μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών; Οι Financial Times παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι γυναίκες κάτοχοι MBA πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες κατόχους του ιδίου πτυχίου. Πράγματι, τρία έτη μετά την απόκτηση του MBA, οι άνδρες πτυχιούχοι πληρώνονται μέχρι και 15% παραπάνω από τις γυναίκες με το ίδιο πτυχίο. Σημειώνω επιπλέον ότι οι άνδρες κάτοχοι ΜΒΑ προάγονται σε θέσεις ευθύνης (ήτοι company directors και senior executives) ταχύτερα από τις γυναίκες κατόχους ΜΒΑ.

Βέβαια, η αβεβαιότητα του Brexit (καθώς, ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση Theresa May δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο) σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό στους γονείς οι οποίοι το σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στην Μεγάλη Βρετανία ειδικά για όσους ελπίζουν ότι, μετά την απόκτηση πτυχίου (και με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να κινείται με αναιμικούς ρυθμούς) θα μπορέσουν να εγκατασταθούν επαγγελματικά (και μόνιμα) στην Μ. Βρετανία.

Κατ'' αρχήν, δεν γνωρίζουμε ακόμα το μελλοντικό επαγγελματικό status για όσους απόφοιτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν εργασία στην Μ. Βρετανία μετά το Μάρτιο του 2019 (που λήγουν οι διαπραγματεύσεις Brexit).

Πάμε παρακάτω: Εκτιμήσεις στον Βρετανικό Τύπο καταγράφουν το υπαρκτό ρίσκο το City του Λονδίνου να απωλέσει την δύναμη του ως χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα 14% σωρρευτική απώλεια στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας έως το 2030.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τόσο η ζήτηση (τουλάχιστον στην Μεγάλη Βρετανία) για κάτοχους (χρηματο)οικονομικών πτυχίων και MBA όσο και οι προαναφερθέντες μισθοί, θα υποστούν σημαντική μείωση...

Μακάρι να ήμουν πιο αισιόδοξος. Ελπίζω να επανέλθω στο θέμα όταν η κυρία May τα βρει(;) με τους Ευρωπαίους...

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.

Πηγές

Μισθολογικές διαφορές ανά Πανεπιστήμιο.

Μισθολογικές διαφορές ανδρών-γυναικών

Λίστα κατάταξης