Με τον Πρωθυπουργό να έχει διευκρινίσει από την πρώτη στιγμή ότι προτάσσεται η δημόσια υγεία οι ισορροπίες που τίθενται πλέον μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική και τη εμφάνιση της βρετανικής, και τώρα και τη νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι λεπτές σε ότι αφορά και την οικονομία που επιβαρύνεται υπέρμετρα. Η αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο εντείνεται με τον χρόνο να μετρά ανάποδα για τον τουρισμό και την εστίαση που μπαίνει στον τέταρτο μήνα με κατεβασμένα ρολά.
Αν και στο Μαξίμου υιοθετούν τη θέση του οικονομικού επιτελείου σύμφωνα με την οποία τα δημοσιονομικά οικονομικά επιτρέπουν τη λήψη μέτρων για τους πληγέντες από τον κορονοϊό είναι δεδομένο πως δεν υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια και οι δύο επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για βασικούς τομείς της οικονομίας.
Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψής για την Ελλάδα θα αποδεσμευθούν μέσα στο β' εξάμηνο του έτους.
Ένα νέο γενικό lockdown θα κλείσει οριστικά την πόρτα στο επερχόμενο καλοκαίρι ως προς τον τουρισμό και η επανάληψη του περσινού φαινομένου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε αυτό συμβάλει και η αγωνία για την πορεία των εμβολιασμών αν και στη χώρα μας το σχέδιο, προς το παρόν, εξελίσσεται κανονικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιανουάριος έκλεισε με 270.000 εμβολιασμούς έναντι 200.000 που προβλεπόταν ενώ και τα στοιχεία που υπάρχουν για τον Φεβρουάριου (με βάση πάντα τα προγραμματισμένα ραντεβού) είναι ενθαρρυντικά ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με βάση πάντα τις αναμενόμενες προμήθειες εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες.
Την ίδια στιγμή ένας ακόμη εκ των βασικών παραγόντων για την ελληνική οικονομία, ο χώρος της εστίασης παραμένει κλειστός και μάλιστα μπαίνει από σήμερα τον τέταρτο μήνα γενικού... lockdown με εξαίρεση πάντα τα καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες take away.
Στο Μαξίμου δίδουν ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη της κοινωνίας αλλά λελογισμένα αφού ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, ειδικά μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων και στην Ελλάδα.
Τα 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης αλλά κυρίως το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής που θεωρείτε ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα διασποράς στην κοινότητα επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα που από την αρχή έδειξε η κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων.
Στελέχη του Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι από τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση κινήθηκε με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση των πόρων κλείνοντας τα αυτιά στις «σειρήνες» της αντιπολίτευσης ειδικά της αξιωματικής που ζητούσε από την πρώτη στιγμή να δοθούν τα πάντα όλα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των κλάδων.
Αυτό άλλωστε είναι δύσκολο ακόμη και μετά την αποδέσμευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης η λογική του οποίου συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ανάκαμψη των οικονομιών και την επίτευξη του στόχου της ανάκαμψης και όχι για άσκηση επιδοματικής πολιτικής.
Και αυτό είναι και το σημείο που το Μαξίμου τονίζει με το βλέμμα στραμμένο στους υπουργούς της κυβέρνησης που εμφανίζονται κατά διαστήματα να πλειοδοτούν σε ανακοινώσεις που συνδέονται με επιδόματα και άλλες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και το Μαξίμου επιχειρεί να αποφύγει την ανάγκη ενός νέου γενικού Lockdown. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόθεση του πρωθυπουργού να ακολουθήσει την «πολιτική των αναπροσαρμογών» με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών.
Ο ίδιος άλλωστε τόνισε το Σάββατο ότι «Ισορροπούμε σε μία πολύ λεπτή ισορροπία προσπάθειας διαχείρισης πανδημίας και έχουμε ευτυχώς -να χτυπήσω ξύλο- ακόμα τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και από την άλλη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω».