Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη πως δεν έχει καμιά υποχρέωση να είναι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν τη συναίνεση. Ήταν η πολιτική στάση στην οποία κατέληξε μετά την τραυματική κατάληξη της υπόθεσης Αποστολάκη.
Συναίνεση τι σημαίνει; Ο εκάστοτε πρωθυπουργός για να επιτύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή των προτάσεων του σε ένα ζήτημα, στρογγυλεύει τις κυβερνητικές προτάσεις - γνωρίζοντας τις απόψεις της αντιπολίτευσης - ώστε να τύχουν μιας ευρύτερης συναίνεσης. Δηλαδή η πρωτοβουλία αρχίζει και τελειώνει στο κυβερνών κόμμα. Αυτό επεδίωξε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόταση του στον κ. Αποστολάκη, ο οποίος βεβαίως ήταν βασικό στέλεχος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Από την άλλη την πλευρά, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του ίδιου του Α. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ για να συμφωνήσει στο συγκεκριμένο πρόσωπο απαιτούσε προηγουμένως να γίνει μια πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική που θα ακολουθούσε ο κ. Αποστολάκης.
Πολιτική διαπραγμάτευση τι σημαίνει; Σημαίνει πως η κυβέρνηση, καθιστά την αξιωματική αντιπολίτευση συγκυβερνήτη σε ένα επί μέρους ζήτημα. Συνδιαμορφώνοντας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, μετά από διαβουλεύσεις, τη συγκεκριμένη πολιτική η κυβέρνηση ουσιαστικά απεμπολεί το δικαίωμα της να χαράσσει αποκλειστικά αυτή την κυβερνητική πολιτική, για την οποία υπερψηφίστηκε. Εκχωρεί εξουσία.
Συνεπώς, άλλο πράγμα είναι η συναίνεση και άλλο η πολιτική διαπραγμάτευση. Στην πρώτη περίπτωση τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, στη δεύτερη περίπτωση στο κυβερνητικό παιχνίδι, έστω και σε ένα επιμέρους θέμα, μπαίνει και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Με απλά λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας δεν επιθυμούσε τη συναίνεση, επεδίωκε τη συγκυβέρνηση. Αυτό ακριβώς απέρριψε χθες ο πρωθυπουργός. Δεν παραχωρεί ούτε σπιθαμή της πολιτικής εξουσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν διαπραγματεύεται μαζί της. Έχει μια πλειοψηφία 158 βουλευτών και κυβερνά. Εφαρμόζει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίς εκπτώσεις και στρογγυλεύσεις.
Στην απόφαση του αυτή δε συνετέλεσε νομίζω μόνον η απαίτηση για πολιτική διαπραγμάτευση του Αλ. Τσίπρα. Συνέβαλε και η εμφάνιση όλου αυτού του πολιτικού χουλιγκανισμού που εισέβαλε μετά τις πυρκαγιές στην πολιτική ζωή του τόπου, μια εισβολή διόλου αυθόρμητη, όπως φάνηκε και από τις ύβρεις στο προαύλιο της Μητρόπολης. Ένας πρόσθετος λόγος για να ακυρωθεί η πολιτική της συναίνεσης. Με αυτούς που υποθάλπουν και επικροτούν χυδαίους υβριστές τι συναίνεση να επιδιώξεις; Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους που τους χωρίζει άβυσσος.
Νομίζω πως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν θα είναι συναινετικός, αποτελεί την ουσιαστική πολιτική είδηση από τη συνέντευξη του στη ΔΕΘ. Σπάνια πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τόση σαφήνεια πως τα περιθώρια συναίνεσης έχουν εξαντληθεί. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να «τρέξει» το κυβερνητικό πρόγραμμα με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις. Στο τέλος αυτής της πορείας, θα κριθεί από τους πολίτες.