Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, θα συναντηθούν σήμερα στο ρομαντικό νησί Ventotene. Πρόκειται για ένα νησί που ταιριάζει για ρομάντζο, όμως πολλοί αναρωτιούνται μήπως θα καταλήξει σε μαχαιρώματα για το μέλλον της ΕΕ.
Υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi, και τους ηγέτες που θα υποδεχτεί, τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Francois Hollande. Και οι τρείς είναι φιλοευρωπαϊστες, και προσπαθούν να διασωθούν μετά την κρίση που επιταχύνθηκε με το Βρετανικό δημοψήφισμα και την κρίση των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Όμως εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα, ενώ επίσης είναι αμφισβητούμενο το τι εκπροσωπούν οι δύο από αυτούς (ο Ιταλός και ο Γάλλος), καθώς είναι αμφίβολο αν θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές! Η δημοτικότητα του Hollande, είναι ίσως η χαμηλότερη Γάλλου ηγέτη των τελευταίων ετών, ο Ιταλός ηγέτης, δε, δεν έχει προκύψει από εκλογές! Το μόνο πρόσωπο που εχει δημοτικότητα και εμπειρία, είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος η οποία, παρά κάποια πτώση δημοτικότητας, απολαμβάνει υψηλά επίπεδα επιδοκιμασίας στην χώρα της, αν και παράλληλα αποτελεί τον στόχο, μαζί με τον φον Σόιμπλε, την πλειοψηφίας ίσως των μη Γερμανών πολιτών, λόγω της αυστηρής πολιτικής της εις βάρος περιφερειακών χωρών.
Το Ιταλικο νησί Ventotene, όπου οι 3 ηγέτες θα συναντηθούν είναι το μέρος με συμβολισμό. Δυο Ιταλοί διανοούμενοι, που φυλακίστηκαν εκεί κατά τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψαν το μανιφέστο που ζητούσε την ενοποίηση της Ευρώπης. Αλλά οι ηγέτες δεν συναντιούνται για την ενοποίηση της Ευρώπης χωρίς όρους. Ο καθένας εκφράζει διαφορετικά συμφέροντα. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν μεγάλα Τραπεζικά συμφέροντα που θέλουν να προστατεύσουν, ακόμη και παρακάμπτοντας τη νομοθεσία περι bail-in που, πρέπει να αναγνωριστεί, αποτελεί θετική συμβολή της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, η Γερμανία θέλει να συνεχίζει να σφίγγει το λουρί στις χώρες της ΕΕ, εφαρμόζοντας τα όπλα με τα οποία κατάφερε να επιβληθεί επί άλλων κρατών αλλά ταυτόχρονα γονάτισε την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που οδήγησαν σε αύξηση των κόκκινων δανείων της ΕΕ κατά 7% κατά τα προηγούμενα 6 χρόνια ανάπτυξης της ΕΕ.Ο Γάλλος και Ιταλός ηγέτης έχουν διαπιστώσει ότι η ΕΕ πάει 'στα βράχια' και ζητούν χαλάρωση των κανόνων.
Η συνάντηση των τριών ηγετών αποτελεί αυτή καθεαυτή ένα θετικότατο βήμα για την ΕΕ, καθώς πλέον η Γερμανία είναι ήδη αποδυναμωμένη από τις εξελίξεις και συναντιέται με δυο χώρες που έχουν περισσότερα κοινά μεταξύ τους παρά με τη Γερμανία, έχουν και οι δυο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κλάδους και περιοχές που πλήττονται τρομακτικά από την Γερμανική πολιτική, παρότι έχουν μοιραστεί μεγάλο κομμάτι από τα λεφτά της ΄ποσοτικής χαλάρωσης' της ΕΚΤ και θα βοηθήσουν προς ρεαλιστικό συμβιβασμό. Παράλληλα έχουν όμως οι 2 αυτές χώρες και ιστορία στην οποία χαλάρωναν το εργατικό κόστος μέσω πληθωρισμού και νομίσματος που υποτιμώνταν, ενώ αντίθετα η Γερμανία έχει ιστορική ψύχωση με θέματα πληθωρισμού και επιθυμεί σκληρό νόμισμα, πολιτική που όμως τα τελευταία ετη δεν βοήθησε την ΕΕ ιδιαίτερα, άρα η συνάντηση δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε ρομάντζο…!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.