Της Μαρίας Ακριβού
Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα όσα εκτυλίχθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο χάρη στην κωλυσιεργία και την έλλειψη στρατηγικού πλάνου κατάφερε, άκουσον άκουσον, να χάσει οριστικά μέσα από τα χέρια του εγκεκριμένα κονδύλια ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικής συμμετοχής για την προώθηση του εθνικού, εμβληματικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόντος μας, της φέτας, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Υπεύθυνοι για την απώλεια της προθεσμίας της παράτασης -ήταν η 13η Μαΐου- για τη σύναψη συμβάσεων του προγράμματος Προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let''s get real!» ήταν ο ππρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Καρέτσος, και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Αθανάσιος Βλάχος, των οποίων οι παραιτήσεις έγιναν δεκτές από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.
Για μια σημαντική ευκαιρία που χάθηκε από δικά μας λάθη κάνει λόγο ο Γιάννης Κόκουρας, τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μιλώντας στον «Φ» τονίζει πως η Ελλάδα ευνοήθηκε από την Ε.Ε., δεδομένου ότι από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ που διέθεσε, πήρε τη μερίδα του λέοντος και δεν αξιοποίησε ένα σημαντικό εργαλείο που της παραχωρήθηκε για την αύξηση των πωλήσεών της.
Όπως αποκαλύπτει, ήδη από το περασμένο Πάσχα έξι Ομοσπονδίες είχαν καταθέσει τον σχετικό φάκελο στην Ε.Ε. που έδωσε το πράσινο φως τον Οκτώβριο για τη συμμετοχή μας στο εν λόγω πρόγραμμα. Τα όσα ακολούθησαν κανείς δεν θα μπορούσε να τα προβλέψει. «Μόλις δύο εταιρείες είχαν καταθέσει προτάσεις ως ανάδοχοι για το πρόγραμμα και το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για ένα επτάμηνο δεν προλάβαινε να τις αξιολογήσει. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει!».
Ο ίδιος κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού, όπως λέει, είχε από νωρίς ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν έλαβε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, οδηγώντας τον κλάδο στην καταστροφή. Το ΕΛΓΟ είχε ζητήσει από το υπουργείο, όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές παράταση, τις οποίες το υπουργείο έδινε αφειδώς. «Μόλις τον Μάρτιο μας ανακοίνωναν ότι υπήρχε περίπτωση να χάσουμε το πρόγραμμα. Τα καμπανάκια χτυπούσαν και αφού χάθηκε το πρόγραμμα, τώρα προχωράμε απλά σε παραιτήσεις. Αλήθεια τόσο δύσκολο ήταν να ελέγξουν δύο φακέλους;» αναρωτιέται ο κ. Κόκουρας.
Σκιαγραφώντας την εικόνα που καταγράφει η κτηνοτροφία στη χώρα μας, ο κ. Κόκουρας τονίζει πως τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης και πως αν συνεχίσει η τιμή του γάλακτος να βρίσκεται στα 0,75 ευρώ το λίτρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μέχρι το φθινόπωρο το 30% των εν ενεργεία κτηνοτρόφων να αποχωρούν από τον κλάδο μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω και της δυσβάσταχτης φορολογίας που έχει επιβληθεί.
«Έχουν πέσει δραματικά οι τιμές του γάλακτος και περιμέναμε ότι από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι πωλήσεις και να υπάρξει συγκράτηση της πτώσης της τιμής στην εγχώρια αγορά. Προβλέπονταν διάφοροι τρόποι διαφήμισης και συγκεκριμένες δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα από τοπικούς παράγοντες τρίτων χωρών που θα τόνωναν την ανταγωνιστικότητά μας», καταλήγει.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις και της τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτή Σερρών, Φωτεινής Αραμπατζή, η οποία μιλά για παραιτήσεις που ομολογούν την ανικανότητα και την αποτυχία από μέρους του υπουργού, τονίζοντας παράλληλα πως η Ν.Δ. είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αυτό, με τον κ. Αποστόλου να αδιαφορεί.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως σε μια εποχή που η ελληνική αιγοπροβατοτροφία καταρρέει και τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι περισσότερο από πολύτιμα, το διορισμένο από τον κ. υπουργό διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΟ -στο οποίο συμμετείχαν στενοί του συνεργάτες, καθώς και ο γενικός του γραμματέας- αποδείχθηκε ανίκανο να διαφυλάξει τα θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η χώρα μας λειτουργεί σαν την αγελάδα που ρίχνει την καρδάρα με το γάλα «κλοτσώντας» ευρωπαϊκά κονδύλια. Στο πρόσφατο παρελθόν άφησε στον κλάδο της αλιείας αναξιοποίητα περί τα 25,6 εκατ. ευρώ που είχε στη διάθεσή της ως προχρηματοδότηση από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τα οποία τελικώς και επιστράφηκαν.
Στο ερώτημα «τις πταίει;» η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι και απ'' ό,τι φαίνεται υπάρχουν πολλές παθογένειες στον μηχανισμό απορρόφησης κονδυλίων, καθώς και στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι άνθρωποι για τη στελέχωσή του. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα, η οποία βιώνει επί σχεδόν μια δεκαετία τις δραματικές συνέπειες της κρίσης και έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ να βρει πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης, να χάνεται ζεστό χρήμα, το οποίο προορίζεται για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και η κωλυσιεργία των αρμοδίων να τιμωρείται μονάχα με παραιτήσεις! Το ότι το ποσοστό στους στόχους απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων παραμένει κάτω από το 30% συνιστά τροφή για σκέψη όσων χαράσσουν την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική αυτού του τόπου.
* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 25/5.