Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ακόμα και η Moody’s, δείχνουν προς την κατεύθυνση της Bad Bank.
Με δεδομένο ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ, μη λαμβανομένου υπ’ όψιν του νέου κύματος «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας, εγείρει ερωτήματα το γεγονός της άρνησης της κυβέρνησης να υιοθετήσει αυτό που τις προτείνουν, όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες.
Ήδη τα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, σχετικά με τα δάνεια που βρίσκονται σε moratoria στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ύψους 22,2 δισ. ευρώ, δεν είναι ενθαρρυντικά. Το 17,5% αυτών των δανείων δηλαδή 3,88 δισ. έχουν περάσει στην ομάδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ το 32%, δηλαδή 7,1 δισ. ευρώ βρίσκονται στο μεταίχμιο.
Αυτό αποδεικνύει ότι η εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος, πως τα νέα «κόκκινα» δάνεια από την πανδημία, θα κυμανθούν ανάμεσα στα 8-10 δισ. είναι απολύτως ρεαλιστική, αν και από αυτά που παρουσιάζονται, το τελικό μέγεθος είναι πιθανό να υπερβεί και αυτές τις εκτιμήσεις.
Μέχρι πρότινος οι τραπεζικές διοικήσεις, στις παρουσιάσεις που είχαν προς στους αναλυτές, είχαν εμφανιστεί αρκετά αισιόδοξες, ανεβάζοντας το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του moratorium τον Μάρτιο του 2021 στα 5-6 δισ. ευρώ. Δηλαδή στο 25% των συνολικών δανείων.
Ένα ποσοστό ιδιαίτερα αισιόδοξο, αν σκεφτούμε ότι η EBA εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια σε αναστολή που βρίσκονται ένα στάδιο πριν από το να χαρακτηρισθούν σαν μη εξυπηρετούμενα, αυξήθηκαν από 16,7% σε 20,2%. Και αυτό, σε οικονομίες πιο αναπτυγμένες, που διαθέτουν και ένα πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Άλλωστε και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο επίμαχος δείκτης των κόκκινων δανείων, τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν για τις ελληνικές τράπεζες στο 28,85%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινήθηκε στο 2,82%.
Ακόμα πιο επιβαρυντικά ήταν τα στοιχεία της ΕΒΑ για τις επιπλέον προβλέψεις που θα χρειαστούν να γίνουν για τα νέα «κόκκινα» δάνεια. Και αυτό διότι σήμερα καλύπτονται κατά 24%, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν κατά 44,9%.
Το στρατηγικό Ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της δημιουργίας εθνικών Bad Banks, επικροτεί και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Το σχέδιο θεωρείται πιστωτικά θετικό, διότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να πουλήσουν ταχύτατα τα NPLs.
Όσον αφορά το εγχώριο τραπεζικό σκηνικό, δημοσιεύτηκε έκθεση της Wοοd & Company, στη οποία σημειώνεται ότι η δημιουργία Bad Bank στην Ελλάδα κινδυνεύει να αποτελέσει μια «καθυστερημένη λύση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να την υιοθετήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ήταν διάχυτη η εντύπωση μια σιωπηρής κόντρας του αρμόδιου υπουργού με την Τράπεζα της Ελλάδος. Σήμερα πλέον, το μέτωπο διευρύνεται μετά από τις παρεμβάσεις και τις αναλύσεις όλων αυτών των διεθνών παραγόντων. Η κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Διότι ας μην γελιόμαστε, οι αποφάσεις σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, θα είναι κατά βάση πολιτικές.