Έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει περάσει από τη Βουλή ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αρκεί να τηρήσουν όλα τα κόμματα όσα συμφώνησαν στο πλαίσιο της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής. Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει ως το τέλος τα συμφωνηθέντα. Χαρακτηρίζει δε την απόφαση ως «το πρώτο μεγάλο βήμα» και εκφράζει την προσδοκία στο μέλλον η διαδικασία να βελτιωθεί, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Για το προσφυγικό, ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνει πως έχει παρέλθει πλέον η λογική των ανοιχτών συνόρων που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, από την κυβέρνηση της Ν.Δ., υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και πολιτική για τη διαχείριση του ζητήματος. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δέχεται απεριόριστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως «όπλο» εναντίον της Δύσης.
Επίσης, με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στους δήμους, διαβεβαιώνει ότι δεν απειλείται καμία θέση εργαζομένου, ενώ οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνουν ύστερα από ιεράρχηση των αναγκών και αξιοποίηση του προγράμματος κινητικότητας για την κάλυψη κενών θέσεων σε νευραλγικά πόστα. Τέλος, εκτιμά ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό.
Συνέντευξη στον Αιμίλιο Περδικάρη
- Κάνατε στη διακομματική το πρώτο βήμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα καταφέρετε να φτάσετε συναινετικά ως το τέλος; Είναι εφικτή η ψήφιση του σχεδίου νόμου και από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Eκείνο που πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι ότι το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στη χώρα που κατοικούν πρέπει να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές. Διαφορετικά, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.
Αυτό δεν είναι πρόβλεψη της κυβέρνησης, είναι επιταγή του Συντάγματος, την οποία δεν θεσμοθετήσαμε εμείς. Εξαρχής ήμασταν αποφασισμένοι, και στο δίλημμα ή να μην κάνουμε τίποτα και κανένας Έλληνας του εξωτερικού να μην μπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό ή να αναζητήσουμε κάποιον συμβιβασμό που θα άνοιγε τον δρόμο για να μπορούν, επιτέλους, οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα που κατοικούν, επιλέξαμε το δεύτερο. Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο οι Έλληνες του εξωτερικού θα αγκαλιάσουν και θα υποστηρίξουν, γιατί κάνει πράξη σε μεγάλο βαθμό ένα αίτημα δεκαετιών.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών προσωπικά θα κάνουμε μέχρι το τέλος, με απόλυτη συνέπεια, πράξη όλα όσα συμφωνήσαμε με τα άλλα κόμματα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα. Ελπίζω το ίδιο να κάνουν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμφώνησαν στην 3η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, στις 22 Οκτωβρίου. Θα είναι μια πράξη ευθύνης, λογικής, να ανταποκριθούμε σε ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών.
- Υπάρχει, έστω κατά προσέγγιση, η εκτίμηση για το συνολικό αριθμό όσων θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του σχεδίου νόμου στη Βουλή;
Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, Έλληνες, που ζουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο που κατοικούν με βάση τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που προετοιμάζουμε. Τονίζω ότι για να τύχουν της διευκόλυνσης, θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
Επίσης, τονίζω ότι όσοι δεν κάνουν αυτή την αίτηση, αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ελλάδα κανονικά. Το πόσοι θα είναι στο τέλος της ημέρας οι άνθρωποι που θα εγγραφούν στους καταλόγους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους. Εμείς σκοπεύουμε με το νομοσχέδιο που προετοιμάζουμε να διευκολύνουμε πάρα πολύ όλη αυτή τη διαδικασία και να την απαλλάξουμε από κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο που θα αποθάρρυνε τους συμπολίτες μας που θα κάνουν τις αιτήσεις.
- Κατανοώ με αυτό που λέτε, ότι εν μέρει λύνεται το πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση να λυθεί στο μέλλον οριστικά;
Τώρα γίνεται ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Ελπίζω στο μέλλον, όταν και τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι ψηφοφόροι θα έχουμε βιώσει την εμπειρία αυτής της διαδικασίας και θα έχουν ξεπεραστεί παρεξηγήσεις, αμφιβολίες, ιδεοληψίες, ότι θα μεταβληθούν οι συσχετισμοί και θα διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο ο Έλληνας του εξωτερικού να ψηφίζει από τον τόπο στον οποίο βρίσκεται. Σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχει η δέσμευση των 200 εδρών που έβαλε ως προϋπόθεση ο συνταγματικός νομοθέτης το 2001.
- Ποια θα είναι λοιπόν η διαδικασία που θ'' ακολουθηθεί;
Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο έδωσαν το «πράσινο φως» να προχωρήσουμε. Προχωρούν ταυτόχρονα οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος που καθιστούν απολύτως συνταγματικές τις τροποποιήσεις που θα φέρει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας με ορισμένα άρθρα τα οποία συνδέονται με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τις προσεχείς δέκα ημέρες, αφού τα δώσουμε και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα φέρουμε στη δημοσιότητα για την επίσημη πλέον διαβούλευση διαδοχικά τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την απλοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Η όλη διαδικασία και η ψήφιση από τη Βουλή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
- Και η αλλαγή του εκλογικού νόμου πότε θα ψηφιστεί; Υπάρχει πεδίο συναίνεσης, προς ποια κατεύθυνση και με ποιες πολιτικές δυνάμεις; Κι αν η απλή αναλογική δεν καταργηθεί απευθείας, υπάρχει πράγματι ενδεχόμενο να «καεί» με τη διεξαγωγή πρόωρων, διπλών εκλογών άμεσα;
Η συναίνεση δεν είναι καθόλου εύκολη στο θέμα του εκλογικού νόμου. Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει ότι επιθυμούμε τη συναίνεση, ιδιαίτερα στα μείζονα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η δική μας επιθυμία. Πρέπει να το επιθυμούν κι άλλα κόμματα, ώστε να ξεπεραστεί το όριο των 200 ψήφων που είναι απαραίτητες, ώστε ο οιοσδήποτε εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί άμεσα, στις επόμενες και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές. Η συζήτηση περί συναίνεσης στον εκλογικό νόμο έχει πρακτικό αποτέλεσμα μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
- Φοβάστε μια προσφυγική κρίση ανάλογη με αυτή του 2015; Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο;
Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση του 2015 πήρε αυτή τη διάσταση επειδή η τότε κυβέρνηση δεν είχε ξεκαθαρισμένη πολιτική. Ουσιαστικά έστειλε ένα μήνυμα ότι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», με τα γνωστά αποτελέσματα. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Από πλευράς μας υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει πολιτική. Το ζήτημα όμως είναι ότι έχουν μεταβληθεί τα διεθνή πολιτικά δεδομένα και ο κίνδυνος η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό ως «όπλο» έναντι της Δύσης είναι αυξημένος και συνεχής. Η Ελλάδα αποτελεί την «πύλη» προς τον δυτικό κόσμο, όπου θέλουν να έχουν πρόσβαση πρόσφυγες και μετανάστες. Οφείλει, όμως, και η Δύση,- να το αντιληφθεί και να πράξει αναλόγως.
- Άξονας του κυβερνητικού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού είναι οι μετεγκαταστάσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα. Τι κλίμα συναντάτε; Υπάρχουν πράγματι ακραίες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και πώς σκοπεύετε να τις ξεπεράσετε;
Οι Έλληνες είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί, πολύ περισσότερο ρατσιστές. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί η χώρα να δέχεται απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Γίνεται τώρα το έργο της μετακίνησης ανθρώπων - οικογενειών με προσφυγικό προφίλ στο εσωτερικό της χώρας. Γίνεται κατανομή σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη συνοχή.
- Η πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων αποτέλεσε αφορμή για αιτιάσεις πως η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Στον νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο άρθρο 179, περάσαμε μια σημαντική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας. Θεσμοθετήσαμε κάτι που κανείς στο παρελθόν δεν είχε πράξει. Δώσαμε την απόλυτη αρμοδιότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν, αν και όποτε το κρίνουν αναγκαίο, να αναθέτουν και σε ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων και τη συντήρηση του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού. Ξέρετε καλά ότι ειδικά το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές ο πληθυσμός διπλασιάζεται και οι υπηρεσίες των Δήμων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες.
Πλέον, με τη ρύθμιση που φέραμε, η απόφαση για το αν ένας δήμος θα κάνει σύμβαση με ιδιώτες για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ανήκει αποκλειστικά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του. Σε εκείνους που οι δημότες εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει ό,τι συμφέρει τον κάθε δήμο. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό γιατί κανενός η θέση δεν απειλείται.
Θέλουμε ισχυρή και κυρίαρχη Αυτοδιοίκηση και το άρθρο 179 της δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζει η ίδια για τα του οίκου της, σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι η καθαριότητα και η ασφάλεια των δημοτών, γιατί όπου υπάρχει φως μειώνεται και η παραβατικότητα. Θέλουμε καθαρές, όμορφες και ασφαλείς πόλεις. Και τους δίνουμε τη δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ακόμα κι αν οι υπηρεσίες του δήμου δεν επαρκούν. Με λίγα λόγια, κάναμε το λογικό και το αυτονόητο.
- Έχετε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους και πότε θα είναι σε θέση το Δημόσιο να γνωρίζει πραγματικά τι ανάγκες έχει σε έμψυχο δυναμικό και να προγραμματίζει αποτελεσματικά τις προσλήψεις;
Βρισκόμαστε πλέον σε μια διαδικασία προγραμματισμού των προσλήψεων. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει εγκύκλιο σε όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ προκειμένου να επεξεργαστούν τα αιτήματά τους για νέες προσλήψεις. Θα υπάρξει ιεράρχηση αναγκών. Θα ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα της κινητικότητας, ώστε μετά να καταλήξουμε στον οριστικό προγραμματισμό.
- Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα προτείνει η Ν.Δ. για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Αγγίζετε ένα θέμα που ο μόνος αρμόδιος να επιλέξει το πρόσωπο και τον χρόνο είναι ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει τα αυτονόητα. Να ενώνει τους Ελληνες και να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου