Υπάρχουν σύγχρονοι σκλάβοι;

Του Γιάννη Παντελάκη

Φέτος, περιμένουμε από τον τουρισμό ένα θαύμα. Με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει και τις εκτιμήσεις μεγάλων γραφείων, τη χώρα θα την επισκεφτούν περίπου 30 εκατομμύρια. Αριθμός ρεκόρ. Υπάρχουν κάποιοι περίεργοι, που αναρωτιούνται ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι από αυτό το θαύμα. Και δεν είναι τίποτα αριστεροί αυτοί. Αλλά κάποιοι δημοσιογράφοι από το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD οι οποίοι έκαναν ένα ρεπορτάζ για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Έδωσαν στο ρεπορτάζ τον τίτλο «Σύγχρονοι σκλάβοι». Υπερβολές;

Το κανάλι έστειλε δημοσιογράφο η οποία επισκέφθηκε τουριστικούς προορισμούς για να διερευνήσει τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζόμενων στον τομέα αυτό. Το συμπέρασμά της, αυτό που όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε «Παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, μισθολογική ανισότητα και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους», ανέφερε το κανάλι.

Το Μαξίμου, ακόμα δεν έβγαλε κάποιο non paper για να καταγγείλει τα ξένα ΜΜΕ που υπονομεύουν την οικονομία της χώρας, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε φορά που βλέπει επικριτικό δημοσίευμα. Παρ' ότι το ρεπορτάζ του ARD ουσιαστικά διαψεύδει τον Τσίπρα που μίλαγε δυο μέρες πριν για την ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας ώστε ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και την Αχτσιόγλου που έλεγε ότι δίνει μάχες για εφαρμογή των κανόνων προστασίας των εργαζομένων.

Όσοι έχουν βρεθεί σε καλοκαιρινούς προορισμούς γνωρίζουν πως οργιάζει η ανασφάλιστη, η αδήλωτη και η κακά αμειβόμενη εργασία. Σ'' ένα νησί που γνωρίζω, είχε καθιερωθεί από έναν εργοδότη ένα νέο σύστημα μη πληρωμής των εργαζομένων. Δεν υπάρχει αμοιβή από τον ίδιο και οι εργαζόμενοι μοιράζονται τα φιλοδωρήματα που δίνουν οι πελάτες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν δεύτερη επιλογή και το υφίστανται, οι εργοδότες δεν έχουν κάτι να φοβούνται, δεν τους ελέγχει κανένας. Πέρυσι, σε κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε τουριστικές περιοχές όταν οι αδήλωτοι εργαζόμενοι είδαν τους ελεγκτές έφευγαν από τις πίσω πόρτες των επιχειρήσεων, ενώ κάποιοι εργοδότες τις ημέρες των ελέγχων έτρεχαν μαζικά να δηλώσουν τους εργαζόμενους που απασχολούσαν.

Νόμοι υπάρχουν και μάλιστα είναι αυστηροί. Υπάρχει ένας νόμος από το 2013 που προβλέπει πολύ μεγάλα πρόστιμα (μέχρι και 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο) μέχρι και λουκέτο στις επιχειρήσεις που παρανομούν. Οι νόμοι απλά υπάρχουν, δεν εφαρμόζονται. Και οι αιτίες είναι δύο. Η πρώτη αφορά την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα, η απουσία πολιτικής βούλησης δηλαδή. Η δεύτερη αιτία συνδέεται και την υποστελέχωση των μηχανισμών ελέγχου. Και τα δυο θα μπορούσαν να λυθούν. Το πρώτο αν η κυβέρνηση αποφάσιζε κάποια στιγμή να ασκήσει πολιτική και όχι επικοινωνία και το δεύτερο αν αντί για Καρανίκες προσλάμβανε μερικούς ανθρώπους για να στελεχώσουν τις σχετικές υπηρεσίες...