Την περασμένη εβδομάδα, η Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α. αποφάσισαν να επιτρέψουν στους αθλητές τις επιδείξεις στήριξης στο κίνημα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την κοινωνική ισότητα στη διάρκεια των trials, δηλαδή των αγώνων που γίνονται στην χώρα για την επίτευξη των επιδόσεων που θα τους επιτρέψουν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να φορούν ενδύματα με το σύνθημα «Black Lives Matter» και να γονατίζουν στο βάθρο ή στη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου ή να υψώσουν τη γροθιά τους στο βάθρο ή στη γραμμή εκκίνησης.
Η άδεια που έδωσαν οι Επιτροπές ισχύει μόνο για τα trials, αφού o κανονισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) απαγορεύει στους αθλητές «οποιαδήποτε επίδειξη ή πολιτική, θρησκευτική ή ραστιστική προπαγάνδα σε επίσημο χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων». Η Επιτροπή των Αθλητών της ΔΟΕ, πάντως, εδώ και μήνες συζητά με αθλητές από όλον τον κόσμο για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έρευνάς της λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θ' αρχίσουν στις 23 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Αυγούστου. Μάλιστα, η ΔΟΕ περιμένει να τους ακούσει ώστε ν' αποφασίσει αν χρειάζεται αλλαγή στον κανονισμό.
Ωστόσο, στις τάξεις των αθλητών υπάρχει διχασμός. Ιδίως σ' εκείνες τις ομάδες όπου μέλη τους έχουν βιώσει ρατσιστικές συμπεριφορές και ανισότητα εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους, όπως είναι για παράδειγμα η Γαλλία. «Θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος ο καθένας να εκφράζεται για έναν τέτοιο σκοπό, όχι πολιτικό ή θρησκευτικό, αλλά κοινωνικό», ανέφερε ο Γάλλος Παγκόσμιος Πρωταθλητής των 50 χιλιομέτρων, Γιοάν Ντινίζ. «Είναι ένα δύσκολο θέμα», υποστήριξε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης στο επί κοντώ, Ρενό Λαβιλενί. «Θεωρώ σημαντικό να υπάρχουν κανονισμοί γιατί, αν επιτραπούν όλα, τότε στο βάθρο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε», συνέχισε. Παράλληλα, με τη μεγάλη έρευνα της Επιτροπής των Αθλητών της ΔΟΕ, παρόμοιες διεξάγουν και οι Ολυμπιακές Επιτροπές πολλών χωρών. Πολλοί αθλητές, δε, φέρεται να επιθυμούν και την «ολυμπιακή οικογένεια» να στηρίξει με κάποιο τρόπο όλες εκείνες τις αθλήτριες και τους αθλητές που είναι θύματα κακοποίησης.
Αυτό που η ΔΟΕ βγάζει προς τα έξω είναι πως δεν θα κάνει πολύ πίσω στον κανονισμό της και κυρίως θα επιδιώξει να μην επιτρέψει επιδείξεις στο βάθρο. Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει κι ο κόσμος να έχει αλλάξει, αλλά η ΔΟΕ δεν θέλει να δει τους αθλητές να μιμούνται τον Τόμι Σμιθ και τον Τζον Κάρλος και τη γροθιά τους στον αέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό το 1968. «Τότε, οι αθλητές δεν μπορούσαν να εκφραστούν, ήταν περιορισμένοι. Τώρα, όλοι μας μπορούμε να εκφραζόμαστε όλο τον χρόνο μέσω των social media», τόνισε ο Λαβιλενί.