Σήμερα η Επιτροπή Διοργανώσεων της UEFA θα συνεδριάσει στο Πόρτο με σκοπό να καταλήξει σε απόφαση για το μέλλον του «κανονισμού του εκτός έδρας γκολ» στα τουρνουά συλλόγων της. Υπάρχει η σκέψη να καταργηθεί εντελώς ο «νόμος» που εφαρμόζεται στις διπλές νοκ άουτ αναμετρήσεις εδώ και παραπάνω από 50 χρόνια. Αν η πλειοψηφία των μελών στηρίξει αυτή την άποψη, τότε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα αρχίσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του.
Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι πριν μερικούς μήνες ήταν να «διπλή εκδοχή» του κανονισμού. Να ισχύει στην κανονική διάρκεια των αγώνων ή να ισχύει μονάχα σε περίπτωση που το ματς οδηγηθεί στην παράταση. Η UEFA, ωστόσο, δεν θ' ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι μια και εκτίμησε πως θα προκαλούσε μεγάλη σύγχυση στους θεατές και στους τηλεθεατές. Η κατάργηση του κανονισμού, βέβαια, σημαίνει πως θ' αυξηθούν οι σειρές που θα οδηγούνται στον έξτρα χρόνο και στα πέναλτι. Το 2018 επίσης είχαν γίνει παρόμοιες συζητήσεις και τότε αρκετοί από τους προπονητές των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων είχαν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του κανονισμού.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη εξέλιξη που αναμένεται ν' αλλάξει το άθλημα μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Premier League εμφανίζεται αισιόδοξη πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα εντοπίζει αυτόματα οφσάιντ και θα ενημερώνει με ειδοποίηση στο smartwatch που φορούν οι διαιτητές, θα είναι έτοιμο για εφαρμογή σε δύο χρόνια. Μυστικές δοκιμές έγιναν αυτή την σεζόν στους αγώνες μιας ομάδας του αγγλικού πρωταθλήματος και την επόμενη θα γίνουν σε άλλες τέσσερις. Η FIFA, από τη μεριά της, ελπίζει το σύστημα να είναι έτοιμο και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η λειτουργία του, λένε παράγοντες της αγγλικής λίγκας, θα απαλλάξει τον VAR και τους βοηθούς του από το να... χαράζουν εκείνοι γραμμές – κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλα τα πρωταθλήματα που χρησιμοποιούν το σύστημα.