Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν θα διεξαχθούν από 23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου μόνο δίχως μη Ιάπωνες θεατές. Οι πρώτες «διαρροές» αθλητών άρχισαν την Τρίτη (6/4), με την απόφαση του υπουργείου Αθλητισμού της Βόρειας Κορέας να μην στείλει αποστολή στη διοργάνωση, με επίσημη αιτιολογία την προστασία της υγείας των αθλητών της, λόγω του κορονοϊού. Η Βόρεια Κορέα έγινε η πρώτη χώρα που «αρνείται» τους Αγώνες, σε μία κίνηση που... στενοχώρησε τη Νότια Κορέα, για εξω-αγωνιστικούς λόγους.
North Korea to skip Tokyo Olympics over Covid-19 fears https://t.co/d7FNPyF6pr
— BBC News (World) (@BBCWorld) April 6, 2021
Η πρόθεση των Βορειοκορεατών – καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ενημέρωση – έβαλε τέλος στις ελπίδες της Νότιας Κορέας για συνέχεια των διασυνοριακών συνομιλιών τους, που έχουν «παγώσει». Οι δύο χώρες είχαν παρατάξει μία κοινή ομάδα αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 στη Βόρεια Κορέα, σε μία αφορμή για εκτεταμένες μεταξύ τους πολιτικές συναντήσεις.
Η Βόρεια Κορέα προτίθεται να απουσιάσει από Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά το 1988, όταν δεν είχε στείλει αποστολή στη Σεούλ, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου... Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη, ομολογώντας πως οι Αγώνες στο Τόκιο θα ήταν μία ακόμη ευκαιρία για βελτίωση των ενδοκορεατικών σχέσεων, οι οποίες παραμένουν σε αδιέξοδο.
Πολλές εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, μεταξύ των οποίων και της Αυστραλίας, εξέφρασαν την πίστη ότι η Ιαπωνία θα διοργανώσει ασφαλείς αγώνες και τόνισαν πως δεν υφίστανται κίνδυνοι για τους αθλητές, κατακρίνοντας ουσιαστικά την αποχώρηση της Βόρειας Κορέας. Η τελευταία είχε λάβει εξαρχής αυστηρά μέτρα όταν ξέσπασε η πανδημία, κλείνοντας τα σύνορά της και, αρχικά, θέτοντας σε καραντίνα πολλούς αλλοδαπούς στην πρωτεύουσα, Πιονγιάνγκ.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Γιάε-Ιν, είχε τονίσει πως οι Αγώνες του Τόκιο θα ήταν μία νέα καλή συγκυρία για πρόοδο στις σχέσεις με τους γείτονες, με νέες συναντήσεις είτε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή την αδερφή του, Κιμ Γιο-Γιονγκ, όπως είχε συμβεί και στους Χειμερινούς του 2018.
Οι δύο χώρες παραμένουν τυπικά σε πόλεμο, καθώς δεν έχουν πετύχει σύναψη συνθήκης ειρήνης μετά το τέλος του κορεατικού πολέμου, το 1953. Η Βόρεια Κορέα είναι σε διαρκείς εντάσεις και με την Ιαπωνία, από τον 35ετη αποικισμό της Κορέας από τους Ιάπωνες, αλλά και την επαναλαμβανόμενη πυρηνική επιδίωξη της Πιονγιάνγκ.