Τι σημαίνει η επέκταση συμβολαίου του Χόλιντεϊ με τους Μπακς για τον «Αντέτο» και το ΝΒΑ

Τι σημαίνει η επέκταση συμβολαίου του Χόλιντεϊ με τους Μπακς για τον «Αντέτο» και το ΝΒΑ

Το αρχικό ρίσκο απέδωσε, ωστόσο συνοδευόταν και από ένα υψηλό τίμημα το οποίο οι Μιλγουόκι Μπακς αποφάσισαν να πληρώσουν (και να ολοκληρώσουν). Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ανταλλαγή του Τζρου Χόλιντεϊ από τη Νέα Ορλεάνη ήταν η απόδειξη της διοίκησης στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για ανταγωνιστικό ρόστερ, ώστε να τον πείσουν να υπογράψει την πενταετή επέκταση συμβολαίου. Εκείνες τις μέρες τα «Ελάφια» γνώριζαν τι διακινδυνεύουν, καθώς τόσο ο «Giannis» όσο και ο Αμερικανός γκαρντ θα μπορούσαν να μείνουν ελεύθεροι το καλοκαίρι του 2021. Το πρώτο βήμα, όμως, έγινε με τη δέσμευση του «Αντέτο».

Το βράδυ της Κυριακής (4/4), οι Μπακς «έδεσαν» και τον 30χρονο Χόλιντεϊ με μία συμφωνία με μεγάλο αντίτιμο, αλλά ουσιαστικά σχεδόν... υποχρεωτική αφού με την αρχική προσθήκη του έπεισαν τον MVP τους να μείνει. Ο πρώην γκαρντ των Σίξερς και Πέλικανς είχε όρο να μείνει ελεύθερος ή να επιλέξει την οψιόν και να παίξει μία ακόμη σεζόν στους Μπακς, αντί 27,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Ελαβε αύξηση 20% στον φετινό μισθό των 25,1 εκατ., που δύσκολα θα έβρισκε σε άλλη ομάδα.

Αν οι Μπακς φτάσουν ως τους φετινούς Τελικούς, ο Χόλιντεϊ θα κερδίσει ως πριμ 200.000 δολάρια. Αν κατακτήσουν τον τίτλο και έχει αγωνιστεί στο 75% των αγώνων των πλέι οφς, έχει επιπλέον μπόνους ενός εκατομμυρίου. Από τη νέα σεζόν, αυτά τα μπόνους θα φτάνουν ως τα πέντε εκατομμύρια ετησίως, κάτι που, πάντως, θα «σφίξει» την οικονομική πολιτική στο Μιλγουόκι, βάζοντας σε μία συγκεκριμένη διαδικασία τις επόμενες κινήσεις του.

Με την επέκταση του συμβολαίου του Χόλιντεϊ, οι Μπακς είναι μία από τις τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ (Μπρούκλιν, Γκόλντεν Στέιτ, Φιλαδέλφεια) με τουλάχιστον τρεις παίκτες με μισθό 30+ εκατ. για το 2021 – 2022. Τα συμβόλαια των Αντετοκούνμπο, Χόλιντεϊ και Κρις Μίντλτον δεσμεύουν ένα συνολικό ποσό... 530 εκατ. για τα επόμενα χρόνια και αυτό δεν θα επιτρέψει (ή αναγκάσει) τα «Ελάφια» να ψάξουν άλλους πρωτοκλασάτους παίκτες.

Η υψηλή μισθοδοσία των βασικών παικτών τους, όμως, φέρνει το Μιλγουόκι πάνω από το όριο του φόρου πολυτελείας, ξεπερνώντας το «ταβάνι» του σάλαρι – καπ των 109 εκατ. ετησίως. Αυτό, πρακτικά, απαιτεί μειώσεις σε νέα συμβόλαια για ρολίστες (όπως του νεοφερμένου Πι Τζέι Τάκερ) ή απόκτηση συμπληρωματικών παικτών που ενδεχομένως να μην έχουν την ποιότητα να ενισχύσουν το «βάθος» του πάγκου, για τα πλέι οφς. Αυτό, ωστόσο, είναι και το τίμημα να έχεις έναν καλό βετεράνο σε μία «μικρή» αγορά.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, η παραμονή του Χόλιντεϊ δεν είναι απλώς η παρουσία ενός εξαιρετικού και έμπειρου συμπαίκτη, παρά τις δύο μόλις συμμετοχές του σε πλέι οφς. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι από τους λίγους στο υπάρχον ρόστερ που μπορεί να προσφέρει ηρεμία και καθαρό μυαλό στο παιχνίδι «πέντε εναντίον πέντε», ανοίγοντας παράλληλα χώρους για τον «Αντέτο», που ξεχωρίζει κυρίως στο ανοικτό γήπεδο.

Η επέκταση του Χόλιντεϊ αφήνει διπλή γεύση στην επερχόμενη ελεύθερη αγορά του ΝΒΑ. Θεωρητικά «πληγώνει» επικοινωνιακά τη Λίγκα, καθώς στερεί ένα κακό όνομα από το «τραπέζι». Ωστόσο, το νέο συμβόλαιο μεταξύ Μπακς – Χόλιντεϊ κάνει ακόμη πιο χρήσιμους και περιζήτητους άλλους πόιντ – γκαρντ που θα είναι διαθέσιμοι, όπως οι Κάιλ Λάουρι (Σίξερς), Ντένις Σρέντερ (Λέικερς), Λόνζο Μπολ (Πέλικανς) και Κρις Πολ (Σανς). Αν ο τελευταίος ενεργοποιήσει τη ρήτρα να φύγει από το Φίνιξ, αφήνοντας τα 44,2 εκατ.(!) που μπορεί να λάβει του χρόνου.