Caius Paths: Μονοπάτι προς την επιτυχία με πυξίδα το ΑΙ και την Εθνική Τράπεζα

Caius Paths: Μονοπάτι προς την επιτυχία με πυξίδα το ΑΙ και την Εθνική Τράπεζα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα hobby γίνεται επιχειρηματική ιδέα, η ιδέα γίνεται startup και η startup  μετατρέπεται σε success story. Αυτό το μονοπάτι ακολούθησε η Caius και σήμερα είναι εκείνη που μας δείχνει το δρόμο για την επόμενη γενιά real-time χαρτογράφησης δασικών διαδρομών. 

Με πυξίδα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα πολυφασματικά δορυφορικά δεδομένα, η startup που αναδείχθηκε στις 10 νικήτριες του περσινού Διαγωνισμού Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, χαρτογραφεί ψηφιακά σε πραγματικό χρόνο δυναμικούς χάρτες, φέρνοντας επανάσταση όχι μόνο στην πεζοπορία, το αγαπημένο χόμπι των ορμώμενων εκ Μετσόβου ιδρυτικών μελών της ομάδας, αλλά και στη διαχείριση φυσικών πόρων. 

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της Caius στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

«Πριν από τρία χρόνια, μια παρέα ερευνητών από το Μέτσοβο με αγάπη για την πεζοπορία ξεκίνησε να αναζητά τρόπους να συνδυάσει την έρευνα με το αγαπημένο της hobby και παράλληλα να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής» αναφέρει στο liberal.gr ο Γιώργος Μενδρινός, συνιδρυτής της Caius.

Η ιδέα δεν άργησε να έρθει. Kαι ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν να την υλοποιήσουν έμελλε να αποτελέσει το στοιχείο καινοτομίας που τους οδήγησε στο να αναδειχθούν σε κάτι μοναδικό για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

Το «caius paths», όπως ονομάστηκε το λογισμικό που ανέπτυξαν, είναι το πρώτο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που χαρτογραφεί και ψηφιοποιεί σε πραγματικό χρόνο δασικούς δρόμους και μονοπάτια μέσω δορυφορικών και γεωμορφολογικών δεδομένων, παρέχοντας συνεχείς ενημερώσεις για την προσβασιμότητά τους και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Το λογισμικό έχει ήδη απήχηση στις τοπικές κοινότητες πεζοπορίας, ενώ χρησιμοποιείται επίσης από επιχειρήσεις και αρμόδιους τοπικούς φορείς ως εργαλείο άμεσης πλοήγησης σε δασικές περιοχές. Τα πεδία εφαρμογής πολλά, καθώς αυξάνει το επίπεδο οργάνωσης και τον σχεδιασμό προστασίας των δασικών περιοχών, συμβάλλει στην άμεση απόκριση των συστημάτων Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτες ανάγκες, ενώ παράλληλα προσφέρει βιώσιμες λύσεις εφαρμογής στη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Σήμερα το «caius paths» έχει ήδη αγοραστεί και παραδοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και άλλους ελληνικούς φορείς, ενώ έχει «ταξιδέψει» και στο εξωτερικό φέρνοντας πολλές διακρίσεις. 

Πράγα, 4 Ιουνίου 2024. Ο Γιώργος Μίχας (CTO) και ο Μάριος Γλυτσός (CIO) στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (EUSPA) όπου η Caius βραβεύτηκε ως κορυφαία startup για το 2023


Μια εξ αυτών, ήταν ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός CASSINI Challenges της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (EUSPA), στον οποίο η Caius διακρίθηκε ως κορυφαία startup για το 2023.

Μία σημαντική καινοτομία του λογισμικού είναι ότι έχει δυνατότητα να αντλεί και να ενσωματώνει δεδομένα από πλήθος πηγών, μέσω δορυφορικών και γεωμορφολογικών δεδομένων, αλλά και από συνεργάτες και πεζοπόρους, που χρησιμοποιούν trackers, ώστε όσο περπατούν να καταγράφουν τις διαδρομές τους.

Δείγμα από τον χάρτη που δημιουργεί το ΑΙ και χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες πεζοπόροι στην επί του πεδίου μελέτη τους
 

Η σημαντικότερη καινοτομία ωστόσο είναι ότι, αξιοποιώντας την τεχνολογία νευρωνικών δικτύων, το λογισμικό μπορεί να αναγνωρίζει μοτίβα στο φυσικό περιβάλλον. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το λογισμικό εκπαιδεύεται συνεχώς, μαθαίνοντας να μιμείται και να αναπαράγει ψηφιακά μονοπάτια σε νέες διαδρομές, προσφέροντας ακριβή και αξιόπιστη πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο, έως και 95%, όπως μετρήθηκε στο έργο που παραδόθηκε στην Ήπειρο.

Παράδειγμα της πορείας εκπαίδευσης του νευρωνικού δικτύου αυτοματοποιημένης ανακάλυψης μονοπατιών
 

«Το λογισμικό αποτελεί ένα ολιστικό Β2Β/Β2G προϊόν [Business-to- Business]/[Business-to-Government] το οποίο έχει 3 διαφορετικά πεδία εφαρμογής: εύρεση μονοπατιών πεζοπορίας, διαδρομών μετακινούμενης κτηνοτροφίας και πυροσβεστικών οδών, αξιολόγηση της κατάστασής τους και προβολή στον κόσμο» εξηγεί ο κ. Μενδρινός. 

«Ωστόσο και από επιχειρηματικής άποψης δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικό Return on Investment» συμπληρώνει, φέρνοντας κέρδη και στις Περιφέρειες που θα το αξιοποιήσουν και στον Τουρισμό. «Ειδικά στον κλάδο του περιηγητικού τουρισμού, ανοίγει πολλές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενώ συμβάλλει στην παράταση της τουριστικής σεζόν».

Eικόνες από τις 3d ψηφιοποιήσεις επί του πεδίου που διενεργεί η Caius (σαν Google Street View) προκειμένου να μελετήσει τα μονοπάτια, να βελτιώσει το ΑΙ μοντέλο της και να επιτρέψει στο ευρύ κοινό να περιηγείται στα μονοπάτια ακόμη και ψηφιακά (ιδιαίτερα για άτομα με περιορισμούς στην μετακίνηση
 

Χαρτογραφώντας το μέλλον με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας

Ο συντονισμός του λογισμικού με live μετεωρολογικά δεδομένα, η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις καταστροφές που μπορεί να προκαλούν πυρκαγιές και πλημμύρες στα μονοπάτια και τη βατότητά τους, η ανάπτυξη εφαρμογής που σε ακολουθεί ενώ πεζοπορείς, αλλά και η συνεργασία με εταιρεία για την εγκατάσταση δικτύου με αισθητήρες που θα δρουν συμπληρωματικά με τα δορυφορικά δεδομένα στην άντληση πληροφοριών, είναι στα επόμενα σχέδια.

Data layers: Τα 3 κατώτερα layers (DEM, SAR και RGB) είναι τα κύρια layers δεδομένων τα οποία χρησιμοποιεί το ΑΙ μοντέλο για να χαρτογραφήσει μονοπάτια (inputs) ενώ τα 3 πάνω layers (different terrain areas, trails, Points of Interest) είναι τα layers δεδομένων που εξάγει το ΑΙ μοντέλο (outputs)

«Στη διαδρομή αυτή έχουμε σταθερά δίπλα μας την Εθνική Τράπεζα και το δίκτυο των επαγγελματιών και των ερευνητών που γνωρίσαμε μέσω του προγράμματος. Το Business Seeds μας δίνει συνεχές feedback και μας έχει προσφέρει εξαιρετικό networking με φορείς, πολύτιμη βοήθεια στο pitching, απογειώνοντας την αποδοτικότητα του project. Ήδη έως τώρα έχουμε επιτύχει πέντε από τα εννιά άτομα να απασχολούνται full-time στην εταιρεία και να βιοπορίζονται από τα έσοδά της».

«Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο seed funding, το οποίο θα ενισχύσει το scalability της εταιρείας μας σε όλα τα επίπεδα. Και πάλι η Εθνική Τράπεζα είναι δίπλα μας, πρεσάροντας στο pitching, επιβλέποντας τις παρουσιάσεις μας και ανοίγοντας πόρτες για νέα funding rounds. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο όμως είναι οι καίριες και διορατικές παρατηρήσεις της στα σχέδιά μας. Στην ουσία, διαμορφώσαμε το εταιρικό μας πλάνο για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια αντλώντας παράλληλα από την εμπειρία της» αποκαλύπτει ο κ. Μενδρινός.

smartforest-award: Η Caius βραβεύτηκε με τη 2η θέση Πανελλαδικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την καινοτόμα προσφορά της στα ελληνικά δάση (Νοέμβριος 2022)

Οι startup founders που έγιναν mentors

Η Caius στις 25 Σεπτέμβρη ταξιδεύει εκτός συνόρων για άλλη μία φορά καθώς συγκαταλέγεται στους 8 παγκόσμιους φιναλίστ για τα Global Startup Awards. «Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς. Τώρα αντιλαμβανόμαστε το παγκόσμιο αποτύπωμα αυτού που έχουμε δημιουργήσει. Ωστόσο, αλλού στρέφεται ο ενθουσιασμός μας» αποκαλύπτει ο κ. Μενδρινός. Η αγάπη τους για την έρευνα και η ωριμότητα που επέδειξε το καινοτόμο επιχειρηματικό πλάνο τους, το οποίο συνδιαμόρφωσαν όχι μόνο με την Εθνική Τράπεζα, αλλά και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) τους χάρισε μια θέση ανάμεσα στους μέντορες του διαγωνισμού CASSINI από την EUSPA, με την ομάδα που ανέλαβαν, την Hiris Guider, να κατακτά την 1η θέση πανευρωπαϊκά.

«Το να συνδυάσεις την έρευνα με την επιχειρηματική σκέψη ήταν μεγάλη πρόκληση για εμάς. Αυτό όμως εξυπηρετεί ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας: αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας, εκπαιδεύοντας τα ερευνητικά μυαλά στο think business».

Έχετε και εσείς μία επιχειρηματική ιδέα πρωτοποριακή για τον κλάδο σας; Δηλώστε συμμετοχή στον 15o κύκλο του Διαγωνισμού Business Seeds και αποδείξτε τη δύναμη της καινοτομίας σας. Ενημερωθείτε και δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ έως τις 9 Οκτωβρίου στις 15:00. Το μέλλον της ιδέας σας ξεκινά τώρα!