Γράφει η Ξανθή Μενούνου, Διευθύντρια Marketing, Schneider Electric Ελλάδας & Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας αποτελεί και η μετάβαση σε πιο βιώσιμες μεταφορές, με ξεκάθαρο στόχο τη μείωση κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές έως το 2050.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, και σύμφωνα με τα νέα πρότυπα για το CO2, όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται στην Ευρώπη θα είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2035, ενώ οι μέσες εκπομπές των καινούριων αυτοκινήτων θα πρέπει να μειωθούν κατά 55 % έως το 2030.
Επιπλέον, το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS), η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (EED) και η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Η πράσινη μετακίνηση πέραν των ηλεκτρικών οχημάτων, περιλαμβάνει και την αντίστοιχη υποδομή φόρτισής τους, ενώ πρέπει να υποστηρίζεται και με τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα. Η επένδυση σε υποδομές φόρτισης σε κτίρια και κατοικίες είναι αναγκαία και επιτακτική.
Οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους κατασκευαστές αλλά και στους καταναλωτές θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαίο να αναπτυχθούν υποδομές φόρτισης πέρα από τους δημόσιους χώρους.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων που πωλούνται στην ΕΕ αυξάνεται τρεις φορές ταχύτερα από τον αριθμό των διαθέσιμων σημείων φόρτισης, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2023 η Ολλανδία και η Γερμανία αντιπροσώπευαν το 42% όλων των σημείων φόρτισης στην ΕΕ, με την Ελλάδα να έχει μόνο το 0,5% αυτών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εναλλακτικών Καυσίμων .
Η αυξανόμενη ζήτηση για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναδεικνύει μια σημαντική πρόκληση: οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις ανάγκες. Τα κτίρια γραφείων, τα εμπορικά κέντρα, αλλά και τα σπίτια αναδεικνύονται ως κλειδιά για την παροχή υποδομών, καθώς οι οδηγοί συχνά σταθμεύουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Εκτιμήσεις ειδικών δείχνουν ότι, στο μέλλον, το 90% της φόρτισης θα γίνεται στον προορισμό, όπως κατοικίες ή γραφεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα το κόστος και την ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας που αυτά θα χρειάζονται.
Ως εκ τούτου, τα κτίρια που υφίστανται ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να προσαρμοστούν στη μελλοντικά αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει από την ηλεκτρική φόρτιση, ενώ τα νέα κτίρια θα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψιν και αυτό το κριτήριο.
Η Ξανθή Μενούνου, Διευθύντρια Marketing της Schneider Electric Ελλάδας και Κύπρου επισημαίνει: «Σκεφτείτε την καθημερινή πρωινή ρουτίνα σε ένα τυπικό εμπορικό κτίριο. Το σύστημα ψύξης προετοιμάζεται να λειτουργήσει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, πριν φτάσουν οι υπάλληλοι – σχεδόν όλοι την ίδια ώρα –να ξεκινήσουν τους υπολογιστές τους, τις συσκευές τους και οτιδήποτε άλλο καταναλώνει ενέργεια. Προσθέστε τώρα και την ανάγκη σύνδεσης του αυτοκινήτου τους σε φορτιστή, κατά τη στάθμευση. Αυτό που πριν ήταν μια αιχμή στη ζήτηση ενέργειας, τώρα είναι ένα τεράστιο άλμα. Αν το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του κτιρίου δεν έχει σχεδιαστεί ώστε να διαχειρίζεται τα νέα φορτία μαζικής ζήτησης ενέργειας, τότε δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος υπερφόρτισης του δικτύου και πρόκλησης γενικής διακοπής τροφοδοσίας».
Η Schneider Electric απαντά στην πρόκληση αυτή με το EcoStruxure for eMobility, μια λύση end-to-end για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης φορτίων κατανάλωσης ενέργειας και κόστους, όταν ενσωματώνονται συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο κτίριο. Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τον πιο ξεκάθαρο δρόμο στον βέλτιστο σχεδιασμό υποδομών, την παραγωγή ενέργειας, τη διαχείριση του κτιρίου και την έξυπνη φόρτιση ώστε το eΜobility να γίνει πραγματικότητα.
Ανακαλύψτε όλες τις διαθέσιμες λύσεις της Schneider Electric για την ηλεκτροκίνηση εδώ.