Παρακολουθούμε από την πρώτη μέρα το έργο του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα του τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ένα πείραμα από κάθε άποψη γιατί ο πρωθυπουργός ανέθεσε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο σε ένα διακεκριμένο καθηγητή, τον κ. Πάνο Τσακλόγλου που είχε διεκπεραιώσει με επιτυχία και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές την περίοδο 2013-2015 ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group. Περιμέναμε λοιπόν να δούμε πώς θα τα πήγαινε ένας τεχνοκράτης σε μια κατεξοχήν πολιτική θέση.
Να θυμίσουμε, αν και δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαίο, ότι το Ασφαλιστικό είναι ένας από τους λόγους που το 2010 χρεοκοπήσαμε.
Δεν ήταν μόνο το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης αλλά το χάος που επικρατούσε μετά την ενοποίηση των Ταμείων και βέβαια το όνειδος των εκκρεμών συντάξεων.
Όταν στην πρώτη συνέντευξη ακούσαμε τον κ. Τσακλόγλου να ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει ένα νέο ταμείο κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, κάτι που ήταν και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε πολλές επιφυλάξεις ότι μέσα σε όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν θα υλοποιούνταν κι αυτό.
Κι όμως. Διαβάζοντας στον Τύπο της περασμένης Κυριακής έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας του ΤΕΚΑ δεν πιστεύαμε στα μάτια μας.
Καταρχάς μεγάλη εντύπωση προκαλούν τα νούμερα. Οι 160.000 νέοι (και ηλικιακά) ασφαλισμένοι είναι η πειστικότερη απόδειξη για την πορεία της οικονομίας.
Βέβαια, δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιους κλάδους καταγράφονται οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας αλλά θυμίζουμε ότι πριν από λίγα, μόλις, χρόνια η αγορά εργασίας για τους νέους ήταν νεκρή.
Το ΤΕΚΑ είναι μια μεταρρύθμιση και χτίστηκε με τρόπο διαφορετικό. Η επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε με κριτήριο την καταλληλότητα και την επαγγελματική τους εμπειρία, από ανεξάρτητο συμβούλιο επιλογής, δημιουργήθηκε ένα νέο, λειτουργικό, υπολογιστικό σύστημα, ενημερώθηκαν εργοδότες και ασφαλισμένοι και όλα αυτά έγιναν από τα ίδια τα στελέχη του ΕΦΚΑ.
Και τώρα ξεκινάει η νέα μεγάλη πρόκληση για το ΤΕΚΑ, αφού από τη νέα χρονιά μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα της κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης οι ασφαλισμένοι που έχουν γεννηθεί από την 1/1/87 και μετά και έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας πριν το 2022. Η ένταξή τους είναι προαιρετική και το ΤΕΚΑ πρέπει να τους πείσει να το κάνουν.
Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Απαιτείται μια μεγάλη καμπάνια αλλά και εμπλοκή των στελεχών του ΕΦΚΑ. Αυτοί είναι που θα πρέπει να βρουν τους ασφαλισμένους, να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, να κάμψουν εύλογους ενδοιασμούς και να τους πείσουν να ενταχθούν σε αυτό. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να ζητηθεί και η βοήθεια έμπειρων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς για να εκπαιδευτούν τα στελέχη του ΕΦΚΑ στα μυστικά της.
Η μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει ολοκληρωθεί, διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στα Επαγγελματικά Ταμεία. Τώρα όμως ξέρουμε όλοι πως γίνεται μια μεταρρύθμιση: με εξειδικευμένη, τεχνοκρατική γνώση, πολιτική στήριξη, σκληρή δουλειά και επιμονή.
Αναμένουμε τη συνέχεια.