- Ούτε το πάγωμα της δόσης, ούτε oι συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς. Η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα κάτω και από την τιμή έκδοσης του δεκαετούς, αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κυρίως με την άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
- Η αγορά μεσοπρόθεσμα δείχνει να ενθουσιάζεται περισσότερο από την προοπτική της οικονομίας και την πολιτική αλλαγή, τις επερχόμενες αναβαθμίσεις και την επικείμενη συμφωνία στις 5 Απριλίου για την εκταμίευση του 1 δισ. Τα προβλήματα και ο σκεπτικισμός για τις τράπεζες και τη μάχη των κόκκινων δανείων παραμένουν ενεργά, όπως δείχνει και η αύξηση των short θέσεων, αλλά οι ανησυχίες φαίνεται πως μετατοπίζονται προς το τέλος του χρόνου.
- Ωστόσο, τα προβλήματα που εμπόδισαν την επίτευξη συμφωνίας για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ισχυρά στο τραπέζι και ενισχύουν τον γενικότερο προβληματισμό. Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι πολλαπλές και επεκτείνονται οριζοντίως και καθέτως στο προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου. Οι τραπεζίτες, δεν θέλουν επ΄ουδενί να αναδειχθούν οι διαφωνίες και το εύρος τους, ώστε να μην εγερθούν ανησυχίες που θα προκαλέσουν συμπεράσματα αναλυτών και πιθανόν πιέσεις στις μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι πριν δέκα ημέρες μέχρι και κείμενο του δήθεν συμφωνημένου νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία είχαν διαρρεύσει στον τύπο.
- Οι μεγάλες εστίες τριβών αφορούν τα περιουσιακά όρια, την ένταξη στο νέο πλαίσιο και των επιχειρηματικών δανείων αλλά και μία ακόμα σειρά θεμάτων τα οποία είναι κρίσιμα για το περιεχόμενο της ρύθμισης. Η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης, αλλά ούτε κι οι θεσμοί που επιμένουν σε μία ρύθμιση που θα προστατεύει μόνον τους απολύτως αδύνατους. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πάντως θα πρέπει με αμοιβαίες
υποχωρήσεις να επέλθει συμφωνία.
- Όσα εξώδικα και να στείλει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης στην Τράπεζα της Ελλάδος, όσα νομικά -ουσιαστικά και μη- όπλα να χρησιμοποιήσει, θεωρείστε δεδομένο ότι μετά το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θεωρητικά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ο κ. Ρουμελιώτης θα υποχρεωθεί να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει από το γραφείο του. Για την Πέμπτη, η στήλη κρατά μια επιφύλαξη λέγοντας θεωρητικά, επειδή η σύγκλιση του ΔΣ θεσμικά είναι αρμοδιότητα του Προέδρου.
- Και εφόσον εκτός απροόπτου η θητεία του κ. Ρουμελιώτη ως προέδρου της Attica Bank έχει ζωή μετά βίας 48 ωρών, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιός πρόκειται να τον διαδεχθεί; Υπάρχουν δύο υποψηφιότητες για τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρώτη είναι αυτή του πρώην στελέχους της Εμπορικής Τράπεζας και πρώην προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργου Μιχελή. Για λόγους όμως που δεν συνδέονται με επαγγελματικά ζητήματα και τους οποίους η στήλη σέβεται είναι πιθανόν η συγκεκριμένη επιλογή να μην προχωρήσει.
- Σε αυτήν την περίπτωση, περνάμε στην επόμενη επικρατέστερη επιλογή, η οποία είναι αυτή της κ. Κερασίνας Ραφτόπουλου, η οποία ως γνωστόν είναι σαν την Coca Cola και πάει με όλα.
- Το εγχείρημα της ΤΙΤΑΝ να αλλάξει έδρα, ως γνωστόν ναυάγησε κατά τελείως απογοητευτικό τρόπο για το μέγεθος και την ιστορία του βιομηχανικού ομίλου, κυρίως λόγω της υπερβολικής αυτοπεποίθησης που έφτασε στα όρια της αλαζονείας των βασικών μετόχων. Τώρα φαίνεται πως το εγχείρημα προσέκρουσε και σε νομικούς υφάλους. Καλά ξεμπερδέματα.