- Μέχρι το 1,94% υποχώρησε χθες η απόδοση του δεκαετούς με τη «βοήθεια» φυσικά του Μάριο Ντράγκι. Η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται και σχεδόν καθημερινά καταγράφονται νέες επιδόσεις σε επίπεδα ρεκόρ. Η επανέναρξη του προγράμματος QE θα ωφελήσει τα ομόλογα της περιφέρειας και η Ελλάδα έχει βάσιμες πιθανότητες, μερικούς μήνες μετά την έναρξη του QE να ενταχθεί στον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
- Με την άρση των capital controls δρομολογημένη, τα βασικά νομοσχέδια ψηφισμένα ως τον Σεπτέμβριο, το APS στον… «φούρνο» και τις αναβαθμίσεις οικονομίας και τραπεζών δεδομένες ως το τέλος του χρόνου, το ΧΑ φαίνεται να επιφυλάσσει πολλές συγκινήσεις. Οι πρώτες κρίσιμες ημερομηνίες είναι στις 2 Αυγούστου που αναμένεται ο χρησμός της Fitch (με τις πιθανότητες να είναι για βελτίωση των προοπτικών της χώρας) και στις 23 Αυγούστου η σκυτάλη περνά στη Moody's.
- Από τον Μάρτιο του 2014 που οι Lamda, Fosun και Al Maabar κατέθεσαν τη μοναδική προσφορά για το Ελληνικό έχουν περάσει πέντε χρόνια και τρεις μήνες. Είναι αρκετός χρόνος για να παντρευτείς και να χωρίσεις ή για να χρεοκοπήσεις ή για να μεταναστεύσεις κόκ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα του Ελληνικού που προσεγγίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Σπ. Λάτση.
- Οι Κινέζοι της Fosun, μετά και το φέσι με τη Folli Follie, δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Δηλαδή ούτε φεύγουμε λένε, ούτε και μένουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν ο επενδυτής δεν απαντά, σημαίνει ότι είναι εκτός.
- Στην Al Maabar τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί αυτοί σηκώνουν τα τηλέφωνα. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι ο θείος του ξάδελφου του σεΐχη και ο ανιψιός της γυναικαδελφής του πρίγκιπα ή κάπως έτσι τέλος πάντων, καθώς σε αυτά τα πέντε χρόνια ένας άλλος της οικογένειας ανέλαβε επικεφαλής του Al Maabar. Και ο νέος ισχυρός άνδρας δεν έχει αντίρρηση για το Ελληνικό, αλλά έχει κάποιες ιδέες που θέλει να συζητήσει.
- Με απλά λόγια στα πέντε χρόνια που κύλησαν άπρακτα για το Ελληνικό, οι ξένοι επενδυτές (και δικαίως) άρχισαν να προβληματίζονται για το που πάνε να μπλέξουν. Και επειδή η Κυβέρνηση τρέχει και δεν είναι δυνατόν να αρθούν τα εμπόδια για το Ελληνικό και να μην ξεκινήσουν αμέσως τα έργα, αυτά τα ζητήματα χρήζουν άμεσης και έγκυρης διευθέτησης.
- Επιπλέον αφενός λόγω των υπαναχωρήσεων των συνεταίρων και αφετέρου λόγω της προσδοκίας για ομαλοποίηση των επιχειρηματικών συνθηκών στη χώρα, η Lamda είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει ένα μέρος του έργου και να μην έχει εμπλοκή μόνον ως project manager.
- Τέλος να σημειώσουμε πως ένα μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την έναρξη του Ελληνικού φαίνεται πως θα προέλθει από χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών ενώ ο όμιλος Λάτση θα εξασφαλίσει και χρηματοδότηση από ξένες τράπεζες. Επίσης το επιχειρηματικό σχήμα που θα σηκώσει το βάρος της επένδυσης του Ελληνικού αναμένεται να εμπλουτιστεί στην πορεία.