Το έχουμε ξαναπεί από αυτή τη στήλη. Η κυβέρνηση οδεύει ολοταχώς για ανασχηματισμό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η απόφαση έχει «κλειδώσει». Σενάριο πρόωρων εκλογών δεν υφίσταται στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός διαθέτει την απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών, και αν υπάρχει ένας δρόμος μπροστά, αυτός είναι μόνο να οδηγήσει το καράβι μακρυά από τη Σκύλλα της πανδημίας και τη Χάρυβδη της ύφεσης, με τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
Δεν ξέρουμε ακόμη αν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή διορθωτικός. Γνωρίζουμε όμως ότι θα είναι ουσιαστικός. Πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο και θα έχει ως κεντρικό άξονα τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομία και τις επενδύσεις, όπου θα δοθεί και μάχη των επόμενων ετών ώστε η ανάκαμψη να μετουσιωθεί σε ανάπτυξη.
Επειδή, όμως, ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι μακρύς, το καλοκαίρι μπροστά μας και οι Σειρήνες χαλάρωσης του κυβερνητικού έργου μπορεί να παρασύρουν πολλούς υπουργούς να κατεβάσουν τα μολύβια νωρίτερα, ας κρατήσουμε καλού κακού μια επιφύλαξη για τον χρόνο. Γιατί μπορεί οι πληροφορίες να λένε ότι είναι ειλημμένη απόφαση ο ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο, αλλά ποιος αποκλείει να γίνει και νωρίτερα;
---
Στο μέτωπο των Ελληνικών Πετρελαίων, ο μεγαλύτερος όμιλος διύλισης της χώρας γυρίζει σελίδα. Εκτός από την στροφή του στα φωτοβολταικά, τις τεχνολογίες ΑΠΕ και την δημιουργία ενός πιο πράσινου χαρτοφυλακίου, από τις 30 Ιουνίου και μετά, αλλάζουν και τα δεδομένα ως προς την σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου. Το Δημόσιο παύει για πρώτη φορά στην ιστορία να ορίζει την πλειοψηφία των μελών στο διοικητικό συμβούλιο με βάση τον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση. Τα ΕΛΠΕ μπαίνουν σε τροχιά ουσιαστικού απογαλακτισμού τους από το Δημόσιο, όσον αφορά στη διοίκησή τους, τηρώντας ωστόσο στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που αυτά έχουν αναλάβει, μεταξύ των οποίων και η τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας για τον επαρκή εφοδιασμό της χώρας. Στην πράξη, από το τέλος Ιουνίου και μετά, το Δημόσιο σταματά να διορίζει τα 7 επί συνόλου 13 μελών στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ -το 47% ελέγχεται από την Paneuropean του ομίλου Λάτση και το 35,5% από το Δημόσιο. Στο σύνολό τους, τα μέλη του νέου Δ.Σ. θα εκλέγονται πλέον από τη Γενική Συνέλευση, δηλαδή απευθείας από τους μετόχους. Η αλλαγή σελίδας θα γίνει στις 30 Ιουνίου, οπότε και θα μάθουμε την σύνθεση του νέου ΔΣ του ομίλου και ενώ θα έχει προηγηθεί νωρίτερα, στις 20 Μαίου, έκτακτη γενική συνέλευση για την αλλαγή του καταστατικού. Η οργανωτική ανασυγκρότηση και ο στρατηγικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ σε έναν πιο πράσινο όμιλο θα αποτελέσουν αντικείμενο πρωινής συνάντησης της διοίκησης με τον υπ. Ενέργειας Κ.Σκρέκα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
---
O δρόμος για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Μπορεί το «εργαλείο» με τη βοήθεια και των κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή να βοήθησε τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια. Ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει και θα βελτιωθεί όμως το πρόβλημα παραμένει και για να ακριβολογούμε έχει μεταφερθεί στα ομόλογα.
Το παράδειγμα της πρώτης εταιρείας που είναι εισηγμένη στην Παράλληλη αγορά του ΧΑ, της CAIROMEZZ είναι ενδεικτικό.
Η εν λόγω εταιρεία η οποία γεννήθηκε μετά την ομώνυμη τιτλοποίηση της Eurobank, διαθέτει στο ενεργητικό το 75% των ομολόγων της μεσαίας διαβάθμισης και το 44,9% των junior ομολόγων των οποίων η αρχική αποτίμηση είχε υπολογιστεί στα 57,8 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έκλεισε τη χρήση του 2020 με μηδενικά έσοδα καθώς τα χρήματα που εισπράττονται από την ανάκτηση των κόκκινων δανείων – με παγωμένους πλειστηριασμούς και άλλα ευεργετικά μέτρα– δεν επαρκούν για να πληρωθούν τα τοκομερίδια των ομολόγων αυτών.
Για να ακριβολογούμε τα όποια έσοδα, διατίθενται κατά προτεραιότητα για την πληρωμή των τόκων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης. Και ό,τι περισσέψει – που από ό,τι φαίνεται δεν περισσεύει –πηγαίνουν και στους υπόλοιπους ομολογιούχους.
Το ερώτημα ενόψει και των υπολοίπων τιτλοποιήσεων που έχουν πάρει σειρά για να ολοκληρωθούν, είναι τι μπορεί να προσδοκούν οι επενδυτές από τα ομόλογα αυτά όταν ήδη συζητείται πλέον ανοικτά να αναπροσαρμοστούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων ακόμη και για τα ομόλογα που έχει εγγυηθεί ο Ηρακλής.
---
Είναι επίσημο: Όσοι αγόρασαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς είναι ήδη κερδισμένοι από 25% έως 30%, αφού το παράγωγο τους δίνει τη δυνατότητα να κλειδώσουν τα κέρδη τους πουλώντας σε συμβόλαια τον αντίστοιχο αριθμό μετοχών. Ο ορισμός του εύκολου χρήματος για τους 9.623 ιδιώτες που πίστεψαν και τόλμησαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ΑΜΚ μέσω του εγχώριου βιβλίου προσφορών. Μπορεί να πάει και πιο ψηλά η μετοχή, σύμφωνοι. Ωστόσο, ένα εύκολο γκολ θα δώσει νέα πνοή στην αγορά και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μεγαλύτερη συμμετοχή.
---
Ένα μέρος των κεφαλαίων που συμμετείχαν στην ΑΜΚ χωρίς να είναι παλαιοί μέτοχοι βρέθηκαν με το ¼ των κεφαλαίων που κατέθεσαν με μετοχές της Πειραιώς. Είναι δεδομένο πως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά θα πουληθούν με την εισαγωγή των νέων τίτλων. Από την άλλη την Δευτέρα, λόγω και της εισόδου της μετοχής στον δείκτη Russell, θα έχουμε «αναγκαστική» ζήτηση 20 εκατομμυρίων τίτλων από τα index tracking funds. Αυτό ουσιαστικά θα απορροφήσει την προσφορά. Κάποιος που θέλει να δει μακριά, θα περιμένει να ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση και να δει τον τίτλο σε δεύτερο χρόνο. Κάποιος που αξιοποίησε χρήματα με καθαρά κερδοσκοπική στρατηγική, θα πουλήσει. Άλλος που θέλει να τοποθετηθεί και δεν μπόρεσε περιμένει να αγοράσει κοκ. Αυτό είναι το χρηματιστήριο. Το κόστος ακόμη και για όσους αγόρασαν μετοχές τελευταία μέρα πριν την ΑΜΚ είναι στα 1,35 ευρώ. Η λογική λέει ότι η μετοχή την Παρασκευή ή τη Δευτέρα μπορεί να διαπραγματευτεί έως εκεί. Το τι θα συμβεί μέχρι τότε κανένας δεν το ξέρει. Το θέμα είναι ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν -και λογικό ήταν- αλλά οι περισσότεροι παλαιοί μέτοχοι έχουν μεγάλες απώλειες. Αν επιχειρήσουμε μια εκτίμηση, θα σταθούμε στη συμπεριφορά του συμβολαίου που έχει «φωτογραφίσει» ότι η μετοχή θα διαπραγματευτεί πέριξ του 1,40-1,55 τις πρώτες ώρες.
---
Για τους «ζαβολιάρηδες» που θέλησαν να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ αύξησης κεφαλαίου (1,15) και τρέχουσας τιμής (2,5) τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν πολύ. Χθες υπήρξαν τηλεφωνήματα που ζητούσαν μετοχές απεγνωσμένα μέσω της μεθόδου 6 για να κλείσουν την εκκαθάριση. Μη σας πω ότι το ακουστικό έβγαζε και άγχος…
---
Κακώς, πολύ κακώς το Χρηματιστήριο έδωσαν περιθώριο στις εισηγμένες να βγάλουν αποτελέσματα ως το απόγευμα της 5ης Μαΐου και ενώ ήδη άλλες εταιρείες έχουν ήδη δημοσιεύσει πρώτο τρίμηνο. Οι επενδυτές μαθαίνουν τα αποτελέσματα 125 ημέρες αργότερα από τους βασικούς μετόχους οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις ασκούν διοίκηση. Ασύμμετρη πληροφόρηση και φαινόμενα που κάθε άλλο βοηθούν την διαφάνεια και την ισότιμη ενημέρωση της Αγοράς.
---
Παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού που είχε να διαχειριστεί η Intralot, η εισηγμένη κατάφερε να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, ενώ έχουν ήδη ανανεωθεί σημαντικά συμβόλαια στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία και στην Ολλανδία.
---
Ωστόσο, η κατάσταση μόνο ρόδινη δεν είναι. Στο πιστοποιητικό της λογιστικής κατάστασης της Intralot αναφέρεται: «Γνώμη χωρίς επιφύλαξη – με ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά στο ενοποιημένο σχέδιο -222,8 εκατ. ευρώ ενώ η μητρική έχει καθαρή θέση μόλις 7,8 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί και από ζημιές 21 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με πώληση παγίων, ζημιές απομείωσης και διαγραφής παγίων. Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και κυρίως με τους ομολογιούχους.
---
Πάντως ο Σωκράτης Κόκκαλης το παλεύει να πετύχει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης. Πότε αναμένεται να κλείσει το deal με τους ομολογιούχους; Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υπάρξει πρόοδος για την κεφαλαιακή διάρθρωση της εισηγμένης, και ο Ιούνιος πιθανόν να αποτελέσει το τέλος της δύσκολης διαδρομής.
---
Ισχυρές οι επιδόσεις της Intrasoft, επιβεβαιώνοντας την παραδοχή ότι η περσινή χρονιά λόγω και της πανδημίας ήταν πολύ καλή για τις εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής. Οι πωλήσεις λοιπόν, σε σχέση με το 2019, αυξήθηκαν κατά 10,8%, σε 197,3 εκατ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,2 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ το 2019. Η ζήτηση για υπηρεσίες, προϊόντα και τεχνολογικές εφαρμογές λόγω των αλλεπάλληλων lockdown ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του κλάδου πληροφορικής το 2020.
---
Με σημαντική άνοδο των οικονομικών της μεγεθών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για την Πετρόπουλος. Η εισηγμένη κατάφερε να συγκρατήσει πέρυσι τον τζίρο της και τα EBITDA της Όπως σημειώθηκε κατά την ενημέρωση αναλυτών οι θετικές οικονομικές επιδόσεις οφείλονται σε επιμέρους αγορές, όπως λ.χ τα αγροτικά οχήματα. Να υποθέσουμε ότι το ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή αυξάνεται;
---
Επιστροφή στα οικονομικά μεγέθη του 2019 από το…2025 αναμένει ο ξενοδοχειακός όμιλος Λάμψα (Μεγάλη Βρετάνια, King George, Sheraton Ρόδου κ.α). Οι εκτιμήσεις της διοίκησης μιλούν για ήπια ανάκαμψη φέτος, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά κατά την οποίθα ο κύκλος εργασιών κατέγραψε πτώση 77%. Βάσει όσων αναφέρονται στην έκθεση της διοίκησης για φέτος αναμένεται αύξηση εσόδων, ωστόσο αυτά θα διαμορφωθούν περίπου 60% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019. Εν ολίγοις και φέτος αναμένονται ζημιές, ωστόσο προκύπτουν και δύο θετικές ειδήσεις για τον όμιλο. Πρώτον πως υπάρχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της μητρικής και δεύτερον οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας δεσμεύονται να καλύψουν ενδεχόμενες ανάγκες σε κεφάλαια, εφόσον πάντα προκύψουν.