Black Box: Το πάθημα και το μεγάλο μάθημα για τα «παιδιά» των κρυπτονομισμάτων

Το Liberal Markets καταγράφει εδώ και πολύ καιρό τις εξελίξεις, τις παγίδες και τους κινδύνους της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ή μία από τις μεγαλύτερες φούσκες όλων των εποχών όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, συγκρίνοντάς τη με τη φούσκα της ολλανδικής τουλίπας; Μιλάμε ειδικά για τα κρυπτονομίσματα ως asset και μέσο συναλλαγών γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνολογία Blockchain προκαλεί τρομακτικό disruption που ακόμη δεν έχουμε δει ούτε στο ελάχιστο.

Καταγράφουμε επίσης τις «συνήθειες» της νέας γενιάς ερασιτεχνών επενδυτών που νομίζουν ότι θα γίνουν εκατομμυριούχοι, επενδύοντας τις οικονομίες τους σε κάποιο από τα δεκάδες ψηφιακά νομίσματα που πρωταγωνιστούν κάθε φορά στα «καφενεία» των social media. Εδώ και επτά ημέρες στην αγορά κρυπτονομισμάτων γίνεται «μακελειό», με το Bitcoin να πέφτει 32%, το Ethereum 36%, το Binance Coin 43% κ.ο.κ.

Τα διδάγματα πολλά: Ένα από αυτά είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος σε μία αγορά χωρίς κανόνες, τόσο πιο επίπονη θα είναι και η πτώση. Δεύτερον, όταν επενδύεις σε μία αγορά με συχνές διακυμάνσεις 20% - 30%, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τζογάρεις και μάλιστα σε τραπέζι με… σημαδεμένη τράπουλα.

Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες δεν έχει προηγούμενο. Διότι σήμερα, σε αντίθεση με προηγούμενα sell-off, έχουμε μία αγορά πολύ πιο «γεμάτη», που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων μικροεπενδυτών ανά τον κόσμο αλλά και μεγάλους θεσμικούς ή πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες. Το προηγούμενο μεγάλο «ξεπούλημα» σημειώθηκε στις αρχές του 2018 όταν σε διάστημα 4 μηνών, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων (τότε μονοπωλούσε την αγορά σε συντριπτικό ποσοστό το Bitcoin), γκρεμίστηκε από τα 797 δισ. δολάρια που βρισκόταν τον Ιανουάριο, στα 247 δισ. δολάρια τον Απρίλιο. Πτώση 69% ή 550 δισ. δολάρια.

Το sell-off που βιώνουμε τώρα, εξελίχθηκε σε όλο του το μεγαλείο σε ακριβώς 7 ημέρες, χωρίς να ξέρουμε αν θα συνεχιστεί. Από τα 2,55 τρισ. δολάρια που χτύπησε ιστορικό υψηλό στις 12 Μαΐου, η αγορά κρυπτονομισμάτων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος για να φτάσει χθες στα 1,54 τρισ. δολάρια. Η πτώση μέχρι στιγμής είναι της τάξης του 40% και μοιάζει πολύ πιο ήπια από το 2018.

Όμως δεν είναι. Σε μία εβδομάδα χάθηκαν 1 τρισ. δολάρια από μία αγορά που ενώ θέλει να «φωνάζει» ότι είναι ανεξάρτητη και «αποκεντρωμένη», γίνεται έρμαιο των tweet του Έλον Μασκ και των διαθέσεων των κινεζικών αρχών.

Το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα μπορεί να ξανασηκωθούν και να φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά στο μέλλον. Όμως θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όσους πιστεύουν στο εύκολο χρήμα ότι το ρίσκο είναι τόσο μεγάλο όσο και η ταχύτητα με την οποία τουιτάρει ο Έλον Μασκ…

Να με συμπαθάτε αλλά όσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι… μπιτ για μπιτ-coin!

---

Η ΕΚΤ δεν έχει καλά νέα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Το μήνυμα που στέλνει είναι πως η επιστροφή στην κανονικότητα που συνεπάγεται απόσυρση των έκτακτων μέτρων, θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες εταιρειών και εν τέλει θα αυξήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, θα πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών και θα τις ωθήσουν να πάρουν αυξημένες προβλέψεις. Τα παραπάνω είναι ένα καμπανάκι για τους επενδυτές που θα πρέπει να περιμένουν αυξημένο volatility στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και μια επιβεβαίωση του Γιάννη Στουρνάρα που από καιρό προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Γ. Ζαββό ότι καλός ο «Ηρακλής» και οι τιτλοποιήσεις, αλλά αν δεν ετοιμαστούμε για την Bad Bank, οι συνθήκες θα δυσκολέψουν πολύ στο μέλλον.

---

Έδωσε κανείς σημασία στο γεγονός ότι η για πρώτη φορά δημοπρασία διετών ομολόγων του Γερμανικού Δημοσίου τεχνικά δεν καλύφθηκε; Το cover ratio διαμορφώθηκε μόλις στο 0,9x γιατί οι επενδυτές δεν προσέφεραν λεφτά. Είναι μια ένδειξη πως οι αγορές ομολόγων είναι πολύ θορυβημένες.

---

Πηγές κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία για το IRC επισημαίνουν ότι απομένουν λίγες αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες  μεταξύ της κοινοπραξίας INSPIRE Athens (Mohegan Gaming και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και του Ελληνικού Δημοσίου όσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης. Εφόσον κλείσουν οι κρίσιμες αυτές εκκρεμότητές, σειρά παίρνει η οριστικοποίηση του land agreement με τη Lamda Development. Στόχος όλων των πλευρών είναι να ολοκληρωθούν σύντομα οι συμφωνίες ώστε να αποσταλούν οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχετικός προσυμβατικός έλεγχος. 

---

Θυμίζουμε ότι ο  Ray Pineault, CEO της Mohegan, έχει εκτιμήσει ότι με δεδομένη τη διάρκεια κατασκευής των 36 μηνών το συγκρότημα θα είναι έτοιμο την περίοδο 2025-26.

---

Mega επενδύσεις ύψους 29,1 εκατ.ευρώ σχεδιάζει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μετά και το δυναμικό ξεκίνημα του έτους που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο. Από αυτές τα 24,7 εκατ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στα Οινόφυτα, ενώ σε ό,τι αφορά στον κλάδο χαλκού το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 3,5 εκατ.ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 2,1 εκατ.ευρώ υλοποιήθηκαν από τη θυγατρική Sofia Med και αφορούν στην υλοποίηση αναβαθμίσεων προς τη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας.

---

Στο σφυρί βγαίνει για άλλη μία φορά το ξενοδοχείο Σκιάθος Blue Hotel της «Ιονική Ξενοδοχειακή» με τιμή εκκίνησης 7,6 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 4 ορόφους, είναι επιφάνειας 3.146 τ.μ. και έχει δυναμικότητα 308 κλινών. Μαζί με αυτό βγαίνουν σε πλειστηριασμό το οικόπεδο, τα ελαιόδεντρα και τα bungalows. Σημειώνεται πως έχουν ήδη κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία για 500 χιλ. ευρώ και εφόσον πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον, μιας και το ακίνητο βρίσκεται σε καλή τοποθεσία.

---

Επέκταση της παρουσίασης της στην Ελλάδα μέσω ενός νέου κέντρου διανομής και αναδιάρθρωσης της σχεδιάζει η Spar International. Μέχρι σήμερα η εταιρεία χρησιμοποιεί τις κεντρικές αποθήκες ΑΛΠΙΚΟ των οποίων έχει παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης ο Δ. Βερούκας. Η εταιρεία είδε τα καταστήματα με την ένδειξη Spar να καταγράφουν πτώση στις πωλήσεις της 19,3% στα 52,4 εκατ. ευρώ το 2020 εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, εκτός από ανάπτυξη του online καναλιού πώλησης και ενίσχυση της παρουσίας του brand στην ελληνική αγορά μέσω της προσθήκης 14 νέων σημείων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ πέρυσι ο όμιλος τζίραρε διεθνώς περίπου 39,8 δις. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 7,4% σε σχέση με το 2019.

H στήλη έγκαιρα σας έχει ενημερώσει πως η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε επίκεντρο μεγάλων επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Αμερικανικές εταιρείες πρωτοστατούν στο ενδιαφέρον αυτό. Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει με νέα επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που αφορά σε δύο νέες δομές για έρευνα και ανάπτυξη, που θα εγκατασταθούν σε τέσσερα κτήρια του εμπορικού East Plaza. Οι συνολικές επενδύσεις της αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Μαθαίνουμε πως η εταιρεία δεν αποκλείει και άλλες επενδύσεις στο μέλλον, ενώ μέσα στο έτος αναμένεται νέα μεγάλη επένδυση από μία ακόμη αμερικάνικη εταιρεία.