Το business plan Νεμπή που αλλάζει πίστα τον ΟΤΕ, το επενδυτικό μπαράζ της ΔΕΗ, το roadshow της Morgan Stanley, αναταράξεις λόγω BAF, το στοίχημα της ΕΧΑΕ, οι δασμοί Τραμπ, τα μηνύματα Στάσση και η ώρα της Klarna

Στη μεγάλη συνεισφορά του ομίλου ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα επέλθει με τη βελτίωση των υποδομών οπτικής ίνας, του 5G και της νέας υπηρεσίας Fixed Wireless Access, αναφέρθηκε ο CEO, κ. Κώστας Νεμπής, στην παρουσίαση του νέου στρατηγικού πλάνου του ομίλου.

Το δίκτυο Fiber to the Home (FTTH) συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά για να καλύψει το 65% της χώρας έως το 2027. Ο κ. Νεμπής ανέφερε ότι η μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει ο όμιλος θα παραμείνει αυξημένη, ενώ μπορεί να βελτιωθεί.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι η ανάπτυξη, η οποία θα επέλθει με την επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας και των δικτύων 5G κινητής τηλεφωνίας, αλλά και την αύξηση της διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η πολιτεία να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την πειρατεία.

Παραμένοντας στο ρόλο της πολιτείας, αναφέρθηκε και στην υψηλή φορολογία σε σταθερή, κινητή και συνδρομητική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στις 2-3 χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη φορολογία, κατάλοιπο της μνημονιακής περιόδου. Έχει γίνει η πρώτη κίνηση με την κατάργηση του φόρου 5% στις υψηλές ταχύτητες σταθερής (πάνω από τα 100 Mbps). Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις θυγατρικών, πέραν της Telekom Romania Mobile, ο όμιλος δεν προτίθεται να πουλήσει άλλη εταιρεία. Ειδικά για την OTE Estate αναφέρθηκε ότι η εταιρεία κατέχει πάνω από 2.600 ακίνητα, τα οποία αξιοποιούνται είτε για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του οργανισμού ή για εκμίσθωση, προκειμένου να συνεισφέρουν στα έσοδα του ομίλου.


Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, σε συνέχεια της έναρξης κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, συνολικής ισχύος περίπου 100MW.

Η εταιρεία πατάει «γκάζι» στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠE, με τα νέα αιολικά πάρκα να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, στη Φωκίδα και στην Αργολίδα. 

Με την ολοκλήρωση των έργων, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, η ετήσια αναμενόμενη παραγωγή των τριών πάρκων θα ξεπερνά τις 280 GWh, αποτρέποντας την εκπομπή άνω των 142.000 τόνων CO2.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος είχε ολοκληρώσει άλλο ένα mega deal στον κλάδο των αιολικών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη νότια Εύβοια και στη Λακωνία, ισχύος 66,6 MW από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Το «μπαράζ» επενδύσεων της ΔΕΗ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη αιολικών σταθμών, συνεχίζοντας παράλληλα τα έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμο, ήλιο, νερό, γεωθερμία και βιομάζα) όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Μην ξεχνάμε την, επίσης, πρόσφατη εξαγορά στη Ρουμανία του χαρτοφυλακίου αιολικών έργων, σε λειτουργία ισχύος 629 MW από την Evryo Group (όμιλος Macquarie), αλλά και την ακόμα πιο πρόσφατη ανακοίνωση της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών σε αιολικό πάρκο, ισχύος 140 MW, στην Ανατολική Ρουμανία, ένα ακόμα mega έργο που έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του Ομίλου ΔΕΗ. Έτσι, τα αιολικά πάρκα έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν πλέον το 90% του πράσινου χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στη Ρουμανία.


Στον κόσμο της ακτοπλοΐας, ο επίναυλος καυσίμου (BAF) έχει μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για κάποιες εταιρείες, ενώ οι υπόλοιποι παλεύουν με τις συνέπειες. Παρά τη μείωση των τιμών καυσίμων, ο BAF παραμένει στα ύψη, επιβαρύνοντας τις εμπορικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις θαλάσσιες μεταφορές. Το αποτέλεσμα; Αυξημένο κόστος προϊόντων, μειωμένη ανταγωνιστικότητα και οι νησιωτικές κοινότητες να πληρώνουν το τίμημα. Ήρθε η ώρα οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν δράση, επιβάλλοντας διαφάνεια και δικαιοσύνη στον υπολογισμό του BAF, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.


Ικανοποιημένοι έμειναν οι αναλυτές από τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ για το εννεάμηνο, ενώ η καλή πορεία αποτυπώθηκε και στο ταμπλό, με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο και να μπαίνουν ίσως οι βάσεις για αντιστροφή της πτωτικής πορείας. Η διοίκηση συνεχίζει τις προσπάθειες αναβάθμισης της αγοράς και κάνει ό,τι είναι απαραίτητo, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουν οι οίκοι, μέσω των κανόνων τους.

Ήδη, είναι σε λίστα παρακολούθησης από S&P και FTSE και περιμένει τις αξιολογήσεις και από τους άλλους δύο οίκους, ήτοι MSCI και Stoxx. Στο εννεάμηνο, τα EBITDA αυξήθηκαν 28,7% και τα καθαρά κέρδη 37,5% και στα 13,2 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο της χρήσης φαίνεται πως η αποτίμηση θα παραμείνει κοντά στα 100 δισ. ευρώ και πως η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών θα είναι κοντά στα 130 εκατ. ευρώ. Οι νέες εισαγωγές (Τράπεζα Κύπρου, Αεροδρόμιο Αθηνών, Noval και Softweb), αλλά και οι διαθέσεις μετοχών, όπως και οι αυξήσεις κεφαλαίου, στήριξαν τα έσοδα. Να σημειωθεί πως στο τέταρτο τρίμηνο υπάρχουν δύο σημαντικές αυξήσεις, αυτή της Cenergy αλλά και της Attica Βank.


Μιας και ο λόγος είναι για την ΕΧΑΕ, να σας ενημερώσουμε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει το καθιερωμένο πλέον road show στο Λονδίνο, σε συνεργασία με τη Morgan Stanley και τις τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες. Η παρουσία των ελληνικών εισηγμένων είναι μεγάλη και συνολικά θα παρουσιαστούν 37 εταιρείες στους ξένους πελάτες του οίκου.

Τις εργασίες θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα υπάρξει συζήτηση με τους αναλυτές της Morgan Stanley και τη συμμετοχή του Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Δύο μέρες θα κρατήσει το συνέδριο (2 και 3 Δεκεμβρίου) και οι εταιρείες που θα είναι εκεί είναι: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Αεροδρόμιο Αθηνών, ΕΥΔΑΠ, Austriacard, Autohellas, Avax, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Eurobank, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Aktor Group, Intralot, Κρι-Κρι, Lamda, Metlen, Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Optima Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν, Trade Estates, και όμιλος Βιοχάλκο (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Noval Property).

Με λίγα λόγια, είναι σχεδόν όλη η αφρόκρεμα της αγοράς μας. Να σημειωθεί πως στις 9 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές εισηγμένες ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη, για το road show της Capital Link. Και εκεί θα κάνει παρέμβαση ο Πρωθυπουργός, αλλά μέσω διαδικτύου.


Δύο μεγάλες διανομές έχει η σημερινή μέρα. Δύο μετοχές της Εναλλακτικής Αγοράς, από τη λεγόμενη κατηγορία ΜΕΖΖ, διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου, το οποίο μάλιστα αντιστοιχεί σε διψήφιο ποσοστό απόδοσης. Συγκεκριμένα, σήμερα, οι μετοχές της Phoenix διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,0128 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η απόδοση είναι 14,2%. Επίσης, σήμερα οι μετοχές της Sunrise θα διαπραγματεύονται και αυτές χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή ποσού 0,0504 ευρώ ανά μετοχή. Εδώ, η απόδοση είναι 16,2%.


Στον αναβαθμισμένο και καθοριστικό ρόλο του Ομίλου ΔΕΗ, στην ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική σταθερότητα, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, κατά την κεντρική ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου «Geopolitics and Energy Security: A Brussels Conversation», που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ειδική μνεία έκανε στις επιλογές που έχουν καταστήσει σήμερα τον Όμιλο ως τη μεγαλύτερη πλέον εταιρεία κοινής ωφελείας στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη ευθύνη που έχει, ως προς τη διαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε ο CEΟ της ΔΕΗ, ο ρόλος του Ομίλου αφορά πλέον στην περιχαράκωση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την προώθηση της ανάπτυξης και της προόδου, μέσω προσιτών και καινοτόμων λύσεων. «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι κρίσιμων οδών μεταφοράς ενέργειας. Και ως εκ τούτου, έχουμε να παίξουμε βασικό ρόλο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Στάσσης.

«Η απανθρακοποίηση δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, ούτε αν πιστεύουμε ή όχι στην κλιματική αλλαγή. Είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας», εκτίμησε ο κ. Στάσσης, αναλύοντας τη σημασία του ρόλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την καίρια θέση της στους διαδρόμους μεταφοράς ενέργειας.

Παράλληλα, έκανε μια εκτενή αναφορά στη μακροχρόνια συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «χωρίς το αμερικανικό LNG, η Γηραιά Ήπειρος θα είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση χωρίς εμφανείς εναλλακτικές λύσεις».


Νέες απειλές εκτόξευσε ο Τραμπ την Τρίτη, υποσχόμενος πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό, την Κίνα και τον Καναδά, τρεις σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, αναστατώνοντας τις αγορές. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιβληθεί πρόσθετος δασμός 10% στα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα και 25% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό. Όπως ήταν φυσικό, οι απειλές έριξαν το δολάριο Καναδά και το πέσο του Μεξικού στην αγορά ισοτιμιών με το αμερικανικό δολάριο να κερδίζει έδαφος.

Η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ τσίμπησε στο 4,3%, αντιστρέφοντας την πρόσφατη πτώση, μετά την επιλογή του Scott Bessent για το υπουργείο Οικονομικών. Η επιλογή αυτή πίεσε το δολάριο και ενίσχυσε τα ομόλογα, λόγω προσδοκιών ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών, έμπειρος άνθρωπος της Wall Street, θα μετριάσει την προσέγγιση του Τραμπ, όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις.

Ωστόσο, οι απειλές του Τραμπ είναι υπενθύμιση ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει την πολιτική των δασμών ως μοχλό πίεσης στους συμμάχους και τους αντιπάλους των ΗΠΑ, ένα άλλο σημάδι ότι η πρόθεσή του είναι να αποκλίνει από τη διεθνή τάξη των χαμηλών δασμών.


Έρχεται η ώρα και της Klarna, της σουηδικής fintech που κατέχει πολύ ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά άμεσων πιστώσεων σε καταναλωτές, διεθνώς γνωστή ως «buy now, pay later», να εισαχθεί σε κάποιο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως ανέφερε το Bloomberg, η εταιρεία υπέβαλε έναν αρχικό φάκελο στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) αναμένεται πως θα λάβει χώρα μέσα στο 2025 και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, η Klarna συνεργάζεται ήδη με τις τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Morgan Stanley για την προετοιμασία της διαδικασίας. Οι διεθνείς αγορές ανέμεναν για πολλούς μήνες να ακούσουν κάτι σχετικά με την είσοδο της εταιρείας σε κάποιο χρηματιστήριο και όπως φαίνεται, η υποβολή του φακέλου έχει άμεση σχέση με ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα που έγινε κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μέτοχοι της εταιρείας απομάκρυναν από το διοικητικό συμβούλιο τον Mikael Walther, αφού αυτός είχε συγκρουστεί πολλές φορές με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Mike Moritz, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Sebastian Siemiatkowski. Ταυτόχρονα, με την υποβολή του φακέλου, η εταιρεία ανέφερε πως η είσοδός της στο χρηματιστήριο θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων που θα κάνει η SEC και ανάλογα με τις συνθήκες των διεθνών αγορών.

Στον αρχικό φάκελο δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μετοχών που σκοπεύει να διαθέσει η εταιρεία στους επενδυτές, ούτε για το ποσό που σκοπεύει να αντλήσει και την τιμή διάθεσης. Δημοσιογράφοι του διεθνούς οικονομικού Τύπου, παράγοντες των διεθνών αγορών και χρηματιστηριακοί αναλυτές υποθέτουν, όμως, πως η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας δεν θα είναι μικρότερη από 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε η συμμετοχή της εταιρείας Chrysalis Investments Ltd στο μετοχικό κεφάλαιο της Klarna και η αγορά των μετοχών έγινε σε τέτοια τιμή που αντιστοιχεί σε περίπου 14,6 δισ. δολάρια, συνολική αξία της σουηδικής fintech. Η τιμή αυτή είναι υπερδιπλάσια αυτής που αντιστοιχούσε στην τελευταία χρηματοδότηση που είχε λάβει η εταιρεία, το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε αναγκαστεί να δεχθεί αποτίμηση 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι συνθήκες τότε δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές στις διεθνείς αγορές, καθώς μόλις είχε αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων και η αναταραχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν πολύ έντονη. Η χρηματοδότηση αυτή είχε κάνει μεγάλη εντύπωση εκείνη την εποχή, καθώς το 2021, η Klarna είχε αντλήσει κεφάλαια πουλώντας μετοχές σε τιμή που αντιστοιχούσε σε συνολική αξία 45,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιθανότατα, η διοίκηση και οι μέτοχοι της επιχείρησης ελπίζουν πως, μέχρι να έρθει η ώρα του IPO, η αποτίμησή της θα είναι πιο ψηλή από τα 15 δισεκατομμύρια, καθώς έχουν προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις για τη βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. Σε αυτά τα πλαίσια έχει αποχωρήσει από αρκετές δραστηριότητες, δίνοντας έμφαση στη σύναψη νέων συνεργασιών στον τομέα των πληρωμών και στις επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πρόσφατα πούλησε ένα τμήμα της, εισπράττοντας 520 εκατομμύρια δολάρια και αγόρασε την εταιρεία Laybuy, η οποία παρέχει υπηρεσίες buy now pay later, στη Νέα Ζηλανδία. Επίσης, ξεκίνησε συνεργασία με την Google Pay και τις διεθνείς εταιρείες πληρωμών Adyen, Xero και Worldpay. Έχει 85 εκατομμύρια πελάτες ανά τον κόσμο και συνεργάζεται με 600.000 εμπόρους και τα οικονομικά της αποτελέσματα βαίνουν βελτιούμενα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα δύο τελευταία ημερολογιακά τρίμηνα ήταν κερδοφόρα και ο διευθύνων σύμβουλος, Siemiatkowski, δήλωσε σχετικά πως η εταιρεία έχει επιστρέψει στην παλιά καλή εποχή της ανάπτυξης και των κερδών. Όσοι επενδυτές ενδιαφέρονται, θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να μοιραστούν αυτά τα κέρδη με τους υφιστάμενους μετόχους της Klarna.


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.