H (άδικη) μουρμούρα για Πειραιώς και η αποστομωτική απάντηση, η τιμή του πετρελαίου και τα διυλιστήρια στο ταμπλό, η ΕΧΑΕ, η βροχή πλειστηριασμών, ο κατώτατος μισθός και οι τριγμοί στα κινεζικά φωτοβολταϊκά

Οι αγορές είναι για μεγάλα παιδιά και όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτές, γνωρίζουμε πως θέλουν χρόνο. Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από πολύ καιρό πάει από το καλό στο καλύτερο. Μόλις βέβαια διορθώσει μία μέρα, αμέσως αρχίζουν τα παράπονα. «Φταίει αυτό, φταίει εκείνο, δεν έπρεπε να γίνει έτσι αλλά αλλιώς» και άλλα τέτοια ακούσαμε με αφορμή τη διόρθωση της Τρίτης. Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως άλλωστε περίμεναν και αρκετά στελέχη της αγοράς, θα έβρισκε το δρόμο της μετά το rebalancing και την τριπλή λήξη των παραγώγων. Δεν πρόλαβε να υποχωρήσει λίγο και αμέσως άρχισαν τα παράπονα.

Και βέβαια η απάντηση ήρθε χθες και ήταν αποστομωτική! Η μετοχή κατέγραψε ράλι και έτσι επανήλθε η ηρεμία. Ποιος θα αμφισβητήσει τις προοπτικές της Πειραιώς και συνολικά των τραπεζών; Ποιος δεν μπορεί να εμπεδώσει τις εκτιμήσεις που έδωσε πριν λίγες μέρες η διοίκηση;

Με καθαρά κέρδη 800 εκατ. ευρώ το 2023, και εκτίμηση για 900 εκατ. ευρώ το 2024 και 1 δισ. ευρώ το 2025 και 2026 είναι δυνατόν να σταματήσουν οι μεγάλοι επενδυτές να την κοιτάζουν; Με αναμενόμενη επιστροφή στις διανομές μερισμάτων, με πρόσφατη την τεράστια υπερκάλυψη του 27% που διέθεσε το ΤΧΣ και με αποτίμηση κάτω από 5 δισ. ευρώ; Αυτό που πρέπει βέβαια να κρατήσουμε είναι ότι οι αγορές δεν έχουν μόνο ανοδική πορεία. Οι διορθώσεις είναι χρήσιμες και πολλές φορές αναγκαίες για να χτίζονται βάσεις και να «χωνεύονται» επίπεδα.


«Τσίμπησε» η τιμή του πετρελαίου και αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις μετοχές των Helleniq Energy και Motor Oil. Χρήσιμη και η πρόσφατη διόρθωση της δεύτερης από τα υψηλά των 28 ευρώ. Η αγορά αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η βελτίωση των μεγεθών στον κλάδο ήρθε για να μείνει. Το απέδειξαν τα αποτελέσματα που δημοσίευσε για τη χρήση 2023, ενώ και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ειδικά στις ΑΠΕ, θα παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ενεργειακή μετάβαση της Motor Oil, αλλά και στη δημιουργία μίας καλής βάσης EBITDA από την ενέργεια που θα υποστηρίζει και επενδύσεις και διανομές μερισμάτων.

Η διοίκηση έχει ανακοινώσει 4 δισ. ευρώ επενδύσεις χωρίς να επηρεαστεί το μέρισμα. Μετά την απόκτηση του 100% της Άνεμος θα έχει επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι φέτος θα δώσει 120 εκατ. ευρώ στον όμιλο ο τομέας των ΑΠΕ. Προφανώς και η πορεία του τουρισμού θα συνεχίσει να δίνει οφέλη στον τζίρο και τα κέρδη από τα καύσιμα, όλων των κατηγοριών.


Η μετοχή της ΕΧΑΕ δεν έχει ακολουθήσει την τάση και μάλιστα πριν ένα μήνα επιβεβαίωσε τεχνικά μία σημαντική αντίσταση και έκτοτε κινείται διορθωτικά πιάνοντας επίπεδα που μάλλον δεν δικαιολογούνται από τις προοπτικές της αγοράς. Οι τζίροι είναι σαφέστατα υψηλότεροι, έχουν αρχίσει δημόσιες εγγραφές, έχει βελτιωθεί η αποτίμηση του Χ.Α. και η μετοχή είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

Υστερεί σημαντικά με άλλα λόγια. Πώς γίνεται όμως μια αγορά να ανθεί και αυτός που λειτουργεί την αγορά να μην ακολουθεί; Ίσως οι επενδυτές περιμένουν νεότερα από την πορεία των κερδών και θέλουν να μάθουν το μέρισμα. Κάποιες αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη επηρέασαν τη μετοχή, αλλά είχε να κάνει με αυξήσεις στους μισθούς και προσέλκυση νέων στελεχών με καλή ειδίκευση που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο όμιλος.


Νέο σχέδιο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πλειστηριασμών ακινήτων καθώς και βελτίωση της διαδικασίας προς όφελος του οφειλέτη, θα καταρτιστεί, καθώς από τη μελέτη των στοιχείων των πλειστηριασμών που έχουν γίνει στο πρώτο δίμηνο του 2024 διαπιστώνεται ότι περίπου 6 στους 10 είναι άγονοι λόγω έλλειψης πλειοδότη. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε περιπτώσεις όπου η τιμή εκκίνησης των ακινήτων φθάνει να είναι ως και 65% χαμηλότερη από την αρχική τιμή. 

Στο 37% ανέρχεται το ποσοστό των πλειστηριασμών ακινήτων του διμήνου Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024 που κατακυρώθηκαν και «άλλαξαν χέρια». Από τους 5.593 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μόλις 2.066 υποθέσεις κατέληξαν σε κάποιο πλειοδότη. Παράλληλα, το 35% των υποθέσεων αφορούσε την περιοχή της Αττικής.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024 ολοκληρώθηκαν 1.976 πλειστηριασμοί με ακίνητα στην Αττική, από τα οποία μόλις τα 850 (ποσοστό 43%), κατέληξαν  στους πλειοδότες.

Από τους πλειστηριασμούς αυτούς οι  472 αφορούσαν κατοικίες (56% επί του συνόλου), οι 53 αφορούσαν καταστήματα (ποσοστό 6%), 41 αφορούσαν γραφεία (ποσοστό 5%) και 7 πλειστηριασμοί που αφορούσαν βιομηχανικούς χώρους (ποσοστό 1%).

Για το σύνολο του 2024, μέχρι στιγμής, έχουν ήδη δρομολογηθεί 23.134 πλειστηριασμοί ακινήτων.


Στα 840 ευρώ μεικτά  ή 718 ευρώ καθαρά, έναντι 667 που είναι σήμερα αναμένεται να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός. Παράλληλα, σχετική εισήγηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) κάνει αναφορά για αυξήσεις της τάξεως 4-5% που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από 811,2 ως 819, μεικτά.

Οι αυξήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν στο υπουργικό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου και αφορούν 550.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Απριλίου 2024.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να μετριαστούν οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και αφετέρου να ισοσταθμιστεί η μη χορήγηση κάποιας έκτακτης παροχής την περίοδο του Πάσχα.

Παρά την αύξηση του μέσου μισθού κατά 20% την τελευταία 4ετία, αναφέρει η εισήγηση του ΚΕΠΕ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 1.250 ευρώ, χαμηλότερος δηλαδή -σε ονομαστικούς όρους- σε σχέση με τα προ 15ετίας επίπεδα.

Παράλληλα, σε πραγματικούς όρους ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο επίπεδο της περιόδου 2004-2006. Αν στόχος είναι να συγκλίνει η χώρα μας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταλήγει το ΚΕΠΕ, υπάρχουν περιθώρια αύξησης του κατώτατου μισθού, υπερκαλύπτοντας τον πληθωρισμό.


H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεσμευτεί για ένα προκαθορισμένο αριθμό επιτοκιακών μειώσεων ακόμα και μετά την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα μελλοντικά μακροοικονομικά δεδομένα, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde την Τετάρτη.

Υπάρχει στήριξη στους κόλπους της ΕΚΤ για μία πρώτη κίνηση μείωσης του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο και η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στο πόσες πρόσθετες μειώσεις θα ακολουθήσουν.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει από διψήφια επίπεδα το φθινόπωρο του 2022 στο 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την Lagarde, οι προϋποθέσεις για το ξεκίνημα του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης περιλαμβάνουν επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων, συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού και νέες προβολές της ΕΚΤ που θα επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%. «Οι αποφάσεις μας θα παραμείνουν εξαρτημένες από τα δεδομένα και θα αντιδρούμε σε αυτά», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.


Εδώ και αρκετούς μήνες, οι κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν τις ηλιακές κυψέλες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ που αποτελούν τις δομικές μονάδες των φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το μερίδιο αυτών των επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων ανέρχεται σε παραπάνω από 90% αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε αυξημένα κέρδη. Το αντίθετο μάλιστα, οι τιμές των δομικών στοιχείων των φ/β συστημάτων βρίσκονται σε πτώση εδώ και πολλούς μήνες, οι εξαγωγές μειώνονται σε αξία και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αρχίζουν να φοβούνται για τις δουλειές τους.

Τα προβλήματα έχουν σχέση με την πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Bloomberg, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 54% το 2023 σε σχέση με το 2022 και οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυναμικότητα των κινεζικών εργοστασίων.

 Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η παραγωγική δυναμικότητα στο τέλος του 2022 είχε φθάσει πάνω από 800 Gigawatt, δηλαδή πολύ παραπάνω από τα 310 Gigawatt του τέλους του 2020. Παρά την μεγάλη εγχώρια ζήτηση που προέρχεται από τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζονται μέσα στην χώρα στα πλαίσια της στροφής της Κίνας προς την «πράσινη» ενέργεια και την αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, η μεγάλη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας έχει οδηγήσει σε υπερπαραγωγή. Αποτέλεσμα αυτής είναι η ένταση του ανταγωνισμού και η πτώση των τιμών.

Για κάποια από τα δομικά στοιχεία των φ/β πάνελ οι τιμές έχουν φθάσει στα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων ετών και αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στις κατασκευάστριες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ ο όγκος των εξαγωγών είχε ανεβεί κατά 14% τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023, η χρηματική τους αξία μειώθηκε κατά 4,2%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, ακόμα και των πολύ μεγάλων του κλάδου.

Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα λόγω και των δασμών που έχουν αρχίσει να επιβάλλουν αρκετές χώρες, σε συνδυασμό με την βιομηχανική πολιτική που εφαρμόζουν πλέον πολλές δυτικές χώρες. Η κατάσταση αυτή έχει δύο βασικές συνέπειες για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Η πρώτη είναι η ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού του κόστους λειτουργίας τους λόγω των μειωμένων περιθωρίων κέρδους, κάτι που οδηγεί και στην μείωση των θέσεων εργασίας.

Η άλλη είναι η απόφαση των επιχειρήσεων να αποκτήσουν παραγωγικές δραστηριότητες και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των δασμών και των άλλων δυσκολιών που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στο Bloomberg σχετικά με την Longi Green Energy Technology (601012 SHENZHEN), η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως στον τομέα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, την Δευτέρα που μόλις πέρασε, πως θα απολύσει το 5% του προσωπικού της, ενώ πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει τελικά ακόμα και στο 30%. Η μόνη περιοχή όμως στην οποία θα συνεχιστεί η εξάπλωση της Longi θα είναι οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Longi ξεκίνησε πριν λίγο καιρό την παραγωγή σε εγκαταστάσεις της στην πολιτεία του Οχάιο σε συνεργασία με τοπική επιχείρηση. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις, το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστεί η επέκταση, σε αντίθεση με τις κινεζικές όπου θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων. Οι καιροί αλλάζουν λοιπόν, και οι κινεζικές εταιρείες ψάχνουν για συνεταίρους σε άλλες χώρες προκειμένου να αρχίσουν να παράγουν εκεί τα προϊόντα τους, μειώνοντας την ίδια στιγμή το προσωπικό τους στην Κίνα. Κάτι μας θυμίζει αυτό…

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.