H μάχη της αποτίμησης στο ταμπλό, οι κορυφές της Mytilineos, τα μυστικά του Ελ. Βενιζέλος, τα deals Τσάκου, ο μπαξές των πλειστηριασμών και η απάτη στο Tik Tok

Η εισαγωγή του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος δεν είναι μία απλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για εισαγωγή που βελτιώνει το κύρος της αγοράς, θα ενισχύσει σημαντικά τη συνολική αποτίμηση, αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών στους επενδυτές και ειδικά σε όσους θέλουν να επενδύσουν στο στόρι του τουρισμού. Αναλυτές υπολογίζουν πως η αποτίμηση με την οποία θα εισαχθεί το Ελ. Βενιζέλος θα αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ.

Σήμερα το Χ.Α. έχει αποτίμηση 91 δισ. ευρώ και αν η χρονιά πάει όπως την περιμένουν εγχώριοι αναλυτές και μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, δηλαδή προς τις 1.500 μονάδες ο γενικός δείκτης, τότε θα ξεπεράσει σε αποτίμηση τα 100 δισ. ευρώ.

Θα είναι μία τεράστια επιτυχία, καθώς μετά και την άνοδο των προηγούμενων ετών και τη βελτίωση του ΑΕΠ της χώρας η σχέση Χ.Α. προς ΑΕΠ θα φτάσει το 45% και θα έχει μία μεγάλη βελτίωση σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν. Θυμίζουμε πως για δεκαετίες το Χ.Α. είχε αποτίμηση πολύ χαμηλή σε σύγκριση με το ΑΕΠ και επιβαρυνόταν και από τις πολλές εξόδους εταιρειών μέσω δημόσιων προτάσεων. Σημειώνουμε επίσης πως το 2024 περιμένουμε και δύο δυνατές εισαγωγές ακόμα εταιρειών της Noval Properties και της Lamda Malls.

Σε ό,τι αφορά το Ελ. Βενιζέλος, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 30%. Το 10% θα λάβει η AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς πλέον ενός premium. Επιπλέον, 1% των μετοχών μεταβιβαστεί στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς και στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Το υπόλοιπο θα είναι η ελεύθερη διασπορά. Το αεροδρόμιο είχε καθαρά κέρδη 168 εκατ. ευρώ το 2022 και τζίρο 476,8 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 390 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκε μέρισμα 201 εκατ. ευρώ. Για το 2023 τα κέρδη υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ (στο εννεάμηνο είχε κέρδη 188 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο της όλης διαδικασίες είναι και το split της μετοχής, ώστε η τιμή εισαγωγής να είναι πέριξ των 10 ευρώ, όπως λένε οι πληροφορίες.


Σε λιγότερο από 10 μέρες, ο όμιλος Μυτιληναίος θα είναι και πάλι μεταξύ των πρώτων που θα δώσουν ενημέρωση για την πορεία των αποτελεσμάτων και χθες η μετοχή έγραψε νέο ιστορικό υψηλό. Προφανώς και οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο και στις προοπτικές του. Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 462 εκατ. ευρώ και EBITDA 723 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος μεγεθύνεται  μέσω ανάληψης νέων έργων, εξέλιξη που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή.

Πρόσφατα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων ύψους 588 MW στη Χιλή, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί τον όμιλο με 400 εκατ. ευρώ για έργα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όσοι παρακολουθούν τα social media και συγκεκριμένα το Tik Tok, γνωρίζουν την ύπαρξη ατόμων και ομάδων, οι οποίοι προβάλουν τους εαυτούς τους ως ειδικούς στην ανάλυση, τα κρυπτονομίσματα και μάλιστα εκτός από «ειδικοί», προβάλουν την προσωπική τους ζωή, δείχνοντας πλούτο που υποστηρίζουν ότι απέκτησαν από τις γνώσεις που έχουν. Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δημιουργήσει σελίδες και πλατφόρμες, δίνοντας σε νέους και ευκολόπιστους «πληροφορίες» με το αζημίωτο πάντα.

Όσοι ασχολούνται όμως χρόνια με τα χρηματιστήρια και τις πλατφόρμες γνωρίζουν πως ειδικά όσες προσφέρουν μόλχευση, οι πιθανότητες να χάσει κάποιος όλα του τα χρήματα ξεπερνά το 90%. Για δύο τέτοιες πλατφόρμες πάντως  (conclavio.com και ekatommyriouxos.gr) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόσφατα εξέδωσε προειδοποίηση, αναφέροντας πως δεν εποπτεύει αγορές κρύπτο, αλλά και πως οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην ακολουθούν προτροπές και συμβουλές ατόμων που λειτουργούν εκτός οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου.  


Η «πράσινη» ανάπτυξη βρίσκεται στο πρώτο πλάνο του εν εξελίξει ναυπηγικού προγράμματος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής εταιρείας Tsakos Energy Navigation, συμφερόντων του δρ. Νίκου Τσάκου.

Η TEN παρέλαβε πριν λίγες ημέρες το τρίτο από τα τέσσερα, συνολικά , δεξαμενόπλοια τύπου Aframax, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση ενός πέμπτου, τύπου suezmax. Τα τέσσερα δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 116.000 dwt έχουν κινητήρα καύσης LNG, θα φέρουν την ελληνική σημαία και είναι τα πρώτα «πράσινα» πλοία που εντάσσονται στο ελληνικό νηολόγιο. Τα πλοία είναι ήδη ναυλωμένα για 10 χρόνια, στη νορβηγική ενεργιακή εταιρεία Equinor, με την οποία η TEN συνεργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια. Τα ακαθάριστα έσοδα από τα τέσσερα πλοία Aframax αναμένεται να ανέλθουν σε 520 εκατ.δολάρια.

Στόχος της TEN είναι να δημιουργήσει ως το 2030 έναν κατά 100% «πράσινο» στόλο με πλοία νέας τεχνολογίας έχοντας εισέλθει σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. 


Δύο πλειστηριασμοί ακινήτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα. Ο πρώτος πλειστηριασμός για τις 17 Ιανουαρίου, αφορά την πολυτελή κατοικία του παλαίμαχου διεθνή ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα στο Μαρούσι.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1,81 εκατ.ευρώ, απά 1,06 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στους προηγούμενους πλειστηριασμούς. Το ακίνητο είναι μια διώροφη κατοικία με πισίνα στην περιοχή της Καλογρέζας.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά δυο ακίνητα που ανήκουν στον όμιλο Κουρή. Το πρώτο αφορά τις εγκαταστάσεις της Πρες Ελλάς Ελληνική Εκδοτική και Τυπογραφική στον Ταύρο που στο παρελθόν στέγαζαν μεταξύ άλλων την εφημερίδα Αυριανή και το Κανάλι 29. Το ακίνητο αυτό έχει τιμή εκκίνησης 1,63 εκατ.ευρώ. Το δεύτερο ακίνητο με τιμή εκκίνησης 1,11 εκατ.ευρώ βρίσκεται, επίσης στον Ταύρο και στέγαζε τις Εκδοτικές Επιχειρήσεις Νίκη.


H απειλή να σηκώσει και πάλι κεφάλι ο πληθωρισμός θα εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να μειώσει τα επιτόκια φέτος, παρά το γεγονός οτι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Robert Holzmann στο παγκόσμιο οικονομικό forum που διεξάγεται στο Davos της Ελβετίας

Οι γεωπολιτικές διαμάχες όπως αυτή που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή ρισκάρουν να προκαλέσουν διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις αγορές ενέργειας, Η εξέλιξη αυτή μπορεί να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές και είναι κάτι που στο οποίο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αδιαφορήσει. «Δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια μείωση επιτοκίων το 2024» δήλωσε το μέλός του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός πλησίασε τον στόχο του 2% της ΕΚΤ προς το τέλος της περυσινής χρονιάς, πυροδοτώντας προσδοκίες οτι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα αντιστρέψει τον επιθετικότερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης από την εισαγωγή του ευρώ πριν 25 χρόνια.

Οι traders αναμένουν έως έξι μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη φέτος, αρχίζοντας από τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τέσσερις μειώσεις, ξεκινώντας τον Ιούνιο. Ο Holzmann επανέλαβε τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde, «οτι είναι πολύ νωρίς για να γίνεται συζήτηση για μείωση του κόστους δανεισμού».


Δεν υπάρχει πλέον σχεδόν κανείς επενδυτής που να μην γνωρίζει την ομάδα μετοχών που έχει γίνει γνωστή ως «The magnificent seven». Σε αυτή την ομάδα μετοχών που έχουν στενή σχέση με την τεχνολογία συμμετέχουν η Apple (AAPL NASDAQ), η Microsoft (MSFT NASDAQ), η Alphabet (GOOGL NASDAQ), η Amazon (AMZN NASDAQ), η Nvidia (NVDA NASDAQ), η Meta Platforms (META NASDAQ) και η Tesla (TSLA NASDAQ).

Οι εξαιρετικές επιδόσεις αυτής της ομάδας μέσα στο 2023 καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις αντίστοιχες των βασικών αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών. Αυτό είναι φυσιολογικό, αφού η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία, περίπου 12 τρισ. δολάρια, αντιστοιχεί στο 28% αυτής του πιο βασικού δείκτη, δηλαδή του S&P 500, και στο 23% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας όλου του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Οι αριθμοί που μόλις παραθέσαμε έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές των μετοχών μερικές ημέρες νωρίτερα από σήμερα, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή και να έχει γίνει δεν αλλάζει την ουσία: αυτές οι μετοχές δεσπόζουν στο αμερικανικό και φυσικά και στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό στερέωμα. Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι σημαίνει αυτό παίρνουμε την βοήθεια του Barron’s και ενός άρθρου του από τις 9 Ιανουαρίου.

Οι συγκρίσεις που βρήκαμε στο άρθρο βασίζονται στα στοιχεία της εταιρείας FactSet και σε παρατηρήσεις του γνωστού οικονομολόγου Torsten Slok, της Apollo Global Management. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των magnificent seven είναι περίπου τετραπλάσια από αυτήν του συνόλου των 2.000 μετοχών που συμμετέχουν στον δείκτη Russell 2000 και είναι μεσαίου μεγέθους για τα αμερικανικά δεδομένα. Ο Slok παρατηρεί επίσης πως η αξία αυτών των μετοχών είναι μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση του συνόλου των μετοχών κάθε παγκόσμιου χρηματιστηρίου.

Για παράδειγμα, η χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των μετοχών που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Shenzhen είναι λίγο πάνω από τα 8 τρισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει πως όλες οι κινεζικές μετοχές μαζί έχουν αξία κοντά στα δύο τρίτα των magnificent seven ή αλλιώς πως η αξία των magnificent seven είναι κατά 50% μεγαλύτερη από όλες τις κινεζικές μετοχές.

Αν κοιτάξουμε το ίδιο για τις μετοχές στο ιαπωνικό χρηματιστήριο βλέπουμε πως η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία είναι λίγο ανώτερη των 6 τρισ. δολαρίων, άρα οι magnificent seven έχουν διπλάσια αξία από αυτές.

Περίπου το ίδιο ισχύει για το σύνολο των μετοχών του που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Αν κοιτάξουμε το Ινδικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει πάει εξαιρετικά καλά το τελευταίο χρονικό διάστημα, βλέπουμε πως η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του πλησιάζει προς τα 4,5 τρισ. δολάρια, βρίσκεται δηλαδή περίπου στο 36% αυτής των magnificent seven.

Πηγαίνοντας σε χρηματιστήρια δυτικών χωρών, βρίσκουμε την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο λίγο πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως όλες οι μετοχές που είναι εισηγμένες στην Γαλλία και το ΗΒ μαζί έχουν χρηματιστηριακή αξία μετά βίας λίγο πάνω από το 50% αυτής των magnificent seven και ελάχιστα μεγαλύτερη αυτής της Apple και της Microsoft που φλερτάρουν έντονα με την χρηματιστηριακή αξία των τριών δισ. δολαρίων η κάθε μία και ήδη έχουν ξεπεράσει σε αξία το σύνολο των μετοχών των καναδικών χρηματιστηρίων. Εντυπωσιακά αυτά τα στοιχεία και λίγο τρομακτικά θα λέγαμε, καθώς μας δείχνουν ξεκάθαρα την τεράστια δύναμη που έχουν αυτές οι εταιρείες, έστω και σε κάπως συμβολικό επίπεδο.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.