Με τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, ολοκληρώνεται σήμερα (12/3) ο κύκλος των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2023, από τις τράπεζες. H αγορά περιμένει και από τη συγκεκριμένη συστημική τράπεζα εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως δημοσίευσαν και οι άλλες και φυσικά καλές προοπτικές, οι οποίες θα ανακοινωθούν με το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών κάνει λόγο για καθαρά κέρδη 276 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο και καθαρά έσοδα από τόκους 595 εκατ. ευρώ.
Η Piraeus Securities περιμένει καθαρά κέρδη 308 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο και 1,16 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 17,9%. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η μετοχή διαπραγματεύεται 0,85 φορές τα εκτιμώμενα για το 2024 ενσώματα ίδια κεφάλαια κάτω από το στόχο που έχει δώσει για 1,1 φορές που ουσιαστικά δίνει απόδοση κεφαλαίων 10,5% κάτω από το 13% που έχει δώσει ως δίκαιο στόχο. Οι επενδυτές περιμένει ότι θα στρέψουν το βλέμμα τους στο μέρισμα και στο επικαιροποιημένο σχέδιο, ενώ βέβαια υπάρχει και το υπόλοιπο ποσοστό του ΤΧΣ (18,39%) που αναμένεται να διατεθεί τους επόμενους μήνες.
Η Optima Bank σημειώνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται 0,86 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια και σε discount 25% έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών. Περιμένει καθαρά κέρδη 282 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο. Η Eurobank Equties περιμένει καθαρά κέρδη 271 εκατ. ευρώ.
Αίσθηση προκάλεσε η ανάλυση της Optima Bank για τον ΟΠΑΠ, όχι γιατί η αγορά δεν γνωρίζει την αξία, αλλά γιατί η χρηματιστηριακή έδωσε υψηλή τιμή στόχο και εξέπληξε με την εκτίμηση για το συνολικό μέρισμα. Αρχικά να σημειώσουμε πως δίνει δίκαιη τιμή τα 19,30 ευρώ από 17,10 ευρώ και σύσταση αγοράς. Η Επιτροπή Παιγνίων πρόσφατα είχε δώσει το τζίρο όλης της αγοράς και ο ΟΠΑΠ έχει το μεγαλύτερο κομμάτι τις πίτας. Φαίνεται πως η πίτα μεγαλώνει και το 2024 θα είναι επίσης μία καλή χρονιά. Είναι ένα από τα καλύτερα αμυντικά play μερίσματος ο Οργανισμός αφού κατέχει τα ¾ της αγοράς.
Περιμένει ελεύθερες ταμειακές ροές 650 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα και αναφορικά με το μέρισμα περιμένει τελικό μέρισμα 1 ευρώ για τη χρήση 2023, ενώ έχει ήδη δώσει 1 ευρώ προμέρισμα. Άρα το συνολικό μέρισμα σύμφωνα με την Optima Bank θα φτάσει στα 2 ευρώ ανά μετοχή και για τις επόμενες χρήσεις θα είναι 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Στο σύνολο της χρήσης περιμένει EBITDA 709,3 εκατ. ευρώ και το 2024 766,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη το 2023 θα διαμορφωθούν στα 420,1 εκατ. ευρώ και το 2024 στα 463,5 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη 13 Μαρτίου θα μάθουμε τα αποτελέσματα.
Δεν ανησυχεί ο Απόστολος Βακάκης από την πορεία των δύο πρώτων μηνών των καταστημάτων Jumbo και διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων 8-10% το 2024. Τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν 3% και στο δίμηνο είναι αμετάβλητες. Καλή ανάπτυξη πάντως παρατηρείται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και μάλιστα ενισχύονται με διψήφιο ποσοστό. Ουσιαστικά την ευθύνη φέρουν οι απόκριες. Πέρυσι ήταν Φεβρουάριο και φέτος Μάρτιο. Άρα μήνα με μήνα, λόγω εποχικότητας των πωλήσεων του ομίλου, η σύγκριση δεν είναι δυνατή. Σημειώνεται πως οι μέτοχοι της Jumbo θα λάβουν στις 26 Μαρτίου την έκτακτη καταβολή των 0,60 ευρώ και οι αναλυτές περιμένουν καλή και φέτος συνολική μερισματική απόδοση.
Με σημαντικό discount έναντι των τιμών στόχων των μεγάλων ξένων αναλυτών διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank. Όπως έχουμε ξαναγράψει κάποιοι αναλυτές έχουν σημειώσει πως μετά το επικαιροποιημένο business plan δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η διαφορά. Μετά λοιπόν τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, οι δίκαιες τιμές για τη μετοχή είναι όλες πάνω από 2,10 ευρώ. Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs έδωσε τα 2,11 ευρώ, η JP Morgan τα 2,40 ευρώ, η Jefferies τα 2,55 ευρώ, η Deutsche Bank τα 2,15 ευρώ, η AXIA τα 2,30 ευρώ και η Citi τα 2,35 ευρώ. Όλοι οι οίκοι έχουν σύσταση αγοράς.
Αδιαμφισβήτητα, η επένδυση στην εξωστρέφεια και το χτίσιμο της αξιοπιστίας της Ελληνικής Δημοκρατίας πιστώνεται στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στην κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσε, όμως, να υλοποιηθεί, αν δεν υπήρχαν και αξιόπιστοι συνεργάτες. Έτσι, η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης του θεσμικού fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mubadala, προς τη χώρα μας, μέσω της υπογραφής μνημονίου κατανόησης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πιστώνεται και στην πολύ καλή και σκληρή δουλειά του Προέδρου της ΕΑΤΕ, Χάρη Λαμπρόπουλου, και της Διευθύνουσας Συμβούλου, Αντιγόνης Λυμπεροπούλου. Παράταση, λοιπόν, για άλλα δύο χρόνια της συμφωνίας συνεπενδύσεων συνολικών κεφαλαίων έως 400 εκατ. ευρώ. Και, όπως μαθαίνουμε, έπεται συνέχεια…
Να δώσετε λίγη περισσότερη προσοχή στην κίνηση του ΟΤΕ, για απόσχιση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε 100% θυγατρική εταιρεία. Μέσω αυτής της κίνησης θα δώσει τη δυνατότητα, εκτός από καλύτερη αξιοποίηση, ανάδειξης της εσωτερικής αξίας. Κάποιες πληροφορίες και κάποιες αναλύσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για αξία περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Βάλτε τώρα την αξία των ακινήτων και την αξία των άλλων περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού και της δραστηριότητας και πείτε μας ποια πρέπει να είναι η δίκαιη τιμή. Προφανώς όχι αυτή που δείχνει το ταμπλό του Χ.Α.
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές στο παρελθόν οι οίκοι αξιολόγησης - που δικαιολογημένα θεωρούνται έως ένα βαθμό κλειδοκράτορες των αγορών καθώς κινούν τα νήματα διεθνώς με τις αξιολογήσεις τους - έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, θα είναι πραγματικά τραβηγμένο να μην προχωρήσει η Moodys στην αναβάθμιση της Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.
Το κρυφό μήνυμα της Moody’ s εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι είχε μείνει πίσω σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οίκους. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, στελέχη του οίκου έχουν ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Αθήνα το οποίο θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τις τράπεζες, την ΤτΕ και με στελέχη της κυβέρνησης. Κρατήστε και κάτι ακόμα. Κάθε φορά που αναβαθμίζεται το ελληνικό αξιόχρεο, ακολουθούν και αναβαθμίσεις των τραπεζών…
Έως τον Απρίλιο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες στην περιοχή των Σπάτων για την κατασκευή του πρώτου data center της Microsoft σε ελληνικό έδαφος. Το συγκεκριμένο data center, θα ενταχθεί στο ελληνικό cloud region που έχει στα σκαριά ο κολοσσός της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής και Τεχνολογίας από το 2020.
Η εταιρεία βρίσκεται, ήδη, σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να καταλήξει σε αυτήν που θα αναλάβει το έργο της ανέγερσης.
Με δεδομένα την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος καθώς και την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης για την έναρξη των εργασιών, η υλοποίηση θα ξεκινήσει από τα Σπάτα και θα προχωρήσει στο Κορωπί, με έναν ορίζοντα ως την ολοκλήρωση και λειτουργία στην επόμενη τριετία.
Με βάση το πλάνο της επένδυσης θα δημιουργηθούν δυο data centers στα Σπάτα δυναμικότητας 19,2 MW. Παράλληλα η επένδυση της Microsoft θα συνδυαστεί με σημαντικές πρωτοβουλίες για την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα στους τομείς της εκπαίδευσης, της εργασίας και του πολιτισμού.
Η δημιουργία του data center της Microsoft σε συνδυασμό με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιουργούν τις προϋποθέσεις να καταστεί η χώρα μας ένα κομβικό σημείο στον τομέα της τεχνολογίας.
Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν χρήση του data center έχει αυξηθεί. Μάλιστα, αρκετές από τις εταιρίες αυτές είναι βαριές βιομηχανίες, οι οποίες αν και δεν είχαν μέχρι πρότινος μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία, αποφάσισαν να υιοθετήσουν διαδικασίες ψηφιακής μετάβασης.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται ότι θα βάλει τέλος στο τελευταίο αρνητικό επιτόκιο του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες, κίνηση που θα είναι ο επίλογος στο μεγάλο πείραμα των κεντρικών τραπεζών με την ανορθόδοξη πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο παρεμβατικό της επιτόκιο από το τρέχον -0,1% την επόμενη εβδομάδα ή τον Απρίλιο. Θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ιαπωνία από το 2007.
Παρόλο που η ποσοτική χαλάρωση που ακολούθησε η νομισματική αρχή της Ιαπωνίας μαζί με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων συνέβαλε στην εξασθένιση του γιέν ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερος αποπληθωρισμός, ήταν τα πολλαπλά σοκ στην πλευρά της προσφοράς που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησαν τον πληθωρισμό πάνω από το 2% στην Ιαπωνία.
Η αναμενόμενη αύξηση θα είναι το τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων, μιας πολιτικής που υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πολεμήσει τον αποπληθωρισμό την δεκαετία του 2010.
Η διαμάχη μεταξύ της Apple (AAPL NASDAQ) και της Epic Games κρατάει πολλά χρόνια. Αντικείμενό της είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίον ο αμερικανικός κολοσσός υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν δικές τους εφαρμογές (applications, apps) για το iPhone να καταβάλλουν στην ίδια ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (συνήθως 30%) των εσόδων που εισπράττουν από τους χρήστες αυτών των εφαρμογών.
Η Epic Games, η οποία είναι μία μεγάλη δύναμη στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών και είναι κυρίως γνωστή για το εξαιρετικά επιτυχημένο παιχνίδι Fortnite, προσπάθησε το 2020 να παρακάμψει την Apple και να πουλά απ’ ευθείας στους χρήστες τις εφαρμογές της. Η Apple είχε αντιδράσει τότε με σφοδρότητα αποκλείοντας το Fortnite από τα τηλέφωνά της και τελικά η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια, όταν η Epic κινήθηκε δικαστικά εναντίον της κατηγορώντας την για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Η υπόθεση εξετάστηκε από αρκετά δικαστήρια στις ΗΠΑ και οι περισσότερες αποφάσεις στην ουσία αθώωσαν την Apple.
Tα πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν εκτός ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ψήφισε την γενική νομοθεσία που ρυθμίζει διάφορα «ψηφιακά» ζητήματα και είναι γνωστή ως DMA (Digital Markets Act). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της DMA, επιχειρήσεις σαν την Epic Games έχουν πλέον την δυνατότητα να πωλούν τις εφαρμογές τους για κινητά τηλέφωνα μέσω δικών τους app stores (ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα).
Η σχετική ρύθμιση ισχύει από την 7η Μαρτίου και οι επιχειρήσεις σαν την Apple και την Google υποχρεούνται να επιτρέψουν την λειτουργία των εξωτερικών app stores που είναι έξω από τον έλεγχό τους. Ενόψει λοιπόν της επικείμενης εφαρμογής της DMA, κανείς δεν παραξενεύτηκε τον Φεβρουάριο όταν η Epic Games ανακοίνωσε πως η Apple της έδωσε την άδεια και την τεχνική δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό της app store για εφαρμογές που δουλεύουν στα iPhones. Η κατάσταση άλλαξε όμως και πάλι την προηγούμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, όταν η Apple ανακοίνωσε ξαφνικά πως πήρε πίσω την άδεια που είχε παραχωρήσει τον Φεβρουάριο στην Epic Games.
Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε αρκετό θόρυβο, καθώς είχε εφαρμογή σε όλο τον κόσμο και η εξήγηση που έδωσε η Apple ήταν πως φοβήθηκε πως η Epic θα παραβίαζε για μία ακόμη φορά τους κανόνες λειτουργίας των iPhone. Από την μεριά της, η Epic Games έσπευσε να δηλώσει πως η συμπεριφορά της Apple συνιστούσε παραβίαση των προβλέψεων της DMA, μία μόνο ημέρα πριν την έναρξη εφαρμογής της.
Ταυτόχρονα, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν πως εξέταζαν το κατά πόσο η Apple παραβίαζε όχι μόνο την DMA αλλά και άλλους τομείς της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δύο μόλις ημέρες αφού της είχαν επιβάλει πρόστιμο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για άλλες παραβάσεις.
Η σκλήρυνση της στάσης της Apple δεν κράτησε όμως πολύ, καθώς το βράδυ της Παρασκευής η Epic Games ανακοίνωσε πως η Apple της έδωσε πάλι την άδεια που της είχε αφαιρέσει δύο μέρες πριν. Σύμφωνα με τον Oliver Taslic, αρθρογράφο του Breakingviews του Reuters, η δεύτερη στροφή 180 μοιρών του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα μέσα σε δύο ημέρες αποτελεί μία σαφέστατη ήττα της Apple σε επίπεδο δημόσιας εικόνας.
Ο αρθρογράφος όμως παρατηρεί και κάτι άλλο: πως η άτακτη υποχώρηση της μεγάλης αμερικανικής επιχείρησης δίνει μία μεγάλη τακτική νίκη στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, αφού φαίνεται πως η Apple έκανε πίσω γιατί φοβήθηκε τις συνέπειες μίας πιθανής σύγκρουσης με αυτές. Με την έναρξη εφαρμογής της DMA, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο έδειξε έμπρακτα πως την λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.