Η «αλεξίσφαιρη» ΔΕΗ και τα περιθώρια ανόδου, η ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ (και) τα τιμολόγια, η γλυκόπικρη γεύση στο ΧΑ, οι άσοι της Helleniq Energy, τρεις ηχηροί πλειστηριασμοί, τα πονταρίσματα για Fed, το growth story της οικονομίας και οι ακτιβιστές επενδυτές

Δύο θετικές εκθέσεις δημοσιεύτηκαν χθες Τρίτη για τη μετοχή της ΔΕΗ και ουσιαστικά αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως η διοίκηση Στάσση φέρνει αυτά που υπόσχεται και πως μέσα από ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο θα φέρει EBITDA 2,7 δισ. ευρώ το 2027. Επιπλέον, σημειώνουν πως είναι καλά προφυλαγμένη από τη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας. Η στήλη το έχει σημειώσει πολλές φορές, πως οι επενδυτές θέλουν προοπτική και διοικήσεις που να τηρούν αυτά που υπόσχονται. Πιο αναλυτικά, η Optima Βank εντοπίζει περιθώριο ανόδου 65% και αύξησε την τιμή στόχο στα 19,80 ευρώ από 17,40 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση αγοράς, ενώ τοποθετεί τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές για το 2025.

Όπως αναφέρει εν μέσω μιας σειράς κρίσεων στις ενεργειακές αγορές και μιας επίμονης αστάθειας στις τιμές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ αποδείχθηκε «αλεξίσφαιρη», καθώς α) τήρησε τις προβλέψεις της για το 2023 (και βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο με τις αναβαθμισμένες προβλέψεις για το 2024), β) επιτάχυνε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό τόσο οργανικά, όσο και με εξαγορές και γ) έθεσε σημαντικά υψηλότερους οικονομικούς στόχους για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η ΔΕΗ παρουσίασε πρόσφατα το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό της σχέδιο, με στόχο για το 2027 EBITDA στα 2,7 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ το 2024), προσθήκες ισχύος ΑΠΕ 6,3 GW μέχρι το 2027 (εκτός των Υδροηλεκτρικών), πλήρη σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων, 13,1 δισ. ευρώ σωρευτικές επενδύσεις την περίοδο 2024-27, ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα αγγίξει στις 3,4 φορές από (από 2,5x το 2023), τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν σε πάνω από 0,8 δισ. ευρώ το 2027 (από 350 εκατ. ευρώ το 2024) και οι πληρωμές μερισμάτων θα αυξηθούν σταδιακά από 0,25 ευρώ/μετοχή το 2023 σε 0,4 ευρώ για το 2024, 0,60 ευρώ για το 2025 και 1 ευρώ/μετοχή το 2027.

Από την πλευρά της, η Παντελάκης ΑΧΕ αύξησε την τιμή στόχο στα 17 ευρώ από 14,5 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση Overweight και αναφέρει πως ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις και αντέχει καλά στην αγορά ενέργειας παρά τις προκλήσεις. Περιμένει το 2027 πως θα έχει EBITDA 2,6 δισ. ευρώ με τουλάχιστον τα ¾ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θεωρεί πως η ΔΕΗ θα ξεπεράσει με σιγουριά τους στόχους για το 2024 που είχε θέσει (1,8 δισ. ευρώ EBITDA) και τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πως μπορεί να ανταπεξέλθει και να αποδώσει υπό ακραίες συνθήκες. Το κάθετα ολοκληρωμένο μοντέλο της παρέχει μία φυσική αντιστάθμιση που εξομαλύνει τη μεταβλητότητα και η θέση της στην παροχή ενέργειας δίνει μία σταθερότητα προκειμένου να αναπτύξει τις ΑΠΕ και επιπλέον η επέκταση στο εξωτερικό δίνει ευκαιρίες για συνέργειες και πολύτιμες διασυνοριακές κινήσεις.


Δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για μία αύξηση των τιμολογίων στις εταιρείες ύδρευσης, τα οποία ήταν σταθερά για πολλά χρόνια. Η ΕΥΔΑΠ λόγω και των μεγάλων επενδύσεων θα μπορούσε να έχει μία μικρή αύξηση. Νομίζουμε πως ο ρυθμιστής δεν θα έχει θέμα αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από το αρμόδιο υπουργείο. Όμως είναι μία λογική αύξηση μέσα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, το οποίο και λόγω ενεργειακού κόστους επηρέασε τα αποτελέσματα.

Η ΕΥΔΑΠ δημοσίευσε αποτελέσματα εννεαμήνου με τον τζίρο να αυξάνεται 6,4% και τα EBITDA 17,2% στα 51,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 17 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως υπάρχει αύξηση μισθών λόγω της νέας συλλογικής σύμβασης που επηρέασε τα αποτελέσματα και μείωση προβλέψεων για επίδικες υποθέσεις που επίσης επηρέασε. Το επενδυτικό πλάνο μόνο για την Ανατολική Αττική προβλέπει έργα 959 εκατ. ευρώ έως το 2033, ενώ έργα δικτύου ύδρευσης ύψους 681 εκατ. ευρώ και αποχέτευσης 365 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την ίδια περίοδο. Η ΕΥΔΑΠ ρίχνει το βάρος και στη βελτίωση του δικτύου αλλά και στη μείωση των διαρροών που σε μία περίοδο περιορισμένων βροχοπτώσεων και ανάγκης συνετής διαχείρισης του νερού είναι απολύτως απαραίτητα.


Λίγες συνεδριάσεις έχουν μείνει μέχρι το τέλος του έτους και η άνοδος δεν είναι αμελητέα, σε επίπεδο γενικού δείκτη ή τραπεζικού, αλλά σε πολλούς επενδυτές η χρονιά θα αφήσει μία γλυκόπικρη γεύση. Και αυτό γιατί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι μετοχές ήταν στα αζήτητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον πολύ χαμηλό.

Έτσι, πολλές μετοχές διολίσθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα και όπως όλα δείχνουν θα κλείσουν τη χρονιά μακριά από τα υψηλά έτους. Νομίζουμε πως δεν είναι πάνω από 10 οι μετοχές που βρίσκονται στα υψηλά τους ή κοντά στα νέα υψηλά που έγραψαν πριν λίγες συνεδριάσεις. Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΔΜΗΕ από τα πιο βαριά χαρτιά είναι στα υψηλά τους, ενώ από χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις έχουν ξεχωρίσει Κρι-Κρι, Μπλε Κέδρος, BriQ Properties, Αλουμύλ, Μύλοι Κεπενού, Κτήμα Λαζαρίδη και Logismos. Όλες αυτές πρόσφατα έγραψαν νέο υψηλό που για κάποιες είναι υψηλών πολλών ετών.


«Μπλε» τιμολόγια, Μέση Τάση και συμβόλαια φυσικού αερίου είναι το «τρίπτυχο» για την Helleniq Energy προκειμένου να «μεγαλώσει» το μερίδιο αγοράς της νέας Elpedison.

Σε συνέχεια της πλήρους ενσωμάτωσης του ομίλου στην εταιρεία, η τελευταία αναμένεται να χαράξει μια νέα εμπορική πολιτική, αρκετά πιο επιθετική και διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτήν που ίσχυε υπό το προηγούμενο μετοχικό καθεστώς.

Για τον CEO της Helleniq Energy, A. Σιάμισιη, η αύξηση μεριδίου της Elpedison είναι μονόδρομος και αναμένεται να την πετύχει οργανικά μέσα από ένα τριπλό σχέδιο που βασικούς πυλώνες έχει: την παρακίνηση των νοικοκυριών στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια, την έμφαση στους βιομηχανικούς πελάτες (όπως σουπερμάρκετ) και  τη σύναψη μακροπρόθεσμου συμβολαίου προμήθειας αερίου με μεγάλο διεθνή οίκο και πώληση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Μέσα από αυτούς τους τρεις «κρυφούς άσους» που κρατάει στο μανίκι του ο όμιλος, στοχεύει σε μια αύξηση μεριδίου κατά 10% για το 2026, από 6,4% που διαθέτει σήμερα η Elpedison. Με την αποχώρηση της Edison, η οποία σήμανε και την άρση αρκετών περιορισμών, η Helleniq Energy αναμένεται τώρα όχι μόνο να βελτιώσει σημαντικά τα μεγέθη της Elpedison, αλλά να την καταστήσει ως game changer στην αγορά ενέργειας. Απώτερος σκοπός είναι η άμεση απόκτηση μεγάλων περιθωρίων ευελιξίας θέτοντας ως βασικό στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά, αλλά και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πελάτες της.

Το νέο κεφάλαιο που «ανοίγει» τώρα για την Elpedison, υπό τον απόλυτο έλεγχο της Helleniq Energy, θα «επισφραγιστεί» και με το νέο όνομα που θα αποκτήσει η εταιρεία, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2025, εφόσον θα έχουν διευθετηθεί οι τελευταίες εκκρεμότητες με την ΡΑΑΕΥ και τις Αρχές Ανταγωνισμού.


Τρεις πλειστηριασμοί ακινήτων που αφορούν ισάριθμες ιστορικές βιομηχανίες έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα αυτή.

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου θα διενεργηθεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός του μείζονος ακινήτου της Αλλατίνη στη ΒΙΠΕ Σίνδου, με τιμή εκκίνησης 3.007.125 ευρώ.

Την ίδια μέρα θα γίνει και ο δεύτερος επαναληπτικός πλειστηριασμός για ένα ακόμη σκέλος του συγκροτήματος στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, με τιμή εκκίνησης τα 883.500 ευρώ.

Για την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του ακινήτου της βιομηχανίας μπαχαρικών «Λίρα», στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος, με την τιμή εκκίνησης να έχει υποχωρήσει στα 4.766.450 ευρώ. Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο έχει ανεγερθεί εργοστάσιο με διώροφο κτίριο γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64 τετραγωνικών μέτρων.

Για την ίδια ημερομηνία έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του κτιρίου ενός από τα παλιότερα ελληνογερμανικά joint ventures, της Scwabe Ελλάς με ειδίκευση στην κατασκευή εξειδικευμένου ηλεκτροτεχνικού υλικού (για λαμπτήρες, μετασχηματιστές κ.α.).


Θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, οι οποίοι βλέπουν, ταυτόχρονα και περαιτέρω μείωση του χρέους στο 141% του ΑΕΠ ως το 2026.

Σύμφωνα με το τελευταίο report της Capital Economics, η χώρα μας αναμένεται να κλείσει το 2024 με ανάπτυξη 2,3%, να εμφανίσει ρυθμούς 2% το 2025 και 1,9% το 2026. Το χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 155% του ΑΕΠ φέτος, στο 147% το 2025 και στο 141% το 2026.

Αναφορικά με την πορεία των επενδύσεων, που θεωρούνται ως ένας κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη οι αναλυτές της Capital Economics αναφέρουν ότι υπήρξε μια συρρίκνωση στο τρίτο τρίμηνο του 2024,  όμως θα συνεχίσουν να αποτελούν καταλύτη για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, υποβοηθούμενες και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών, η Capital Economics εκτιμά ότι θα αυξάνεται σταθερά τα επόμενα δύο χρόνια. Παρά τη μικρή επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της απασχόλησης, επισημαίνουν, οι αυξήσεις των μισθών ενισχύουν τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι αναλυτές της Capital Economics βλέπουν συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων και το 2025, λόγω της αύξησης των αμοιβών του δημόσιου τομέα και του κατώτατου μισθού κατά, περίπου, 5%. Για φέτος, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3% φέτος, το 2025 στο 2,8% και το 2026 στο 3%.


Oι παίκτες στην αμερικανική αγορά ομολόγων περιμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, αλλά θα περιορίσει τις κινήσεις της το 2025 λόγω των προσδοκιών για υψηλότερο πληθωρισμό που ενδεχομένως να φέρουν οι πολιτικές του Τραμπ. Αποφεύγουν τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ καθώς ο πληθωρισμός δείχνει επίμονος και προτιμούν το πιο βραχυπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων, διετή έως και πενταετή ομόλογα.

Οι ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό παραδοσιακά οδηγούν σε sell off στο μακροπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα καθώς οι επενδυτές ζητούν πριμ για το ρίσκο διακράτησης ομολόγων μακράς διάρκειας.

Η Fed αναμένεται ευρέως να χαμηλώσει το παρεμβατικό επιτόκιο στο εύρος του 4,25%-4,50% στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της φετινής χρονιάς. Το τι θα κάνει μετά είναι ερωτηματικό. Μια τράπεζα τουλάχιστον, η BNP Paribas, προβλέπει ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για ολόκληρο το 2025 και ότι θα συνεχίσει τις μειώσεις το 2026. Άλλες τράπεζες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο με τρεις μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη τη νέα χρονιά.


Λίγο περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τότε που μαθεύτηκε πως το πιο γνωστό και ίσως και το μεγαλύτερο στον κόσμο ακτιβιστικό επενδυτικό fund, το Elliott Asset Management έχει πάρει μία πολύ σημαντική επενδυτική θέση σε μία από τις πιο σημαντικές αμερικανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Η απόκτηση μεριδίου αξίας τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Honeywell (HON NYSE), είναι η πιο μεγάλη ακτιβιστική κίνηση που έχει κάνει στην ιστορία της η εταιρεία που ίδρυσε ο Paul Singer. Μπορεί να μην αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης (κάτι παραπάνω από 3%) αλλά είναι σίγουρο πως ταρακούνησε την διοίκηση της επιχείρησης και γύρισε πολλά βλέμματα στην Wall Street.

Όπως είχαμε δει τότε, οι εκπρόσωποι της Elliott είχαν στείλει επιστολή στην διοίκηση της Honeywell ζητώντας της να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην διάρθρωση της εταιρείας προκειμένου να αναδειχθεί η εσωτερική αξία της επιχείρησης και να ωφεληθούν οι μέτοχοι.

Η «ανάληψη δράσης» από το γνωστό ακτιβιστικό fund είναι έμμεσο αποτέλεσμα της υστέρησης της μετοχής της μεγάλης βιομηχανικής εταιρείας τα τελευταία χρόνια σε σχέση με αρκετές ανταγωνίστριές της και τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες στους οποίους συμμετέχει. Το βασικό αίτημα της Elliott ήταν η διάσπαση της εταιρείας σε τουλάχιστον δύο κομμάτια.

Αυτή η μέθοδος θεωρείται πως είναι συμφέρουσα για τους μετόχους, κάτι που έχει φανεί αρκετές φορές με πιο πρόσφατο γνωστό παράδειγμα την διάσπαση της General Electric σε τρία κομμάτια, η οποία πρόσφερε τελικά εξαιρετικές αποδόσεις στους μετόχους της. Στην επιστολή της η Elliott είχε ζητήσει την διάσπαση της Honeywell σε δύο νέες εταιρείες, με την μία να κρατά τις δραστηριότητες στον τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και την άλλη τις υπόλοιπες που έχουν σχέση με αυτοματισμούς και ενεργειακά συστήματα.

Όπως φαίνεται από αυτά που μάθαμε η πίεση της Elliott μάλλον έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Η εταιρεία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο έχει προχωρήσει την μελέτη εναλλακτικών επιχειρηματικών στρατηγικών και σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά τους μετόχους κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, κάποια στιγμή προς το τέλος Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα.

Στην ανακοίνωση περιλαμβανόταν και δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Vimal Kapur, ο οποίος υπενθύμισε πως «από τότε που η Honeywell ευθυγράμμισε τις δραστηριότητές της (τον περασμένο Ιανουάριο) με τρεις πολύ ισχυρούς επιχειρηματικούς τομείς, δηλαδή τους αυτοματισμούς, το μέλλον των αεροπορικών μεταφορών και την ενεργειακή μετάβαση, η διοίκηση κινείται γρήγορα και αποφασιστικά τροποποιώντας το χαρτοφυλάκιό της με σκοπό την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης και την αύξηση της αξίας των μετοχών».

Ο Kapur πρόσθεσε πως «την ίδια στιγμή, έχουμε εξετάσει και κάποιες πολύ πιο ριζικές αλλαγές». Το τελευταίο φάνηκε να περιέχει κάποια «υπόσχεση» για κινήσεις σαν και αυτή που προτείνει το Elliott, εκπρόσωποι του οποίου σχολίασαν πολύ θετικά τις ανακοινώσεις της εταιρείας και τις δηλώσεις του Kapur. Θετικά υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις και η χρηματιστηριακή αγορά, με την μετοχή να ανεβαίνει κατά περίπου 3% και να πλησιάζει τα 240 δολάρια και τα υψηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Με δεδομένο το ότι η μετοχή είναι κατά γενική ομολογία υποτιμημένη, και το ότι αν πραγματικά ανακοινωθεί σύντομα μία εταιρική διάσπαση η αγορά πιθανότατα θα αντιδράσει με θετικό τρόπο, η αγορά μετοχών της Honeywell από τώρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ακούγεται σαν μία αρκετά λογική και χωρίς μεγάλο κίνδυνο επενδυτική κίνηση. Χωρίς μάλιστα να λαμβάνουμε υπόψη μας το γεγονός πως μέσα στο 2025 ενδέχεται να εισέλθει στο χρηματιστήριο η Quantinuum, μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, στην οποία η Honeywell είναι η μεγαλύτερη μέτοχος. 


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.