Μία ημέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές, το Black Box μας είχε ενημερώσει για το πολύ αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις των μεγάλων επενδυτών που ειδικεύονται στον μετοχικό ακτιβισμό.
Μία προχθεσινή είδηση έφερε στον νου μας ακριβώς αυτό. Όπως μετέδωσε πρώτο το Bloomberg, το μεγαλύτερο ίσως ακτιβιστικό fund, το Elliott Asset Management, έχει αποκτήσει θέση αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μετοχές της βιομηχανικής εταιρείας Honeywell (HON NYSE). Το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου ανέφερε, επίσης, πως οι εκπρόσωποι του Elliott έχουν στείλει στη διοίκηση της επιχείρησης επιστολή, με την οποία της ζητούν να αναλάβει δράση υπέρ των μετόχων και να ξεκινήσει τη διαδικασία διάσπασης της εταιρείας σε δύο κομμάτια.
Η Honeywell είναι μία από τις πιο μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις και εδρεύει στην Charlotte της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Ασχολείται με πάρα πολλούς βιομηχανικούς τομείς και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της είναι κοντά στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Για λόγους απλότητας θα πούμε πως έχει δύο βασικά αντικείμενα εργασιών. Αυτό που έχει σχέση με την αεροδιαστημική βιομηχανία και αυτό που ασχολείται με συστήματα αυτοματισμού για κτίρια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συστήματα ασφαλείας, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και άλλα πολλά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τη μεριά της επιχείρησης, αυτό που ζητά η πλευρά της Elliott από τη διοίκηση είναι να σπάσει την εταιρεία σε δύο κομμάτια και να δημιουργήσει δύο χωριστές επιχειρήσεις, μία με αντικείμενο της αεροδιαστημική βιομηχανία και μία με αντικείμενο τους αυτοματισμούς. Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους ο Marc Steinberg και ο Jesse Cohn, ανώτατα στελέχη της επενδυτικής εταιρείας, αν η διοίκηση ακολουθήσει την προτροπή τους, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής της Honeywell κατά 51% έως 75% μέσα στην επόμενη διετία.
Η αναφορά στην άνοδο που θα φέρει στη μετοχή η εφαρμογή του σχεδίου που προτείνει η Elliott δεν είναι τυχαία, καθώς η πορεία της την τελευταία πενταετία δεν είναι ικανοποιητική. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μετοχή έχει ανεβεί κατά 30% περίπου, ενώ ο δείκτης S&P 500 Industrials (δηλαδή το βιομηχανικό κομμάτι του S&P 500) έχει ανεβεί κατά 76% κατά το ίδιο διάστημα. Φέτος που τα χρηματιστήρια σημειώνουν απανωτά ρεκόρ, η απόδοσή της μόλις ξεπερνά το 12%. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg και στο Barron’s, η μετοχή της Honeywell διαπραγματεύεται περίπου 20 φορές πάνω από τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή, ενώ οι αντίστοιχες μετοχές άλλων βιομηχανικών επιχειρήσεων διαπραγματεύονται με πολύ υψηλότερους αντίστοιχους δείκτες, από 25 έως και 35 φορές.
Κατά την Elliott, αλλά και κατά την άποψη αναλυτών που μίλησαν στο Bloomberg και στο Barron’s, οι επενδυτές δίνουν πιο υψηλές αποτιμήσεις στις άλλες επιχειρήσεις, επειδή εκείνες έχουν ήδη προχωρήσει σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους και απλοποίηση του μοντέλου λειτουργίας τους. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της General Electric, η οποία σταδιακά διασπάστηκε σε τρεις εταιρείες, την GE Aerospace (GE NYSE), GE Vernova (GEV NYSE) και GE Healthcare (GEHC NASDAQ) και έδωσε εντυπωσιακές αποδόσεις στους μετόχους της. Η Elliott, όπως και η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών αναλυτών αυτή την εποχή, πιστεύει πως η διάσπαση έχει ως αποτέλεσμα την πιο αποδοτική λειτουργία των επί μέρους τμημάτων και γι’ αυτόν τον λόγο την προτιμά. Παλαιότερα, οι επενδυτές και οι αναλυτές προτιμούσαν τις επιχειρήσεις με πολλά αντικείμενα δραστηριοποίησης, κάτι που ωφελούσε για χρόνια τη Honeywell, καθώς οι επενδυτές της έδιναν υψηλότερες αποτιμήσεις από τις ανταγωνίστριές της.
Η προσπάθεια της Elliott δεν είναι η πρώτη απόπειρα ακτιβιστή να ταράξει τα νερά στη μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση. Το 2017 το είχε επιχειρήσει ο Dan Loeb με την επενδυτική επιχείρηση Third Point, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει την τότε διοίκηση να ακολουθήσει τον δρόμο της διάσπασης. Αντίθετα, ένας άλλος γνωστός ακτιβιστής, ο Nelson Pelz, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της General Electric να χωριστεί στα τρία. Όπως παρατήρησε ο Joel Levington του Bloomberg Intelligence, η μετοχή της Honeywell έχει αποδώσει πολύ χειρότερα από τον δείκτη S&P από την εποχή της αποτυχημένης προσπάθειας του Dan Loeb να προκαλέσει τη διάσπασή της, καθώς έχει χάσει το 80% του ανόδου του δείκτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αντίθετα, οι περισσότερες ανταγωνίστριές της προχώρησαν σε πολλές αλλαγές που τελικά ωφέλησαν τους μετόχους. Ένας άλλος αναλυτής, ο Don Bilson της Gordon Haskett, δήλωσε στο Barron’s πως η κίνηση της Elliott έπρεπε να έχει γίνει από κάποιον εδώ και πολύ καιρό, δεδομένης της μετριότατης πορείας της μετοχής ως αποτέλεσμα του δισταγμού της διοίκησης να ακολουθήσει τον δρόμο που πήραν πολλές άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Όπως φαίνεται, για τους αναλυτές και τους επενδυτές η διάσπαση της Honeywell σε δύο κομμάτια έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Το θέμα είναι αν η επίθεση της Elliott θα μπορέσει να αλλάξει σύντομα την κατάσταση. Για τη μεγάλη ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία που διευθύνει ακόμα ο ιδρυτής της Paul Singer, τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι η μεγαλύτερη θέση που έχει πάρει σε μετοχή εταιρείας και μία από τις μεγαλύτερες ακτιβιστικές θέσεις στην ιστορία των χρηματιστηρίων. Τα προηγούμενα ρεκόρ του ήταν οι κινήσεις στην AT&T (T NYSE) και στη Softbank (9984 TOKYO), οι οποίες ήταν της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων.
Ο Paul Singer φημίζεται για την πολύ σκληρή και επιθετική τακτική του, με διάσημο παράδειγμα τη διαμάχη του με την κυβέρνηση της Αργεντινής, όταν ξεκίνησε τις διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του αργεντίνικου Δημοσίου. Η πιο πρόσφατη επιτυχία του ήρθε πριν μερικές μέρες, όταν η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας Southwest (LUV NYSE) ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματά του, αφού πρώτα η Elliott είχε δαπανήσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το 10%.
Στην περίπτωση της Honeywell, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά και την άνοδο κατά 4% περίπου που σημείωσε προχθές μετά τα νέα, δεν είναι εύκολο να αγοράσει το 10%. Αυτό δεν σημαίνει πως η Elliott δεν μπορεί να αγοράσει και άλλες μετοχές και να αυξήσει την πίεση προς τη διοίκηση. Τώρα κατέχει ποσοστό λίγο πάνω από 3% και σίγουρα μπορεί να το ανεβάσει, αφού τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ξεπερνούν τα 70 δις δολάρια και δεν αποκλείεται να αυξηθούν δεδομένης της αισιοδοξίας που επικρατεί στον τομέα των ακτιβιστικών επενδύσεων.
Αν κρίνουμε από το τι έχει γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και άλλες αγορές από το Elliott και άλλους ακτιβιστές. Ούτως ή άλλως, δεν διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, αφού η μετοχή είναι μάλλον φθηνή. Σοβαρό κίνδυνο δεν φαίνεται να διατρέχουν και όσοι επενδυτές αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον Paul Singer και να «ποντάρουν» πως θα πετύχει τον στόχο του και θα τους δώσει τις αποδόσεις που ανέφερε το γράμμα της Elliott προς τη διοίκηση της Honeywell. Καθώς ο Paul Singer έχει πάρα πολλά «πυρομαχικά» στη διάθεσή του και είναι βέβαιο πως δεν έχει καμία διάθεση να αποτύχει στη μεγαλύτερη κίνηση της καριέρας του, υποθέτουμε πως θα κάνει το παν για να πείσει – ή και να εξαναγκάσει – τη διοίκηση της Honeywell να του δώσει μία από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές του επιτυχίες.